Proč není na důchody? Protože platíme válku!

Stále dokola omílané téma důchodové reformy se začíná stále jasněji zapouzdřovat do nepřímé úměrnosti – peníze na důchody versus peníze na válku na Ukrajině.

Vladimír Franta
Vladimír Franta

Když ministr sociálních věcí trousí po světě objevy typu „musíme mít 6% růstu HDP a každá česká rodina aspoň tři děti, aby měl na ty penze kdo vydělávat“, pak se nedivme, že je mnoha lidem do smíchu, mnoha jiným do pláče, nejčastěji však obojí.

Naše vláda vědomě rezignovala na všechny principy sociálního zabezpečení. Ignoruje zásluhovou složku penzí (odpracované roky a peníze odevzdané do systému), ignoruje motivační složku (asi ne každý sedmdesátník pracující v základním výzkumu musí být v tom věku odepsán, ale patrně žádný jeho vrstevník už nezdvihne nad hlavu krumpáč). Do toho vláda nepřímo podporuje generační souboje – lidé, kteří dosáhli něčeho ve svých oborech, jsou vymísťováni, aby uvolnili místo generačním následníkům, a to víceméně bez věcného ohledu, zda to je k dobrému, či je to jen neschopnost systému udržet zavedené kariérní hierarchie, tolik související s odbornou zkušeností atd.

Tato vláda je nejasociálnější ze všech, co jsme tu od roku 1989 měli. Chcete-li si k tomu shromáždit více argumentů, poslyšte nový díl pořadu Vladimíra Franty a Petra Žantovského z cyklu O lecčems a mnohém.

Zdroj: https://www.petrzantovsky.cz/proc-neni-na-duchody-protoze-platime-valku/

Všechny pořady cyklu jsou k vidění zde

3.9 7 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 3 měsíci

Absolutní novinka: Uchylna vládní Kopalice spekuluje o penzi vypocitane z průměru důchodových manželů. Takový životní bordel může vzniknout jen u debilu, kteří doufají, že filozofické střílečky už máme na háku. A žádný lapiduch nestrannosti typu E15 etc tím není zneklidnen.