Na síti žijeme v bublinách

FB

Na sítích žijeme v bublinách..

.. včera jsem se ptal mého kolegy, koho bude volit. Odpověděl mi, že doposud nevynechal jediné volby, ale tentokrát volit nepůjde, nemá chuť to hodit nikomu. Na sítích není a podle mého volil doposud tradičně jednu ze stran Pětikoalice.

Má dcera, která je tento rok prvovolič, na můj dotaz odpověděla, že neví. Jelikož se ale už dlouho věnuje ekologickým tématům jako fast fashion a její sítě jsou instagram nebo tiktok, asi předpokládám, že její dosavadní nastavení její volbu rozhodne i přes to, že jí to ti, se kterými doposud politicky souzněla, pokřikováním hesel jako “od řeky k moři” značně ztěžují. Je zajímavý pozorovat mladýho člověka, jak si začíná uvědomovat, že svět není černobílý.

Oběma jsem jen řekl, podle čeho se tentokrát budu rozhodovat já. Třemi tématy těchto voleb jsou prý migrace (a pakt), greendeal a bezpečnost. Pro mě osobně je nyní nejdůležitější, aby nebyla v Evropě velká válka, i když to možná zní přihlouple jak na volbě missky. Můžeme se klidně hádat o greendealu nebo o migraci, ale k tomu všemu potřebujeme mír.

Já osobně preferuju téma bezpečnost, ale jinak, než si ji představují současní vládnoucí politici. Preferuju co nejrychleji jednání, protože při sledování chciválků v Evropě i v Rusku mám opravdu strach, že nás jejich hlasy a hloupost chtěně či nějakým omylem zatáhnou do něčeho mnohem děsivějšího, než se již nyní děje.

Čeho jsem si ale všiml, že si málokdo uvědomuje realitu Evropského parlamentu. Jakkoli parlament na jedné straně může jen omezeně ovlivnit rozhodnutí jednotlivých zemí posílat další zbraně nebo dokonce vojáky, na druhé straně by měla být volba signálem toho, co Evropané chtějí, měla by být budíčkem pro současné hlavní postavy Evropy a měla by být zásadní v dopadu na strukturu budoucí komise, ve které dosud sedí lidé jako Jourová, Borrell nebo Leyenová.

V EP se svět točí kolem frakcí. Jen pro opakování, zásadní frakce je frakce lidovců (EPP – 179, KDUČSL, doposud STAN, TOP09), pak frakce socdem (S&D – 139, pro Česko neaktuální), Tzv. Liberálové (Renew – 102, ANO, a asi v budoucnu STAN), Zelení (Greens, ESA – 72, Piráti), tzv. Konzervativci (ECR – 68, ODS), pak Národovci (ID – 58, SPD, Le Pen atd), Levice (GUE/NGL – 37, Stačilo) a nezařazení.

Dosavadní předsedkyně Leyenová, slavná skrze čipy z praček a myček nebo skrze nákup vakcín za miliardy přes SMS, je hlavně dítětem Lidovců EPP. Proto považuju třeba společnou kandidátku SPOLU za podvod na české voliče, protože sice je hlavní stranou v týhle koalici ODS tj. frakce Konzervativců ECR, ale voliči volí současně i frakci Lidovců EPP. To samé si myslím o ANO a STAN, které nyní koketuje s frakcí RENEW. Pokud od hlavních postav STANu Rakušana a Dvořáka slyšíme, že se plně ztotožňují s politikou frakce Renew a jedinou překážkou je hnutí ANO, tak je zřejmé, že Renew, STAN i ANO je v programu prakticky totožné, což je i odpovědí voličům ANO. Jakkoli tady u nás má ANO nyní antiválečnou rétoriku, je dobré si poslechnout hlasy třeba Litevce Auštrevičiuse, české Šojdrové nebo myslet na Guye Verhofstadta. Také voliči Pirátů jsou tak trochu oblbováni, protože ač se zde snaží Bartoš působit jakkoli pragmaticky, v principu volí v EP Zelené, jejichž šéf frakce a komisař Litevec Sinkevičius minulý rok plácal něco o ekologické obnově Ukrajiny, což svědčí o jeho naivitě.

Myslím si, že pokud nenastane zásadní změna ve složení EU parlamentu, pojede vlak zrychleným tempem ve směru výroku Macrona o botách na Ukrajině nebo raket dlouhého doletu na ruské cíle. Všem musí být jasné, že většina roztleskávačů v Evropě jen čeká a mlčí, než volby proběhnou. Z druhé strany nové opony pak stále častěji uslyšíme podobné výroky jako ten včerejší od politologa Sivkova, který v ruské státní televizi uvedl, že Polsko by se mohlo stát “malým divadlem jaderné války. Pokud prý Rusko každému polskému městu přidělí 2 jaderné rakety, je to jen 30-40 raket. To je jen salva z jedné divize Iskander. Za 10-15 minut zmizí polský stát i polský lid. Evropané to musí pochopit.” Snad je Putin racionální, i když Zelenský tvrdí, že je iracionální.

Pokud se tedy má dle mého něco změnit v přímé cestě k velké válce, ke které je podle mě slušně nakročeno, a pokud se má jasně ukázat, že si mají političtí lídři Západu s Ruskem konečně sednout ke stolu a domluvit se na nové evropské bezpečnostní architektuře, je podle mě nutné podpořit dvě již funkční frakce a klidně čistě protestně. A to Národovce ID nebo Levici GUE/NGL. To je ode mne k volbám asi vše, rozhodněte se dle svého, ale nevyhoďte svůj hlas.

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

https://www.hlavnespravy.sk/nato-sa-pripravuje-na-vojnu-uz-bol-schvaleny-plan-presunu-vojsk-z-usa-do-europy/3513490
Americane vydelali na obou svetovych valkach ( az po nich jim vzrostla zivotni uroven) .Problem je,ze dnes uz nikdo necte starou klasiku,takze si to lide vubec neuvedomuji

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Dnes nemají šanci vydělat ale jen zmizet do zapomnění konvenční boj o světovládu nebude.

orinoko
orinoko
před 3 měsíci

Ať už to konečně proběhne. Je to obří vopruz.

Jarin G.
Jarin G.
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Vopruz, který stejně nic zásadního nezmění. Stále platí: “Kdyby volby mohly …”

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Jarin G.

JArine, nemáte pravdu. Volby v dnešní podobě ještě mohou mnohé zvrátit. Nebuďte defétista a koukejte k volbím přijjít!

standa
standa
před 3 měsíci

Je třeba jít volit, aby se tam nedostali ti samí co nám dovážejí z Bruselu bídu a válku ! Budou-li lidé volit 5-koaliční nominanty, nemůže se nic změnit ! Buou nás hromadně okrádat dále jak to dělají dosud. Krmíme západní životní styl v západních zemích a ne u nás ! Sypeme miliardy do Ukrajiny a ne… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

No my důchodci máme vcelku jasno. Volit půjdeme už jen za ty omezené důchody za omezování zdravotnictví, za krádež peněz nás všech pro Ukrajinu. Opravdu nejdůležitější je mír. A za to můžou jedině zrádci lidu z pětikolky! Jděme volit, ale rozhodně ne zástupce z těchto šupáků. Nebudu nikomu radit koho volit, to je… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

…za jeho ohroženi (míru)…

orinoko
orinoko
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jak jsem četl o kousek jinde: Rozhodovat budou účesy.