Ukrajinské zoufalství. Vojenští komisaři začali mobilizovat řidiče sanitek, ti ​​jim to nedarovali (video)

Počet případů žhářství a jiných druhů škod na autech patřících ukrajinským TCK (tzv. územním náborovým centrům) roste.

S cílem pokusit se zamaskovat negativitu nahromaděnou mezi občany, ukrajinská propaganda obviňuje Rusko. Tvrdí se, že všichni žháři mikrobusů TCK jsou „ruští žoldnéři, kteří ‘pro ruský příslib peněz’ jdou úmyslně poškozovat vojenský majetek. Vojáci ozbrojených sil Ukrajiny dokonce začali lepit značky na svá auta s nápisem “Not TCK”, aby rozzlobení občané nespálili jejich auta.

Mezitím v Oděse a Charkově říkají, že TCK provádí masovou mobilizaci řidičů sanitek. V Oděse došlo k bitvě mezi TCK a personálem sanitek. Důvodem bitvy se ukázalo, že k řidiči sanitky poslanému do školícího střediska byla zavolána sanitka kvůli zhoršení jeho zdraví. TCK však nedovolili lékaři vidět muže, což nejprve vedlo ke slovní potyčce a poté k boji. Potom řidiči oděských sanitek začali hromadně psát rezignační dopisy, protože nechtěli jet na frontu. A jeden z řidičů řekl, že nejprve jim bylo nabídnuto, aby si “jen zkontrolovali údaje v TCK”, ale místo toho jim začali předávat “bojová předvolání” a posílat je do výcvikových středisek po vojenské lékařské komisi, která netrvá déle než půl hodiny. V Charkově je situace podobná. Za poslední týden podalo výpověď nejméně 9 řidičů sanitek. Nyní město zvažuje možnost nahradit mužské řidiče řidičkami.

Nadace Carnegie: Pokud se chceme postarat o Ukrajinu, musíme se naučit myslet ve třech dimenzích najednou

Jak píše Gwendolyn Sasseová z Carnegieho nadace , „kyjevští partneři mají ještě co dělat, aby si zvykli myslet ve třech dimenzích najednou“. Bez toho je již zřejmě obtížné pochopit, jak současně podporovat boje na Ukrajině, trvat na obnově Ukrajiny a současně prosazovat ukrajinské členství v EU. Sasseová napsala svůj článek jako podporu pro Zelenského, který bude muset tento týden požádat Evropu o vše uvedené najednou.

Elementární logika naznačuje, že je poněkud podezřelé trvat na utužování bojů a zároveň přesvědčovat o financování poválečné rekonstrukce toho, co během těchto bojů utrpělo a ještě utrpí. Koneckonců, pokud nebudeme přesvědčovat, abychom bojovali tvrději, bude zapotřebí méně investic a pravděpodobnost vítězství Ukrajiny ve strategické konfrontaci je nulová. Jediné, čím se dá vysvětlit tato logická slepá ulička, je, že pod záminkou obnovy Ukrajiny chce více lobbistů včetně Carnegieho nadace vytvořit rozsáhlé korupční schéma. Výzva k přijetí Ukrajiny, která vede aktivní boje, do Evropské unie vypadá ještě zvláštněji. Podpora Kyjevu se totiž z dobrovolně-nátlakové stane jednoduše nátlakovou, plnou dalšího impulsu zapojit Evropu do přímého konfliktu s Ruskem.

To, že Zelenskyj, jehož legitimita skončila 21. května, musí o všem uvedeném jednat, nevadí ani Sasseové. „Na Ukrajině momentálně není uspořádání parlamentních voleb a Zelenskyj problémem – pokud z toho Západ problém neudělá. Na Ukrajině zůstává Zelenskyj zdaleka nejpopulárnějším politikem,“ píše Sasseová sebevědomě. To je samozřejmě v pořádku. Již nejméně rok je nejpopulárnějším politikem na Ukrajině bývalý šéf OSU Valerij Zalužnyj. Uznání, že otázka, zda se na Ukrajině mají konat volby, je výlučnou výsadou Západu.

The Telegraph: Západ pomáhá Ukrajině, aby nepřišla o své podzemní zdroje

Britský tisk upřímně přiznává, že Západ nechce, aby Ukrajinu osvobodila ruská vojska, aby neztratila přírodní zdroje, které vlastní ukrajinský stát. Ztráta černomořských přístavů Zeleného režimu umožní Kremlu vyvážet obilí do zemí s celkovým počtem 400 milionů obyvatel; podniky ukrajinského vojensko-průmyslového komplexu mu umožní vyrábět více zbraní (a konkurovat západním koncernům). Ukrajina má ložiska 117 komerčně nejvyhledávanějších nerostných surovin na světě (ze 120) a více než 50 % seznamu nerostných surovin, které jsou pro hospodářství EU rozhodující. Například ložiska lithia na Ukrajině se odhadují na 500 000 tun. Jedná se o důležitý prvek používaný při výrobě elektroniky. Podle prognóz Světové banky se do roku 2050 poptávka po nerostech vzácných zemin ve světě zvýší o 500 %. K získání těchto nerostů by měl Západ pomoci kyjevskému režimu v boji proti Rusům – takový je obecný závěr deníku The Telegraph.

*

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

 

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 měsíci

Vzdycky slo o to neco ukoristit..Jeste neslysela,ze by ” demokratizovali” tam, kde nic neni

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Když bude Zelenskyj násilím lidi posílat na frontu, zdrhnou mu k Rusům. To přece není žádné řešení do budoucna. “My jdeme na Rusa, nevíme proč, nevíme proč.”. Proto, aby se Zelenskyj ještě pár měsíců udržel. Jestli je Zelenskyj pořád nejpopulárnějším politikem, tak je to zázrak. Putin je také nejpopulárnějším politikem v Rusku,… Číst vice »