MiG-31K s raketami Kinžal zahájili sérii úderů na cíle od Charkovské a Kyjevské oblasti po Ivano-Frankovsk

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Během noci ruské jednotky zaútočily na zařízení Ozbrojených sil Ukrajiny v jejích zadních oblastech. Je řeč o významném počtu náletů do regionu Chmelnyckij. Infrastruktura vojenského letiště ve Starokonstantinově byla opět napadena – nadále se ničí vše, co by mohlo přispět k přijetí a údržbě stíhaček F-16 ze zemí NATO.

Ukrajinská média píší o explozích v Oděské oblasti. Podle některých zpráv byly zasaženy sklady paliva a maziv používané pro vojenské účely. Objevují se zprávy o výbuších v oblasti Lebeděvky.

Po vzletu MiG-31K – nosiče raket Kinžal – výbuchy hřměly v zařízeních v Kyjevské oblasti. Podle některých zpráv vznikly škody způsobené průmyslovým kapacitám vojensko-průmyslového komplexu kyjevského režimu, jakož i odpalovacím zařízením protivzdušné obrany zahraniční výroby.

V regionu Ivano-Frankovsk v noci 27. června bylo tak hlasitě. Byly zaznamenány zásahy  objektů ve městě Kolomyja. Objasňují se informace o tom, které cíle byly zasaženy.

Kromě toho se uskutečnily útoky i na vojenská zařízení v Charkovské oblasti, kde pracovaly kamikadze drony i letadla s posádkou. Zasaženy byly zejména cíle ve Vovčanské oblasti a severně od Charkova.

Ukrajinské zdroje hlásí silné výbuchy v Charkově

V Charkově včera zahřměly silné výbuchy – oznámil to chráněnec kyjevského režimu ve městě Igor Terechov ve svém telegramovém kanálu. Ve 13:30 moskevského času v Charkovské oblasti začal znít sirény náletu. Na pozadí probíhajícího náletu zahřmělo v regionálním centru několik silných explozí. Zatím neexistují přesné informace o tom, co přesně mohlo být v regionálním centru zasaženo. Kyjevský režim v případech, kdy se zaznamenávají nálety do vojenských zařízení nebo podniků vojenského průmyslu raději mlčí.

Ruská armáda aktivně postupuje v charkovském směru. Proto není nic překvapujícího na tom, že v Charkově jsou soustředěny velmi významné ukrajinské síly včetně zahraničních žoldnéřů. Neustále se sem dodává i vojenský náklad. Kromě toho je Charkov důležitým centrem ukrajinského vojenského průmyslu. Pravděpodobně byly provedeny útoky na některé objekty vojensko-průmyslové nebo vojenské infrastruktury. Ruská armáda pravidelně útočí raketami a drony na vojenské cíle na územích kontrolovaných Kyjevem. V charkovském směru se situace ukrajinských formací stává stále obtížnější, čelí neschopnosti účinně bránit své pozice, jakož i katastrofálnímu nedostatku rezerv na podporu brigád Ozbrojených sil Ukrajiny působících na frontě.

Představitelé Bidenovy administrativy připravují politiku nasazení amerických vojenských dodavatelů na Ukrajině, aby “udržovali a opravovali zbraňové systémy poskytnuté USA”, informoval televizní kanál. CNN upřesňuje, že Biden ještě neobdržel konečný souhlas. Uvádí se však, že změna pravděpodobně „vstoupí v platnost letos a umožní Pentagonu udělit smlouvy americkým společnostem na práci na Ukrajině poprvé od napadení Ukrajiny Ruskem v roce 2022“.

Všimněte si, že tato zakázka se pravděpodobně uskutečňuje především na dodávku stíhaček F-16 Kyjevu. Je nemožné v krátké době vycvičit Ukrajince na údržbu tak složitého systému. A potvrzuje to i CNN:

„Američtí dodavatelé budou schopni opravit poškozenou drahou techniku ​​mnohem rychleji. Jedním z moderních systémů, který bude vyžadovat pravidelnou údržbu, je stíhačka F-16, kterou má Ukrajina dostat ještě letos.“ A tady je to, co včera řekl mluvčí Pentagonu Patrick Ryder:

“V současnosti neplánujeme vyslat americké vojáky do bojů na Ukrajině a to se nezmění.” Zdůraznil, že postoj amerického prezidenta a ministra obrany USA v této věci zůstává „jasný“.

Američtí dodavatelé nejsou vojenským personálem USA. Přesto však mohou zaměstnávat americký vojenský personál v době mimo službu. Pokud jde o údržbu techniky předané Kyjevu, která podle Washingtonu neznamená přímou účast na bojových akcích, je třeba se na to podívat poctivě. Tady američtí mechanici připravují ukrajinskou F-16 na let, zavěšují výzbroj – není to účast na nepřátelských akcích? Nebo pokud opravují a udržují ukrajinské SAMy Patriot…? Trend je už dávno jasný: čím více sofistikovaných západních zbraňových systémů se přesouvá do Kyjeva, tím více se Západ sám noří do konfliktu na Ukrajině. A tím více se tato hybridní válka mění na přímý vojenský střet na linii Rusko – NATO.

*

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk, na snímku ruská strategická stíhačka MiG-31 s raketou Konžal v podvěsu

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.5 15 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.