Rusko se mstí za nejnovější zákaz médií EU

Rusko na svém území omezuje přístup k více než 80 sdělovacím prostředkům EU, které se podílejí na šíření dezinformací o ukrajinském konfliktu, oznámilo v úterý ruské ministerstvo zahraničí.Podle prohlášení zveřejněného na webových stránkách ministerstva je tento krok reakcí na poslední zásah EU proti ruským médiím.

V květnu Evropská rada zakázala čtyřem sdělovacím prostředkům podávat zprávy publiku v EU, včetně přední ruské tiskové agentury RIA Novosti, jakož i novin Izvestija a Rossijskaja gazeta. Zákaz se vztahuje i na český portál Hlas Evropy, který EU označila za „propagandistickou síť napojenou na Kreml“. Omezení médií vstoupilo v platnost 25. června.

Brusel již kvůli ukrajinskému konfliktu zablokoval několik médií napojených na Rusko a dokonce učinil platformování jejich obsahu nezákonným. Například RT a Sputniku byly pozastaveny vysílací licence a byly zablokovány webové stránky v celé EU.

„Ruská strana opakovaně a na různých úrovních varovala, že politicky motivované pronásledování jejích novinářů a nepodložené zákazy ruských médií v EU nezůstanou bez povšimnutí,“ uvedlo ministerstvo s tím, že Brusel a další hlavní města EU se rozhodly jít cestou. eskalace s jejich posledním nezákonným zákazem navzdory varování, což donutilo Moskvu přijmout zrcadlová protiopatření.

„Odpovědnost za takový vývoj událostí nese výhradně vedení Evropské unie a země bloku, které takové rozhodnutí podpořily,“ uvedlo ministerstvo.Seznam unijních médií, která „systematicky šíří nepravdivé informace“ o průběhu moskevské speciální vojenské operace, zahrnuje 81 organizací z 25 členských států. Patří mezi ně německý Der Spiegel, španělský El Pais, italské noviny La Stampa a La Repubblica, francouzská Agence France-Presse, Le Monde, Liberation a také panevropské Politico a EUobserver.

Moskva může své rozhodnutí ve vztahu k médiím přehodnotit, pokud budou zrušena omezení pro ruská média, uvádí se v prohlášení.

Moskva obvinila Brusel z duplicit a že svými omezeními útočí na svobodu slova. Kampaň za podkopání práce ruských zpravodajských organizací dlouho předcházela ukrajinskému konfliktu a je zaměřena na to, aby zabránila evropským občanům slyšet názory, které jejich vlády považují za nežádoucí, prohlásili ruští představitelé.

*

rt, Pokec24

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět i vy, napište do zprávy příjemci: DAR.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.6 10 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

A dobře Rusko dělá. Ještě by si tam zanesli nějaké ty bruselské hovnoty.

Praded
Praded
před 2 měsíci

Hodně se ve všech médiích používá slovo msta, mstí se a pod. Mstí se jen blbec, protože msta nemůže nikdy přinést nic dobrého.

Vendol
Vendol
před 2 měsíci

Hele, možná vás bude něco zajímat. Před chvílí jsem se na ruském webu – lenta.ru – dočetl, že Američané nad Černým mořem přišli o obrovský dron Global Hawk. Jde o ten, který velice pravděpodobně koordinoval nedávnou střelbu Ukroušů na Krym. Rusové se dušují, že dron nesestřelili, ale ” možná okolo něho prudce… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Vendol

Chudák dron. Kolik asi stál peněz?

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Vendol

Jo mě to zajímá ten dron je velice drahý a už jsem viděl dříve jak ho sundali asi tento měl „technické problémy” časem mohou padat i US satelity.

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Tak jsem se dočetl že ten dron stojí 30 milionů dolarů.

standa
standa
před 2 měsíci

Tohle není msta. Je to obyčejna reakce na jednání EU. Msta vypadá jinak, že. Nebudou přece sedět se založenýma rukama. Nepokládejme je za hloupé, dělají co děláme my a také se sobě nedivíme proč to děláme. Politici a medaia námi manipulují a chtějí nás zbavit informací. Obyčejný svět Orwell 1984 – tam jsme… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Stando, copak msta není obyčejná a běžná reakce? Mstít se mohu jak vidno i bez přidání mrtvol. Trochu si tu dnes protiřečíte. A nejen v tomto…

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pane Kutnohosrký, msta není obyčejná reakce. Jestliže dám někomu facku a on mi ji vrátí – tak to je obyčejná reakce. Jestliže po vrácení facky, si připravím plán na toho druhého a jak mu znásobím to vrácení facky i mimo fyzický úder – tak to už je msta. Musíte se zamyslet nad svým tvrzením,… Číst vice »

shakalaha
shakalaha
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

tady souhlas s definici msty