Návnada na podraz. Západ se snaží vtáhnout Rusko do pasti ve Švýcarsku

Každým dnem je stále zřejmější, v co chtějí překroutit a nakonec proměnit zdrcující neúspěch nelegitimního Vůdce ukrajinského lidu, prezidenta Volodymyra Zelenského, na takzvaném “mírovém summitu” ve Švýcarsku.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Do začátku summitu v Bürgenstocku 15. -16. června t. r. zbývá ještě deset dní, ale neúspěch akce už smrdí z podhůří Alp jako švýcarský sýr, který zasmrádl ne kvůli špatné technologii výroby, ale proto, že se jednoduše zkazil.

Summit měl projednat mírový návrh na ukončení konfliktu na Ukrajině. Samotný návrh byl souborem deseti návrhů, které spolu téměř nesouvisejí a nemají nic společného se skutečným mírem. Rusko, jako jedna ze stran konfliktu, je okamžitě odmítlo jako ultimátum sobě samému. A Moskva, jak je známo, ultimáta nepřijímá a reaguje na ně mimořádně bolestivě.

Zelenskyj je navrhl pouze za účelem dosažení tří cílů. Zaprvé, aby Rusko vypadalo v očích tzv. globálního Jihu neboli světové většiny, která je unavena dosavadním monopolárním světem, jako agresor. Globální Jih volí nový multipolární svět, který odmítá neokoloniální principy světového uspořádání. Zelenskyj chtěl vyměnit obraz Ruska jako agresora za další pomoc Ukrajině a svému režimu.  Za jakoukoli pomoc – ekonomickou, finanční, politickou, diplomatickou. Podle zásady “kamínek ke kamínku – a nenažranému neonáckovi kožešinovou papachu“.

Za druhé, summit měl být využit k nátlaku na Rusko. Měl ho donutit k uzavření míru za podmínek výhodných pro Kyjev (a samozřejmě i pro Washington za jeho zády). Ve skutečnosti to znamená zabránit ukrajinské porážce na frontách SVO. Mírový návrh by měl donutit Rusko nejen k uznání své vlastní porážky, ale také k zaplacení příspěvků a kompenzací za vojenské ztráty v SVO.

A konečně za třetí. V posledních týdnech se totiž objevil další cíl – účast co největšího počtu zemí na “mírovém summitu” na úrovni hlav států a vlád by dodatečně legalizovala prezidenta Zelenského, jehož funkční období skončilo 21. května 2024. Právě tomuto účelu posloužilo prohlášení, že se summitu zúčastní 160 zemí – čím více, tím lépe, tím reprezentativněji.

Nyní se počet účastníků švýcarského setkání výrazně snížil ─ mohlo by se tam sejít 50 zemí, které jsou součástí protiruské koalice, jež financuje vojenské potřeby Ukrajiny v dohodnutém režimu Ramstein.

Americký prezident Joe Biden do Švýcarska nejede. Poslal tam svou bezdůvodně vysmátou viceprezidentku Kamalu Harrisovou a všeobecně uznaného politického blba – poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana.

Účast odmítly Čína, Brazílie, Pákistán, Jihoafrická republika a další země. Indie snížila své zastoupení na neslušnou úroveň a Austrálie se spokojila s ministrem pro invalidní pojištění: Canberra si řekla, že by to mělo být pro Zelenského tak akorát.

To znamená, že účastníci nového sdružení BRICS nebo ŠOS ignorovali “mírový summit” právě proto, že na něj nebylo pozváno Rusko. A to je, jak by v anekdotě poznamenal dobře známý Stirlitz  – fiasko. Bez debaty.

Zelenskij na to zareagoval štěkáním na všechny, dokonce i na Bidena, byl však bez ohledu na jeho kňučení smeten jako otravný trubec, který nemá ani to žihadlo. A víte proč? Prosím, zde je klasický popis trubce z příručky: “oči mají velké, shora se dotýkají, tykadla jsou poměrně dlouhá, sosák krátký, hruď je široká, břicho má oválný tvar a k zadnímu konci je zaoblené, aparát pro sběr květního pylu nemají, žihadlo také chybí a na jeho místě je umístěn kopulační aparát”.

No, nepřipomíná vám to někoho? Když na obrázku nahradíte tykadla obvyklou nedbalou neoholeností a představíte si, že tento hmyz vyvedený v military stylu přiletěl, aby z vás tahal peníze… Tak jste v obraze.

Západ se však zřejmě rozhodl, že takový majetek jako je sbírka poslušných satelitů a slouhů, kteří zatím nemohou odmítnout, nesešrotuje. Jak se říká, aspoň hrstka vlny z prašivé ovce.

Agentura Bloomberg už píše, že i kdyby summit ve Švýcarsku skončil fiaskem Zelenského a Západu, lze se – na jeho základě – pokusit nalákat Rusko na „mírová posezení“ a donutit ho plnit západní přání. Západ si již připravuje půdu pro jednání s Ruskem o Ukrajině, údajně s ohledem na vůli ostatních zemí, které údajně podporují mír.

Koneckonců, podívejme se, jak se teď věci mají. Tím, že Západ postavil Ukrajinu proti Rusku, chtěl způsobit Moskvě buď strategickou porážku, nebo ji alespoň maximálně poškodit a odvést její pozornost od vynakládání úsilí a prostředků v jiných částech světa ─ například v indo-pacifické oblasti, kde Moskva podporuje Čínu takřka ve všem.

Žel, Západu, ani Ukrajině se zatím nic nepodařilo. A podle všeho se jim to ani nepodaří – Rusko si stojí za svým a momentálně dostává Ukrajina na frak. Spolu se Západem – který vymýšlí nové a nové nástrahy, podvody a simulakra, aby jeho porážka nebyla tak ostudná.

Na závěr mírového summitu ve Švýcarsku se chtějí jeho účastníci dohodnout na pozicích pro budoucí jednání s Ruskem. A tyto pozice chtějí promítnout do zvláštního dokumentu, který bude kolektivním výstupem z akce.

Západ pak plánuje předložit tento dokument k veřejnému posouzení a seznámení jako vůli mnoha států, poslat jej Rusku i s pozváním na příští mírový summit, a tak jej přimět k jednání. Jakoby pod tlakem a na žádost světového společenství.

“Dohodli jsme se, že podnikneme konkrétní kroky, které by mohly sloužit jako opatření k budování důvěry ve výše uvedených oblastech, a to za účasti ruských představitelů,” uvádí se ve zveřejněném fragmentu závěrečného dokumentu, který se dostal do rukou agentury Bloomberg.

A ještě předtím, domnívá se agentura, chtějí západní země v předvečer jednání o Ukrajině podepsat s Moskvou dohodu o jaderné a potravinové bezpečnosti. Jinými slovy, chtějí na tom alespoň trochu vydělat.

Ne nadarmo Zelenskyj, aby do Švýcarska přilákal co nejvíce účastníků, zredukoval projednávané otázky své mírové nabídky z deseti na tři: jaderná bezpečnost, potravinová bezpečnost a humanitární otázky – výměna vězňů podle vzorce “všichni za všechny”.

Bohužel, tento podvod a lákadlo pro země globálního Jihu už nefunguje. Uvědomily si, že jsou vtahovány do politického mišmaše, a tak se Švýcarska vzdaly. Nyní, nebo spíše v blízké budoucnosti, je chtějí oklamat a vlákat do pasti společně s Ruskem.

Západ se začal horlivě zabývat přesvědčováním a lákáním Ruska údajně výhodnými pozvánkami a podmínkami.

Pro začátek pravicově konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP), která je v této zemi největší, vyzvala vládu, aby Rusko pozvala dokonce už k účasti na mírové konferenci o usměrnění ukrajinského konfliktu, která se bude konat 15. – 16. června.

Protože prý – podle SVP – bude mít mírový proces šanci, že se nadcházející konference nezmění v jednostranné setkání za účelem propagandy a prosazování zbrojení. A švýcarské orgány prý mají odpovědnost za to, aby konference nevedla k další eskalaci a nezničila švýcarskou neutralitu, která již fakticky upadla v zapomnění ve chvíli, kdy se tato země postavila proti Rusku.

Se stejným návrhem přišel i papež František, který na setkání s šéfem Světového svazu starověrců Leonidem Sevasťjanovem prohlásil, že konference o Ukrajině bez účasti Ruska nemá smysl.

Dokonce i americký prezident Joe Biden, poté co se nakrátko probral z bezvědomí, v rozhovoru pro časopis The Time sice vyzval k boji s Ruskem až do vítězného konce, ale zároveň připustil, že Ukrajina se nemusí stát členem NATO ani po skončení SVO. “Ukrajina nevstoupí do NATO, ale nepřejde ani pod kontrolu Ruska” ─ to je Bidenovo vyjádření ke členství Ukrajiny v Alianci.

A to podle Bidena stačí k tomu, aby Rusko uzavřelo mír, který zaručí, “že Rusko nikdy nebude okupovat Ukrajinu”.

Přestože Biden neúnavně opakoval svá slova o tom, že se zasazuje o vítězství Ukrajiny a o tom, že “svět vypadá tak, že Rusko nikdy nebude mít Ukrajinu pod palcem”, pro Zelenského jsou tato slova nejčistší zradou. Vždyť členství Ukrajiny v Evropské unii a v NATO se stalo strategickým cílem, který si Nejvyšší rada zakotvila dokonce v ústavě.

Odmítnutí vstupu Ukrajiny do NATO je stále jednou z podmínek bezpečnosti Ruska, kterou Rusko připomíná všem. A kvůli tomu také zahájilo SVO. A najednou taková přihrávka od Bidena. I kdybychom předpokládali, že to Biden řekl, když opět upadal do stavu demence, přesto to znamená rozmělnění jednoty v názorech “válečných jestřábů” na Západě na tuto otázku.

A neshody se vzápětí rozhořely. Matthew Kroening, viceprezident Atlantické rady /neuznávané v RF/, profesor na Georgetownské univerzitě, v rozhovoru pro litevská média prohlásil, že NATO nemá jednotnou strategii ohledně Ukrajiny. A že možná nebude muset být do Aliance přijata celá Ukrajina, ale pouze její západní část. Tak vida, zas ta hrstka vlny z prašivé ovce…

To by znamenalo pro Ukrajinu přinejmenším tzv. korejskou variantu – rozdělení na části. Západ je však připraven přistoupit i na to, jen aby se Rusko chytilo do pasti. Chce ho pozvat k mírovým rozhovorům a pak, kladouce nesplnitelné podmínky, uspořádat obvyklou provokaci – obvinit Moskvu z agresivity a neschopnosti a odradit od ní země globálního Jihu, které jsou pro mír.

Způsobit Rusku reputační ztráty, obvinit ho ze všech možných hříchů a podkopat jeho pověst na mezinárodní scéně – to je účel a smysl plánované provokace Západu. Proč? Aby všemožně zpomalili nástup multipolárního světa založeného na mezinárodních zákonech, a nikoli na pravidlech, která se snaží diktovat a nastolit i nyní Spojené státy a jejich západní spojenci.

Právě proto druhou částí svého rozpolceného jazyka tentýž Biden strašil evropské země, že “pokud USA někdy nechají padnout Ukrajinu, pamatujte na má slova, uvidíte, jak padne Polsko, a uvidíte, jak padnou všechny tyto země podél reálných hranic s Ruskem”.

V každém případě se však trhliny v někdejším západním monolitu ještě více prohloubily. A provokace Západu proti Rusku může být dokonce odsouzena k zániku. Už jen proto, že:

– většina světa si přeje, aby o míru na Ukrajině jednaly Rusko a Ukrajina, ne aby si Ukrajina a Západ diktovaly podmínky z pozice síly.

Čínský ministr zahraničí Wang I podle agentury Bloomberg nedávno připomněl, že Čína a Brazílie předložily minulý měsíc návrh plánu na uzavření míru na Ukrajině, “podle něhož by cesta k míru měla být v souladu s Chartou OSN” a který “vyzývá k uspořádání druhého summitu”. Za účasti Ruska. Podle čínského ministra již 26 zemí oznámilo, že se připojí (nebo hledají způsoby, jak se připojit) ke “společné dohodě”, navrhované Čínou a Brazílií. Pětačtyřicet zemí zhodnotilo tyto myšlenky příznivě.

– Rusko samo nepodlehne nátlaku a provokacím – nepotřebuje další podvod. Kromě toho vítězí. Jak poznamenal jeden z nejznámějších amerických politologů, profesor John Mirsheimer z Chicagské univerzity: “Myslím, že už brzy uvidíte to, čemu já říkám strašidelné vítězství Ruska.“

A ještě předtím řekl: “Mám dojem, že většina lidí v hloubi duše ví, že Ukrajina je odsouzena k zániku. Nyní je jedinou zajímavou otázkou, jakého území se Rusové zmocní, než konflikt zamrzne. Ale situaci už opravdu nelze zachránit. Rusové jsou stále silnější. Putin je na vzestupu. Rusové postupují vpřed.”

Tak proč by měli Rusové ustupovat nebo dokonce znovu naletět na laciné provokace?

*

Vladimír SKAČKO, UKRAJINA.ru (15:40 05.06.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

4.1 13 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 4 měsíci

Chceme dostát míru? Tak přejme Rusku sílu.

standa
standa
před 4 měsíci

Je několik variant zakončení. 1) Mír podle podmínek Ruska. 2) Kapitulace Ukrajiny 3) Sjednocení Ukrajiny s Ruskem 4) Jaderná válka. Nic jiného už nepřichází v úvahu. Zapomeňte na zamrzlý konflikt nebo mír podle Ukrajiny.

orinoko
orinoko
před 4 měsíci

To je oslava! Co to dělá? Potřebuje uplacirovat na fleku hnědý výsadek?

https://youtu.be/bJLJT7pwAQY?si=7wNoSj-ANzJUXv1x

spartak
spartak
před 4 měsíci

Rusko by mělo získat postupně větší část Ukrajiny ,tak aby mohlo ovlivňovat politiku této země.Něco podobného jak Sovětský svaz získal kontrolu v roce 1968 nad Československem které se připravovalo …….

cablik
cablik
před 4 měsíci

Rusko donutili bojovat a tím nějaké jednáním s fašistickým západem nepříchází do úvahy. Ve válce už zvítězili a musí to dotáhnout do konce aby naplnili cíle SVO.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 měsíci

Nevstoupis ” dvakrat” do stejne reky..KoZa se svymi manevry pripravil i o zbytky duveryhodnosti…Porad si mysleli,ze okecaji cokoliv

orinoko
orinoko
před 4 měsíci

Přijetí Halice do EU je to samé, jako v ní uprdelit erdragona. Vedle starých ještě další, nové problémy.

orinoko
orinoko
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Oddělením Halice od přístupu k moři by celé řešení dostalo konkrétní tvar. Druhá Transylvanie. Mohli by žít z turistického ruchu Nikoli Š. Loupeznika a návštěv míst úderů ruského Iskanderu.

danny
danny
před 4 měsíci

Rusko se mělo zhroutit vnitřně. Jako kdysi Rakousko-Uhersko. Hlavní kroky: 1) absolutní diplomatická izolace 2) totální ekonomická blokáda 3) “nekonečná” válka s Ukrajinou. Jako doprovodné akce bylo posilování nacionalismu uvnitř Ruska (Rusům nepatří nic. Bohatství patří národům uvnitř ruského státu), napětí v okolních bývalých republikách, zejména střední Asie a Kavkaz. Jenže zbyla pouze… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Co jsem si vsimla,tak Rusove si take museli nejdriv poradit se ” svymi liberaly”.

Primak
Primak
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

On je v tom ještě další háček, který v tom bude hrát roli a který se moc zrovna neventiluje, jak ze Západu, tak i z Kremlu: Palestina. Nicméně, tak jako trpělivost Putina s vývojem Ukrajinského konfliktu (immer langsam mit der Ruhe), tak i ten vývoj v Gaze a v pomalém oficiálním příklonů jistých států – SA, Tur., Španělsko, Maledivy, odvolání… Číst vice »

Primak
Primak
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Irský poslanec: „Doufám, že Benjamin Netanjahu shoří v pekle“ https://www.youtube.com/watch?v=H21edCN3Q7c