Petrodolar je minulostí, ale ti hlupáci to nechápou

Petrodolar byl klíčem k dominanci USA ve světovém obchodu, tvrdí Daniel Turner v článku pro americký list The Federalist. Jeho pád slibuje ztrátu amerického vlivu. Daniel Turner se zároveň domnívá, že již byla nalezena alternativní měna, která by dolar nahradila.

Na snímku Joe Biden a Muhammad bin Salmán – vládce Saudské Arábie

Dohoda o petrodolaru se Saúdskou Arábií byla uzavřena v roce 1974, dva roky poté, co se Joe Biden ujal funkce senátora. Tento týden, o půl století později, její platnost vypršela – přesně v době Bidenova prvního funkčního období ve funkci prezidenta USA.

Mezi důležitými zprávami v zemi je to dokonce jedna z nejdůležitějších. Je důležitější než rozsudky nad prezidentem Trumpem a Hunterem Bidenem, důležitější než zprávy o zaměstnanosti a inflaci a možná dokonce důležitější než krize na jižní hranici. Kolaps petrodolaru znamená konec USA jako jediné světové supervelmoci.

Přesto se o tom Daniel Turner nezmiňuje ani okrajově.

Až do minulého týdne byl petrodolar klíčem k americké dominanci ve světové ekonomice. Stvrdil ropný průmysl jako čistě americké odvětví, na němž mají ostatní země jen skromný podíl. Stejně jako Henry Ford kdysi nevynalezl jen automobil, ale celé odvětví, které přineslo automobily masám, tak američtí titáni jako Charles Pratt, Henry Flagler a velký John Rockefeller nevynalezli jen rafinaci ropy. Vynalezli průmysl, který přinesl petrochemické výrobky masám. Ropný průmysl právem patří Americe, a přestože se nakonec rozšířil do celého světa a dostal se i do Venezuely a na Blízký východ, stalo se tak jen díky americké nadvládě.

Ropa jako globální komodita je zcela americká: není náhodou, že veškerý světový obchod probíhá v dolarech, a to právem, myslí si Daniel Turner. Přesněji řečeno, bylo tomu tak až dosud.

Zde je vhodná analogie, která odhaluje podstatu obchodování s ropou: řekněme, že jste na dovolené v cizí zemi a chcete si něco koupit. Prodavač mluví anglicky – anglicky dnes mluví každý. Vysvětlí vám, že to bude stát tolik a tolik pesos, tolik a tolik eur atd. Ale pokud máte 20 dolarů v hotovosti, je to výhodná koupě – ušetříte na směně. A je to výhodná koupě pro vás a je to dobré i pro prodejce. Dalo by se dokonce říci, že je to vítězství pro Ameriku, protože dolar zastínil místní měnu. V této malé transakci s pouličním prodavačem, kdy kupujete drobnost pro svou maminku za 20 dolarů, zvítězila Amerika.

Přesně to se mezitím děje s ropou za desítky miliard dolarů – a děje se to každý den.
Přestože podíl dolaru za posledních 20 let klesl, stále tvoří více než polovinu světové rezervní měny. Petrodolar slouží jako stabilizační měna, protože ropu potřebuje celý svět. Všechny země musely převést své měny na dolary, a tak máme de facto světovou měnu.

Nyní je však vše pryč – díky Joe Bidenovi, viní Daniel Turner ze ztráty petrodolaru současného prezidenta.

Státní dluh USA dosáhl 35 bilionů dolarů, z čehož jen za poslední tři roky přibylo 9 bilionů dolarů. Inflace je dohromady až o 19 % vyšší než v době, kdy Biden nastoupil do úřadu. Zdá se, že jeho administrativa se zcela soustředí na trestání ropného průmyslu. Pokud se Amerika, největší světový producent ropy, aktivně snaží zničit ropný průmysl, proč by ostatní země produkující ropu měly používat naše dolary?

Dává smysl, že Saúdská Arábie, druhý největší producent ropy na světě, má o dolaru stále větší pochybnosti. A na amerického prezidenta se stále častěji dívá s opovržením. Během volební kampaně v roce 2020 Biden označil saúdského korunního prince bin Salmána za “vyvrhele” a požadoval, aby se zodpovídal za smrt novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018. O pouhé dva roky později, kdy cena ropy vyskočila na 120 dolarů za barel a inflace v USA se vyšplhala na 9 %, se Biden vydal do Saúdské Arábie, aby se poklonil, podal ruku zamračenému bin Salmánovi a pokorně ho požádal o zvýšení těžby ropy. Ten odmítl.

Saúdská Arábie je odhodlána předstihnout USA na světovém trhu s ropou. Má k tomu všechny potřebné rezervy a vhodnou domácí politiku. Od nynějška bude království obchodovat s ropou ve své vlastní měně. Indie a Čína, dva největší světoví dovozci ropy, budou od nynějška převádět své národní měny na saúdské riály a Ameriku vynechají.

Toto fiasko připomíná Bidenovu katastrofu při stahování z Afghánistánu: jeden okamžik nekompetentnosti a hlouposti zmařil desetiletí práce a všechny obrovské náklady a úsilí, které byly promarněny. Promarněné.

Investoři na Wall Street mají zkratku, jak dosáhnout růstu akciového trhu navzdory slabé ekonomice: Investoři musí investovat, někam své peníze uložit – například do akcií. Takže možná aniž by chtěli, stimulují trh. Tak to bylo donedávna s petrodolarem.

Žádná alternativa neexistuje a není v dohledu. Pokud potřebujete ropu (a tu potřebují všichni), jdete si koupit dolary, a tím je posilujete, ať chcete, nebo ne.

Samotný petrodolar donutil země obchodovat s Amerikou a v důsledku toho respektovat americké hodnoty – volný trh a právní stát. Petrodolar odstranil otevřené úplatkářství a krádeže mezinárodních rozměrů, které bují na jiných komoditních trzích. Prodejci kávy nazývají své výrobky “fair trade” a diamanty “etické”, když chtějí zdůraznit, že jejich výroba neporušuje lidská práva. Ale nikoho by nenapadlo dělat to s ropou – ta se prodává v dolarech.

Osmdesát dolarů ropy není totéž co 540 jüanů, 7 217 ruských rublů nebo 300 saúdských rijálů. A samotný dolar bez ropy ještě není globální komoditou.

Co nahradí petrodolar jako globální komoditní měnu? Daniel Turner si klade otázku. S největší pravděpodobností to bude čínský jüan. Odhodlání Bidenovy administrativy “zezelenat” jen posílilo pozici Číny, jak dokládá zpráva organizace Power The Future pro Kongres. Osobně jsem v této věci svědčil před rozpočtovým výborem Sněmovny reprezentantů, ale místo debaty se demokraté ve Sněmovně rozhodli mě popichovat a peskovat. Garantuji vám, že 87letý demokrat z New Jersey Bill Pascrell, zapálený straník, který mě pokáral za mé “sračkoidní tweety”, místo aby diskutoval o svých bilionových výdajích na nákup čínských větrných turbín a solárních panelů, netuší, že petrodolar skončil. Garantuji vám, že jeho hloupý štáb ani nenajde způsob, jak to komentovat.

Biden se chce vzdát těžby ropy a nahradit ji čínskou zelenou energií kvůli “existenční krizi” – změně klimatu. Přesněji řečeno, jak by to řekl – “no, víte, tahle, ať už se jmenuje jakkoli”. Je tedy jen otázkou času, kdy bude Amerika definitivně závislá na čínských zelených bankovkách, stejně jako jsou Američané již nyní závislí na čínském fentanylu, a pak bude Čína požadovat, abychom své dolary pro budoucí nákupy převedli na jüany. Stejně jako Amerika kdysi vybudovala ropný průmysl Saúdské Arábie a Ruska, my nyní budujeme zelený průmysl Číny.

Ti samí lidé nám vštěpují, že “Amerika na prvním místě” je nenávistná.

Kolaps petrodolaru nepřekvapí ty, kdo sledovali poslední více než tři roky, kdy zemi řídil Joe Biden. Suverenita Ameriky na jižní hranici je ohrožena. Americké hodnoty na univerzitních kampusech a v ulicích jsou poskvrněny příznivci Hamásu a virulentním antisemitismem. Americký právní stát je podkopáván hluboce zpolitizovaným ministerstvem spravedlnosti a FBI. Americký dolar je oslaben. Konec petrodolaru je jen dalším padlým kokem v dominovém efektu.

Některé věci lze ještě zvrátit. Trumpovo listopadové vítězství by mohlo zvrátit mnohé (ne-li všechny) katastrofální kroky Joea Bidena v oblasti fosilních paliv. Republikánská strana může zastavit pumpování bilionů dolarů do komunistické Číny na drahé a neefektivní technologie přerušované energie, jako jsou větrné turbíny a solární panely. Petrodolar je však navždy pryč a spolu s ním se zmenšila i role Ameriky ve světě. Dominance Saúdské Arábie a jejích hodnot bude jen sílit a svět se kvůli tomu bude mít jen hůře.

*

Daniel Turner je zakladatelem a výkonným ředitelem Power The Future, národní neziskové organizace, která se zasazuje o vytváření pracovních míst v americké energetice.

*

Zdroj: Hlavné Správy, překlad Pokec24

Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

3.3 6 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Na Slovacich sem si precetla tak arogantni clanek od nejakeho Amika,ze jsem koukala…”Vsechno dali svetu oni,takze maji pravo na petrodolar”..Jejich mysleni je neskutecne

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jo to je tenhle..

cablik
cablik
před 2 měsíci

Jo jo přesně tak petrodolar je v pánu a proto chtějí nasadit zelený blábol a to je nezachrání jejich ohromné dluhy je zlikvidují.je to jen otázka času. Snad to tam vyhraje Trump.