Nigel Farage: Evropská unie a NATO vyprovokovaly válku na Ukrajině

Jeden z iniciátorů odchodu Británie z Evropské unie v rozhovoru pro stanici BBC prohlásil, že válku na Ukrajině vyprovokovalo východní rozšíření EU a NATO v uplynulých desetiletích.

Britský politik Nigel Farage v rozhovoru pro britskou televizi BBC prohlásil, že EU a NATO “vyprovokovaly” ruskou invazi na Ukrajině tím, že se rozšířily na východ. Farage také řekl, že pokud by zemi vedl on, brexit by byl pro Spojené království hospodářsky prospěšný. Na otázku, co si myslí o invazi na Ukrajinu a zda obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina, Farage řekl, že osobně ho nemá rád, ale “obdivuje ho jako politického činitele”, protože má nad Ruskou federací “kontrolu” .O tom, proč Putin napadl Ukrajinu, Farage řekl: “V roce 2014 jsem vystoupil v Evropském parlamentu a řekl jsem: Na Ukrajině bude válka. Proč jsem to řekl? Bylo mi jasné, že neustálé rozšiřování NATO a EU směrem na východ dává tomuto člověku důvod, aby řekl: Zase jdou po nás.”

“Tuto válku jsme vyprovokovali my. Samozřejmě, že je to jeho vina; použil to, co jsme udělali, jako výmluvu,” uvedl Farage, lídr pravicové strany Reform UK.

Konzervativci, labouristé a liberální demokraté Farage dlouhodobě obviňují z obhajování ruského prezidenta.

Britský premiér Rishi Sunak výrok o Ukrajině označil za “naprosto nesprávný”. Takové “ústupky” jsou podle něj “nebezpečné pro bezpečnost Británie” i jejích spojenců, a ještě více povzbuzují Putina. Ruského lídra zároveň obvinil z vypuštění nervově paralytických látek do Británie.

Faragea kritizoval i předseda opozičních labouristů Keir Starmer, který jeho vyjádření označil za “ostudné” . Dodal, že pouze Putin nese zodpovědnost za ruskou agresi na Ukrajině. Labouristická strana vždy podporovala Kyjev a toto je jednotný postoj celého britského parlamentu, zdůraznil Starmer.

Bývalý britský ministr obrany Ben Wallace zase označil Faragea za “hospodského povaleče, který často říká ´kdybych já řídil zemi´, a prezentuje velmi zjednodušené odpovědi na složité problémy” .

Mnoho konzervativních politiků se však zdrželo přílišné kritiky Faragea, dodává AP. Podle ní se totiž obávají, že nadměrné slovní útoky ještě více odradí mnoho voličů Konzervativní strany, kteří sympatizují s jeho tvrdou rétorikou v otázkách, jako je imigrace a brexit.

Farage bude jako lídr Reformní strany kandidovat v červencových volbách do britského parlamentu. Při procházejících sedmi pokusech stát se poslancem neuspěl.

3.5 6 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 2 měsíci

Jo Veliká zcvrklá Británie má neřešitelný problém, nemá na kom parazitovat.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci

-dok- A teď do toho všeho nový nástup postavy Globalistů Farage: https://www.theguardian.com/politics/article/2024/jun/21/russia-was-provoked-into-ukraine-war-claims-nigel-farage https://www.dailymail.co.uk/news/article-13555165/Nigel-Farage-Ukraine-war-Reform-BBC-NATO-EU-provoked-Vladimir-Putin-invasion.html https://www.bbc.com/news/articles/cldd44zv3kpo Opakuji, že spolu s Trumpem je Farage postavou Globalistů! VK si pořád jede tu svoji geopolitiku, přes kterou není schopen vidět globální politiku, která je dávno tomu daná jako dlouhodobý scénář (mozaika). Kdo ale chce, ten ať dá… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Chybička se vloudila – komentář výše je mým závěrečným komentářem pod jiným zdejším článkem, sem jsem jej vložila omylem (i když až tak veliký omyl to za mě nakonec není, neboť oba články spolu souvisí).
https://www.novarepublika.cz/2024/06/madarsko-se-nezucastni-chystane-vojenske-mise-nato-na-ukrajine-nepodarilo-se-presvedcit-strojvudce-aby-valecny-vlak-nejel-dal-takze-zastavit-ho-muze-uz-jen-donald-trump-viktor-orban-v-sokujicim-pr

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Vetsina z nas alespon zaslechla o Kubanske krizi. Kdyby tedy soudili podle sebe,vedeli by,co to prinese

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Mně se zdá, že Farage jde s popularitou ve Velké Británii nahoru. Asi tam nejsou všichni jako Blair či Boris Johnson (ruský Žid :))

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Boris je hlavne pokrytec nejvetsiho razeni..V dobe koronakrize vydali zakony,ze jen za vecirek v soukromi zaplatit mastnou pokutu nebo jit na pul roku sedet ale na nej a jeho zname to neplatilo

Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Popularita je dobrá věc ale peníze jsou lepší. Kde brát a nekrást, to je ten problém vb.

Primak
Primak
před 2 měsíci

Neslyšeli jsme dost, že ta válka nebyla “vyprovokována”, tedy “nevyprovokována”? Však se tomu i velebný kmet Noam Chomsky smál, že u těch US válek se nikdy o nějaké “vyprovokované” válce nehovořilo. Ale najednou u té ukrajinské, když si to dá do Googlu, kolik milionů těch “nevyprovokovanejch” válek ve vteřině dostane…

cablik
cablik
před 2 měsíci

Pan Farage je statečný člověk když veřejně řekl pravdu o zástupné válce na Ukrajině. Kdo čte tak ví že bylo Rusko do války vtlačeno a teď dostává západ na [_T_]

maxim
maxim
před 2 měsíci

Primitivní západní politická teorie odkojená liberálním individualismem považuje roli “politických celebrit” za kličovou v tvorbě státních politik, strany jsou jenom servisem uvedených šašků, celkovou kolektivní společenskou skutečnost se snaží ideologicky zpracovat pro svoji pomatenou stranickou politiku a daří se jim to, protože obyvatelstvo je tupé a namyšlené falešnou západní nadřazeností … Je to… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Ano, minulý režim šel opravit, parazitizmus se musí ničit všemi prostředky. To zná každý, kdo si všímá přírody a nemusí být nijak vzdělaný.

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Ano. A ty nejaktivnější pitomce bychom mohli jmenovat.