Rusko přesouvá flotilu a letadla poblíž hranic USA: Do Karibiku

Rusko v nadcházejících týdnech přesouvá svou flotilu a letectvo na vojenské manévry poblíž hranic s USA.

Informují o tom přední západní média Reuters, Associated Press, CBS a další s odvoláním na americké představitele.

Publikace píší, že mluvíme o námořních manévrech v Karibském moři, které v tomto regionu provádí Ruská federace vůbec poprvé. Očekává se, že lodě také připlují do přístavů ve Venezuele a na Kubě.

Víte, kterou větu uslyšíte dnes a zítra z našich médií nejčastěji, paní Müllerová?

Cvičení budou součástí reakce Moskvy na rostoucí podporu USA Ukrajině, píší publikace.

„Rusko demonstruje, že je stále schopno určité úrovně globální projekce moci,” uvedly zdroje.

Kreml chce podle nich „vykolejit USA“ a ovlivnit domácí populaci.

Mezitím kubánské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské válečné lodě vplují do havanského přístavu „na oficiální návštěvu“ 12. června.

„V období od 12. června do 17. června 2024 se uskuteční oficiální návštěva havanského přístavu skupinou lodí ruského námořnictva, skládající se ze čtyř plavidel,” uvedlo ministerstvo.

Řeč je o fregatě „Admirál Gorškov“, jaderné ponorce „Kazan“, tankeru „Akademik Pašin“ a záchranném remorkéru „Nikolaj Čiker“.

„Tato návštěva souvisí s historickými přátelskými vztahy mezi Kubou a Ruskem a přísně dodržuje mezinárodní pravidla, žádná z lodí nenese jaderné zbraně, takže jejich pobyt v naší zemi nepředstavuje hrozbu pro region,“ uvedlo kubánské ministerstvo obrany.

Předtím ruský prezident Vladimir Putin řekl, že pokud západní země umožní Kyjevu zaútočit na Rusko, Moskva může dodat své zbraně dlouhého doletu silám, které zaútočí na státy, které takové povolení daly.

*

(rp,thrindependent, výběr a překlad  prvnizpravy.cz,

4.4 9 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 3 měsíci

Google dostal rozkaz a také strach a zablokoval další stránky webů informujících pravdivě o situaci na Ukrajině. Mají strach, aby se informace nevynášely mezi lidi.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Tak to se povedlo Ruské loďstvo v Karibiku a pokud by Kubánci dostali hypersonické rakety tak USA nenají žádnou obranu proti nim. Tak můžou v bílé chatrči důmat co provedou na Ukrajině.

orinoko
orinoko
před 3 měsíci

Emero-cesky koMeeeedyjaalni trouba co nebidet ohlásí, že Putin se snaží ovlivnit satiricke volby do Bílé zemljanky. Ve prospěch koho, ptá se the world? Kacera nebo Prdice? Větší šanci má Kačer, přestože mu místní Lež a nenávist zásadně nepřeje, ač už je také kriminalnik. Emero black hruška má už 4 vodní ohniska.… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Špatné počty. Bidetova díra už musí ucpavat i White Sea.