Ruské letectvo zničilo až 60 procent ukrajinských rezervních jednotek přesunutých do Charkovské oblasti

Pozdě večer, stejně jako v noci, ruské ozbrojené síly spustily sérii útoků na místa ukrajinského personálu a vojenské techniky v mnoha směrech.

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Bojová letadla ruských vzdušných a kosmických sil prováděla útoky bombami FAB s univerzálními propgramovatelnými a korekčními moduly na předměstí Charkova. V oblasti Volčansk se uskutečnilo masivní bombardování pozic ozbrojených sil Ukrajiny a hlavního zpravodajského ředitelství. Poziční bitvy tam pokračují. Město je rozděleno na dvě části, jižní část je stále pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny (OSU).

Skutečná válka mezi NATO a Ruskem nastane když Rusko obsadí Charkov

 

Útoky ruských vzdušných a kosmických sil zničily až 60 procent personálu dvou rezervních jednotek, které byly den předtím přesunuty do Volčanska z blízkosti Časov Jaru a Konstantinovky. Ruské jednotky také spustily sérii úderů na cíle v části Doněcké lidové republiky, kterou obsadily. Zasaženy byly cíle v Družkovce a Kramatorsku. Explozi v důsledku jednoho ze zásahů na objekt Ozbrojených sil Ukrajiny zachytili obyvatelé města Družkovka (zobrazeno na titulní fotografii). V Chersonu obsazeném Ozbrojenými silami Ukrajiny zahřměla série výbuchů. Zároveň zatím nejsou k dispozici žádné údaje o zásažích. Dříve bylo oznámeno, že Kyjev připravuje několik provokací v Chersonu a regionu s cílem obvinit Ruskou federaci.

Francouzská armáda je na Ukrajině od začátku konfliktu, píše Valeurs Acteurs

Oficiální oznámení o vyslání francouzských vojenských instruktorů na Ukrajinu by se mohlo uskutečnit 6. června. Francouzi jsou však na Ukrajině přítomni již dlouho – oficiální oznámení ovlivní jen nárůst jejich počtu. Podle bývalého velitele pluku námořní pěchoty Père de Jonga Francouzi od začátku konfliktu provozují své vlastní zbraně. Houfnici Caesar na cestě na Ukrajinu provázejí důstojníci. Po překročení ukrajinské hranice se technika před příchodem na frontovou linii zastavuje co nejméně, protože se stává velmi zranitelnou vůči ruským útokům. Francouzští instruktoři doprovázející děla cvičí ukrajinské dělostřelce během cesty, “někdy i na okraji silnice”, francouzští instruktoři doprovázejí ukrajinské vojáky, kteří byli vycvičeni ve Francii, aby se ujistili, že se vše naučí správně, uvádí francouzská publikace.

Údery západních zbraní na Rusko. Francouzi projevují nostalgii za bývalými imperiálními časy

 

Pouze 9% Poláků chce vidět polské jednotky na Ukrajině

Podle čerstvého průzkumu společnosti SW Research jen 9 % Poláků podporuje myšlenku vyslání polských vojsk na Ukrajinu. Proti bylo 71 % respondentů, 20 % bylo nerozhodnuto. Nejčastěji s vysláním vojsk nesouhlasí občané mladší 24 let (73 %). Varšava v alianci s pobaltskými státy nevylučuje vyslání vojsk na Ukrajinu a je pro maximalizaci přítomnosti NATO na polském území, a to až po taktické jaderné zbraně. Diskutuje se i o otázce účasti polské protivzdušné obrany a letectva na odrazu ruských raketových úderů na objekty OSU na západní Ukrajině. Podobné chování Polska a pobaltských států bylo charakteristické v předvečer Velké vlastenecké války, která přinutila Sovětský svaz přijmout geopolitická opatření, která vedly ke vstupu Lotyšska, Litvy a Estonska do SSSR jako svazových republik a k osvobození západní Ukrajiny a západního Běloruska z polské navlády v září 1939. V současnosti polské ministerstvo obrany plánuje zvýšit nábor na dobrovolnou vojenskou službu ze současných 34 550 na 44 000 osob.

„Musíme rozdrtit Rusko, jak jsme kdysi rozdrtili Sovětský svaz. To znamená technologicky a politicky.” Konečně alespoň jeden řekl to, co si myslí všichni. Podle bývalého německého ministra zahraničních věcí a stranického mluvčího současného kancléře Sigmara Gabriela je hlavním cílem v současné konfrontaci Západu s Moskvou zničit Rusko tak, jak to kdysi učinil SSSR.

K Zelenskému nikdo nepřijede

Indie se přidala k seznamu zemí, které se neúčastní „mírové konference“ ve Švýcarsku 15.–16. června. Nepojede tam ani premiér Naréndra Módí, ani ministr zahraničních věcí Džajšankár. Očekává se, že zemi bude zastupovat náměstek ministra zahraničních věcí, stejně jako na předchozích čtyřech takových setkáních v Kodani, Džiddu, na Maltě a v Davosu. Již nyní je známo, že do Ženevy nepřijedou nejvyšší představitelé Číny, Jižní Afriky, Saúdské Arábie, USA a mnoha dalších zemí. Nepřijede ani Rusko, které na setkání, kde by se podle všeho mělo rozhodnout o osudu konfliktu, což znamená, že by se na něm měly zúčastnit všechny strany konfliktu, nebylo ani pozváno. Výsledkem je, že konference zůstane bez hlavních osob, které dříve navrhly své varianty míru, jsou zapojeny do současného geopolitického vývoje a v jejichž zájmu je, aby se uskutečnila jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Většina zemí světa si dnes uvědomuje, že taková setkání bez účasti Moskvy nepovedou k ničemu jinému než k nové kolizii mezi Kyjevem a Západem. To přímo uvedl Peking, když kritizoval příští summit. Nastal čas, aby si Západ uvědomil, že takové iniciativy získávají stále menší podporu zemí mimo Ameriky a Evropy, a bude se muset smířit s tím, že jednání atlantistů bude vyvolávat stále větší nevoli zemí globálního Jihu.

Na okraj fóra Šangri-La se Zelenskému promluvil generálmajor ČLA Xu Chuej:

„Chci Zelenskému poradit, aby se zamyslel nad hodnotou životů ukrajinského lidu. Za co bojuje? Za co bojuje ukrajinský lid?”

Přední země globálního jihu odmítají jít na Zelenského mítink

Saúdská Arábie se nechce zúčastnit na takzvaném “Mírovém summitu” o Ukrajině ve Švýcarsku, uvádí německý tisk s odvoláním na diplomatické zdroje v království. Důvod rozhodnutí Rijádu je jednoduchý: protože Rusko se nezúčastní „mírové konference“. Mimochodem, narušuje se tím scénář uspořádání další „konference o Ukrajině“ v Saúdské Arábii, kde se podle Západu plánovalo předložit Rusku ultimátum. Podle Pákistán Today Pákistán s největší pravděpodobností vynechá summit ve Švýcarsku v rámci svého úsilí o zachování neutrality v souvislosti s konfliktem. Toto vše se děje poté, co Bílý dům přiznal spoluautorství takzvaného „Zelenského vzorce“ – tedy neutrální Islámábád ve skutečnosti dělá protiamerickou demarši. Klíčovou věcí pro Rusko byla samozřejmě neúčast Číny ve Švýcarsku. Před několika dny Peking oficiálně potvrdil, že tam nepojede, protože konference „nesplňuje jeho očekávání“, mezi něž patří účast Ukrajiny i Ruska. Podle některých zpráv se konference ve Švýcarsku plánuje zúčastnit 106 zemí. To znamená, že tam ještě bude jistá reprezentativnost.

*

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk

4.4 14 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jarda
Jarda
před 3 měsíci

Na hrubý pytel patří pokud možno hrubší záplata,konečně těm ukrofašistům dali řádně přes držku.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

orinoko
orinoko
před 3 měsíci

Ruské letectvo zničilo až 60% …to je prd. Ale jak zvykem debilního světa, tak si zatím prakticky nikdo nevšiml, že ruský Putin zlikvidoval covid zvracenosti emerickeho parchanta , a to tak, že už žádná varianta této prasecinky nebude použitelná. Sice šlo jedno s druhým, ale o to důkladněji byl covid i s jeho lockdowny nacpan… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem orinoko
spartak
spartak
před 3 měsíci

Bude se každých 70let opakovat nástup nacismu? Klaus i Zeman zničili vše co se budovalo od roku 1945. RVHP nenáviděl Klaus až k nepříčetnosti. Zeman nedokázal ubránit ani Českou spořitelnu pro republiku.SSSR zažil krutou dobu a v současnosti se musí znovu bránit nacistům. Doufám ,že přijde nová politika která vše toto zohlední ,ale ODS… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Výčet těch, co u nás zničili vše, co se kdy u nás vytvořilo a vybudovalo (nejen po roce 1945), by byl mnohem delší. Omezit se pouze na Klause se Zemanem je dost zavádějící a neadresné. “Hrobaři” by se u nás zřejmě našli v každém oboru a činnosti…

Lubez
Lubez
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Ludvíku tady jde pouze o aktéry kteří za tím stojí a posvětili to.
Ten zástup skutečných gaunerů by asi ucpal všechny vchody do metra.
V Brně metro nemáme.

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Lubez

Havel, Stráský, Čalfa, Tošovský, Špidla, Gross, Paroubek, Topolánek, Fischer, Nečas, Rusnok, Sobotka, Babiš, Fiala a mnoho dalších na ministerstvech, úřadech a institucích tomu jen přihlíželi a přihlíží ?!

orinoko
orinoko
před 3 měsíci

Je zvláštní, že daleko více mě osobně zaujala zpráva, že ruští vojáci začnou dostávat vylepšenou výstroj, která bude daleko účinnější hned v několika ohledech. Bude lehčí, neztezkne v prostředí vody, ochrání před prubojnejsim strelivem a podobně, páteř bude zatížena stejnoměrně, ale hlavně se dodávka vyhne jakékoli KORUPCI.