Petr Bystroň vzkazuje přes PL po policejní prohlídce svého bytu v Praze

Policie v Praze prohledává byt německého politika pravicové AfD s českým původem Petra Bystroně. Na Bystroně je vydán evropský vyšetřovací příkaz kvůli podezření z údajného přijetí peněz z Ruska. Domovní prohlídku pražského bytu Bystroň pro ParlamentníListy.cz potvrdil s tím, že Policie ČR nic nenajde, stejně jako u domovních prohlídek v Německu. České Státní zastupitelství by si podle něj mělo přiznat, že bylo zneužito k politickým účelům.

Policie od minulého týdne na základě evropského vyšetřovacího příkazu monitoruje pohyb čerstvě zvoleného europoslance AfD Petra Bystroně. Minulý týden vyzvala české hoteliéry, aby se ihned ozvali policejním orgánům, pokud u nich je či byl v minulých dnech ubytován.

„Žádáme vás o součinnost s Policií ČR při pátrání po hledané osobě. Jedná se o osobu, na kterou je vydán evropský vyšetřovací příkaz. Níže uvedená osoba se pohybuje v rámci ČR po ubytovacích zařízeních,“ stojí v mailu pro české hoteliéry.

Informace o tom, že německá policie rozšířila příkaz na Bystroně mezinárodně, se začaly objevovat koncem minulého týdne. Redakce se spojila přímo s Petrem Bystroněm, podle nějž je to poslední zoufalé gesto německých orgánů v rámci vyšetřování údajných úplatků z Ruska. „Němci tady v průběhu volební kampaně udělali celkem dvanáct domovních prohlídek a přetřásali to denně v médiích. V Čechách mě nechávali sledovat tajnou službou několik měsíců, takže o nějaké opravdové získávání informací tady nejde. Spíš o ještě jedno očernění. Je to divadlo pro veřejnost,“ sdělil pro PL Bystroň.

Čeští policisté dnes podle informací v médiích na základě německé žádosti prohledávali také Bystroňův byt v pražském Starém Městě. Německý politik to pro PL potvrdil a zopakoval, že policie nemá co najít a jen se ztrapní.

„Státní zastupitelství by si mělo konečně přiznat, že bylo zneužito k politickým účelům, než se ztrapní i mezinárodně. Po dvanácti domovních prohlídkách v Německu nenašli nic, stejně tak to bude i po těch prohlídkách v Praze,“ má jasno Bystroň, který zároveň redakci PL sdělil, že se v Praze nenachází.

Bystroň se také podivil, co vlastně česká policie hledá v jeho pražských bytech, když v nich německý poslanec vůbec nebydlí. „Nevím, co chtějí najít v bytech, které jsou dlouhodobě pronajaté,“ dodal Bystroň pro PL.

Celá „ruská kauza“ byla podle Bystroně jen snahou ovlivnit evropské volby. To se ale stejně nepodařilo, protože AfD v Německu získala 15,9 procenta hlasů, čímž se po CDU-CSU stala druhou největší politickou silou v zemi. V Evropském parlamentu bude mít 15 poslanců, o čtyři více než doteď.

Do vyšetřování je zapletena také česká Bezpečnostní informační služba, která už začátkem března obvinila společnost Voice of Europe z šíření ruské propagandy. Aktivity, jež měly za cíl ovlivnit mimo jiné i volby do Evropského parlamentu, dle odhalení BIS platila Ruská federace. Peníze z Ruska byly také použity k financování politických představitelů šířících ruskou propagandu.

Mezi lidmi, kteří ruské peníze obdrželi, měl podle některých informací patřit právě i Petr Bystroň. Ten jakékoliv provinění ihned odmítl. „Na základě bolestných zkušeností z předchozích volebních kampaní předpokládám, že jde o pomluvy,“ řekl tehdy Bystroň.

Vedení strany AfD následně žádalo BIS o poskytnutí důkazů. Jenže se ukázalo, že jméno Petra Bystroně v dokumentaci případu Voice of Europe nijak nefiguruje. „Dokumentace k případu Voice of Europe čítá tři sta stran. A je potřeba připomenout, že adresátem našich zpráv není veřejnost, ale ze zákona je to předseda vlády, ministři, prezident, případně orgány činné v trestním řízení. A když se podíváte dozadu na různé výstupy, zjistíte, že ani premiér, ani nikdo z ministrů a ani BIS nikdy nezmínili žádná jména, vyjma těch, která se ocitla na sankčním seznamu,“ uvedl mluvčí BIS Šticha.

Ve skutečnosti tak podle Bystroně dochází k manipulaci evropských voleb ne z ruské strany, ale ze strany NATO. „Vyjádření mluvčího BIS potvrzuje …

(dokončení textu ZDE)

*

Související:

Zdroj: Parlamentní Listy

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 3 měsíci

Mě by spíš zajímalo, co by se našlo v bytě pana Koudelky. Myslím, že by to byl matroš jen pro silné žaludky.

cablik
cablik
před 3 měsíci

To jsou zase liberální lži a nacistické manýry proti opozičnímu politikovi v Německu. Pan Bystroň má svých peněz dost a nevěřím nějakému úplatku od Ruska.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Někdy jsou věnované peníze politikům legální dary jindy úplatky. I kdyby to byla pravda, to by mu je vzali? Na základě čeho? Rusko přeci není nepřítelem Německa a mají spolu oproti nám nadstandartní vztahy. Ropa a plyn tečou, zboží, přes uvalené sankce se do Ruska dodává v téměř nezmenšené míře. Vlastně spolu nemají žádný… Číst vice »