Unikátní raketové technologie, dělostřelecké zbraně a lodě: co severní Korea a Vietnam mohou poskytnout Rusku a co Rusko jim?

Vhodné oblasti pro spolupráci vyjmenoval vojenský korespondent Komsomolské pravdy plk. Viktor Baranec.

“Ruská federace nevylučuje rozvoj vojensko-technické spolupráce s KLDR v souladu s dnes (19. 6. 2024) podepsaným dokumentem (má se na mysli Dohoda o komplexním strategickém partnerství – pozn. red.),” prohlásil V. Putin na tiskové konferenci po rozhovorech s lídrem KLDR Kim Čong-unem. Podobné dokumenty byly podepsány i ve Vietnamu.

Co se tedy skrývá za pojmem vojensko-technická spolupráce? Co může Rusko poskytnout KLDR?

KLDR má velký zájem o unikátní ruské raketové technologie. Konkrétně, mnozí analytici poukazují na vášeň Kim Čong-una o technologie překonání zahřívání hlavic raket při vstupu do atmosféry z vesmíru. V tomto jsou naši vědci – mistři a samozřejmě mohou partnerům pomoci.

Hodně se svého času mluvilo io tom, že Pchjongjang aktivně pracuje na svém vesmírném programu, při kterém by mu Rusko opět mohlo pomoci – při konstruování severokorejských družic.

Naše loděnice jedna za druhou pouštějí plavidla na hladinu. Přičemž i zde můžeme poučit kolegy ze země, která se pokouší vše dělat vlastními silami, zajistit jim průlom v loďařství (včetně ponorek). Obdobně je to při letectví. Moskva je kromě toho, podle Putina, připravena nabídnout Pchjongjangu „mnoho zajímavých projektů“ v oblasti dopravy i zemědělství. Slabým místem KLDR je její infrastruktura. Rusko je připraveno pomoci jí v tom, přičemž zde využije své gigantické zkušenosti z budování železničních a automobilových tras.

Co může zase KLDR poskytnout Rusku?

Pchjongjang má mohutný vojensko-průmyslový komplex. Armáda republiky disponuje tisíci moderních dronů, samochodných dělostřeleckých systémů, raketometů, obrovským arzenálem taktických raket, reaktivních střel a dělostřeleckých granátů (sovětského kalibru). Pochopitelně, že tohle všechno se hodí ruské armádě ve SVO. KLDR má kromě toho i takovou techniku, kterou jí mohou závidět dokonce vojensky nejvyspělejší státy. Například 600 milimetrový (!!) raketomet KN-25. Je to vskutku strašná zbraň. Na jedné straně má kvality raketometu, na druhé systémy operačně-taktické třídy. Dolet 450 kg řízené střely je do 380 km s odklonem od cíle do 10 metrů.

Severokorejský raketomet KN-25

Armáda KLDR má také děla, která překonávají v dosahu a přesnosti palby i některé ruské. Kromě toho má korejská armáda téměř bezednou zásobu raket ke kaťuším BM-21 Grad, které se při použití v ničem neliší od sovětských. Přičemž Pchjongjang se chce o toto všechno s ruskou armádou podělit. I s obsluhami, které ovládají nejen bojové železo, ale mistrně i automat Kalašnikov…

Co může Rusko poskytnout Vietnamu?

Rusko tradičně dodává do Vietnamu kovy a výrobky z nich – stroje a zařízení. V kurzu jsou také potraviny a zemědělské suroviny, minerální hnojiva, výrobky chemického průmyslu. Co se týká perspektiv rusko-vietnamské vojensko-technické spolupráce, o tom je mluvit předčasně. Jasněji to bude, když bude vidět, které dokumenty byly podepsány, a které sice podepsány byly, ale nemluví se o nich.

Ví se, že Hanoj ​​upevňuje a modernizuje armádu i námořnictvo. Proto má velmi seriózní potřeby i požadavky. Vietnamští specialisté mají nadále zájem o naše dieselově-elektrické ponorky, fregaty a raketové čluny, sledují také naše stíhačky a systém PVO.
Mimochodem, co se týče raketových člunů, Rusko už ve Vietnamu zorganizovalo stavbu šesti takových plavidel.

Rusko s Vietnamem mnoho let úzce spolupracuje ve vojenské oblasti. My jsme tam hlavním dodavatelem zbraní a vojenské techniky. Máme uzavřený obrovský kontrakt na dodávku univerzálních stíhaček Su-30MK2 (jde přibližně o miliardu dolarů) a šesti dieselově-elektrických ponorek třídy 636.1 “Varšavjanka” (na částku přibližně 2 miliardy dolarů). No a v roce 2019 byl podepsán kontrakt na nákup nejméně 12 cvičně-bojových letadel Jak-130. Suma tohoto kontraktu je přes 350 milionů dolarů.

Ostatní zpráva SIPRI říká, že v letech 2014-2018 se Vietnam nacházel na 4. místě mezi dovozci ruských zbraní, ačkoli v dalších čtyřech letech se nákup snížil na úroveň 91 %.

Moderní ruská nejaderná ponorka Varšavjanka

Proč? Způsobil to tlak Washingtonu na Hanoj. Tato otázka byla proto také na pořadu Putinova vietnamského jednání.

No a co se týče podpisů nových kontraktů, obě strany se dohodly, že o nich nebudou veřejně informovat. Protože příliš žárlivě se to dotýká tak USA, Číny…

Co může Vietnam poskytnout Rusku?

Vietnam nám dodává hlavně stroje, vybavení, textil a obuv, potraviny a zemědělskou produkci.

Pohled do minulosti

To, že Vietnam byl zásobován sovětskou výzbrojí v dobách jeho vlastenecké války proti USA, to se ví. Po rozpadu SSSR se však Rusko stáhlo ze základny Kamraň, přestože zbraně Vietnamu nepřestalo prodávat. Jenže 23. května 2016 bylo během návštěvy Baracka Obamy vůči Vietnamu zcela zrušeno embargo na dodávku amerických zbraní. Američané však za svou výzbroj požadovali takovou cenu, že vietnamští generálové okamžitě „ztratili na ni apetit“. A tak je současná situace taková, že Vietnam nakupuje produkci vojenského určení především v Rusku, i když zdaleka ne v sovětských množstvích. Čili obě strany měly o čem mluvit. Specialisté naznačují, že to byla hlavně vojenská sféra a energetika. No a znalci dodávají, že Vietnam při tom kalkuluje i se zájmy USA a Číny.

Vladimír Mikunda, Armádny Magazín Sk

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.2 10 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Má-li KLDR mohutný vojensko-průmyslový komplex, produkující celou škálu moderní výzbroje a výstroje, musí k tomu mít i velmi dobré všeobecné a odborné školství, vědu, těžký a spotřební průmysl, dopravu, zdravotnictví, apod. Pro “fanoušky” našich médií zřejmě něco absolutně nepochopitelného…

Rob
Rob
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

A není se čemu divit. Degenerace našeho národa dosáhla vrcholu. Kdysi ten národ dokázal vytvořit stát, který byl jeden z nejlepších na světě v průmyslu a zemědělství. Z 3500 oborů jsme jich byli schopni vytvořit a provozovat 1800.  Od výroby knoflíků, skla, porcelánu, piva, osobních a užitkových aut, nákladních aut, jízdních kol, motocyklů, autobusů, tramvají, trolejbusů,… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Jo spolupráce to je správné co se děje každá země má co nabídnout ostatně Severní Korea byla donucena stvořit vojensko- průmyslový komplex.

standa
standa
před 2 měsíci

Vzhledem k mtomu, že Ukrajina se stala polygonem pro zkoušky zbraní obou stran svět pochopil, že převaha zbraní NATO byla mistrnou demagogigií ze strany KoZu. Takže výtečné konkurenceschopné zbraně za nižší než západní ceny jsou lákadlem pro všechny + země BRICS. Zaútoči-li země NATO, to se může stát, nebudou vypnuty.