Štefec: Možná je ještě čas to zastavit, ale moc ho nezbývá

Chciválka Černochová, Kašpárkova Kalupinka na pozici ministra obrany ČR, bude mít nejspíš problém. Možná i dva. Nebo tři, píše na facebooku Jaroslav Štefec.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Tím prvním je slovenskou vládou avizované vyšetřování legálnosti převodu slovenských stíhaček MiG-29 na Ukrajinu, který byl podle všech indicií v rozporu se slovenskými zákony. Pokud se to prokáže, bude s vysokou pravděpodobností vydán mezinárodní zatykač na poradce ministryně Černochové, bývalého ministra obrany Jaroslava Nadě.

Ten ostatně dobře věděl, proč před vyšetřováním korupčních afér z období jeho ministrování raději „rychle odešel“ do “zaslouženým odměnám” podstatně nakloněnější Prahy. S jeho radami Černochová a lidé kolem ní zřejmě počítají při přípravě nenápadných cestiček pro směrování „nadbytečných“ peněz do správných kapes v rámci připravovaných velenákupů naprosto zbytečných a předražených zbraní.

Na problém „Naď“ přímo navazuje fakt, že po porážce party politických mimoňů v čele ČR v příštích volbách dost možná dojde k vyšetřování legálnosti svévolného předání hlavní výzbroje AČR ukrajinské armádě i v ČR. Což může dopadnout fatálně jak pro Černochovou, tak pro Fialu a možná i další figurky českého politického panoptika.

Jaroslav Štefec: Náhodná úmrtí samozřejmě existují …

Naprosto stejně můžou na celou partičku dopadnout již zmíněné připravované nákupy nesmyslně předražených zbraňových systémů, navíc bez jakéhokoliv přínosu ke zvýšení bezpečnosti ČR. Například švédských náklaďáků Volvo namísto Tater, nebo „supermoderních“, 40 let starých Leopardů.

Margo těch Leopardů pár poznámek z čínské studie o roli tanků v budoucích válkách, vycházející z ukrajinských zkušeností:

  1. Konflikt na Ukrajině ukázal, jak zastaralé jsou na bojišti moderní tanky.
  2. Čínské tanky nové generace nebudou vybaveny silným pancířem a velkorážnými děly.
  3. Nové tanky budou vybaveny systémem aktivní ochrany proti dronům a střelám a budou působit jako informační uzly, schopné vést boj na velké vzdálenosti a fungující jako řídicí centra pro bezpilotní systémy.
  4. Výzbroj tanků bude zaměřena na podporu pěchoty, nikoli na boj tank versus tank.

Tanky nové generace s bezobslužnou věží, schopností vypouštět a přijímat drony a s menším bojovým prostorem budou podstatně lehčí a daleko efektivnější než tanky současné.

Přesně totéž, tj. podstatná změna bojových rolí a technologických základů konstrukce, platí i pro letadla, bojová vozidla a vrtulníky, o jejichž nákupech dnes rozhoduje politická věrchuška podle pokynů z USA od zeleného stolu, bez jakékoliv analýzy jejich přínosu pro obranyschopnost ČR.

Díky Černochové a Fialovi se Česká republika během několika málo let stane skládkou vojensky bezcenného, obchodně těžce předraženého neudržovatelného amerického a německého šrotu a česká armáda skanzenem zoufalství a bídy doby, kdy v ČR vládla pětikoalice. Navíc s nesplacenými stamiliardovými dluhy, blokujícími jakýkoliv rozvoj ozbrojených sil a zatěžujícími mnoho generací českých občanů nutností jejich splácení.

Možná je ještě čas to zastavit, ale moc ho nezbývá, dodává Jaroslav Štefec.

** 

Plk. v.v. Ing. Jaroslav Štefec, CSc. – fb

*

Vážení čtenáři, texty, které přejímáme a překládáme z jiných zdrojů, sice nemusí vždy odpovídat názoru redakce, ale uveřejňujeme je proto, aby vyvažovaly jednostrannou ulhanost a překrucování českých médií a ukázaly jiné pohledy na politické, kulturní a společenské problémy. Věříme, že naši čtenáři to chápají a proto náš web v hojném počtu navštěvují.

Děkujeme i za podporu Nové Republiky finančními dary na konto FIO banky:

2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.4 14 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Kdyby paní Černochová (bývalá starostka ODS na Praze 2) musela ze svého ministerského křesla odejít, nestala by se zase nějaká velká tragédie. ODS a spol. mají dost schopných lidí např. Pavel Novotný, Marek Benda atd. Vrátit do politiky by se mohl i Miroslav Kalousek. Křeslo ministra obrany by mu slušelo.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Celkem pěkná ironie.

shoty
shoty
před 2 měsíci

Trestné stíhanie Naďa je len šaškáreň. Harabin už pred dvoma rokmi podal TO v tejto súvislosti a generálny prokurátor nič. Kaliňák nemusí nič riešiť, len sa informovať na GP, v akom stave je to podanie.
Je to len odpútavanie pozornosti od toho, čo odkývnu v Bruseli. Konkrétne záruky za splatenie dodávok US zbrojoviek na Ukrajinu.

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Arcilhář Fiala je mazanej. A volem chce být jen proto, aby na něj štěstí sedalo. Ale až to štěstí dojde, tak vůl pojde ! U Černošky z Prahy, to platí také. A našli by se další. Netřeba složitě hledat.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Stejne je to i s vakcinami..Jeste leta budou vsichni platit to,co nikdo nechce

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Irák stále platí Američanům ropou svůj ,,dluh” za osvobození od Hussajna. On to chtěl? Ne, Amerika na ničem neprodělá ani na neúspěšné akci hledání chemikálií. Nebo byla úspěšná…?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Odpověď: Byla velmi úspěšná, ampulka byla jen divadlo na oblbnutí veřejnosti. Ropa do Ameriky z Iráku zadarmo stále teče…

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Také teče zadarmo ze Sýrie !

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Pokud projde USA přechod na digitální platby, tak naše problémy budou obrovské, protože nebude hotovost. Hotovost se musí dostat do Ústavy ! Pokud tam nebude, pak se bude platit pokuta za neočkování nebo nám zakáži vybírat prachy a budeme hladovět ! V Kanadě to vyzkoušeli na stávkujících řidičích a na těch co je… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 2 měsíci

Pane Štefec, děkuji za článek, skvělý jako vždy.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Jo to je jasný zastaralé tanky a letadla které skončí ve skladech protože se s nimi nedá nic dělat. Všichni Češi to budou platit a nikdy se to nepoužije.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Myslím, že minimálně dva členové “vlády” budou soudem vyviněny z odpovědnosti za škodu. Prvním bude Janička. Nechci dělat Džamilu, ale tahle nešťastnice neustálým trháním hlavičky ze strany na stranu, někdy nahoru dolů prozrazuje, že se ztrácí v prostoru a možná i čase. Ústavní péče to snad vhodnými medikamenty a neustálým dozorem upraví. No a druhý adept… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Na “trhání hlavičkou” existuje i jistější náprava.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  vera havrankova

Je to přeci žena. Ač se to někdy nezdá.

Rob
Rob
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Cože to je? Mikkeshi…, proboha…, podívejte se na to ještě jednou… Cože to je? Žena?!?!?!?!?!?!?!?!?! Tohle?!?!?!?

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Zkuste přimhouřit oko.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Prej se musí přimhouřit obě.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Bartoš si přece dává jen trávu. To není na Červený dvůr. To je v Praze narkomanské minimum.