Konečná likvidace našeho školství! Marková se nestačí divit

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) hodlá rušit maturity, slučovat školy a zavádět distanční výuku.Jana Marková okomentovala záměry resortu a ve svém komentáři se zaměřila na současnou kvalitu výuky, která podle ní rapidně klesá.

Jana Marková
Jana Marková

Na snímku dezinfekce školní třídy. Podstatně větší dezinfekci a deratizaci bude muset píští vláda učinit po řádění ministra Beka a jemu podobných v českém školství

Konečná likvidace našeho školství? Ministr Bek hodlá rušit maturity, slučovat školy a zavádět distanční výuku.

Už jsem to psala několikrát a musím to napsat znovu. Naše školy opouštěli vzdělaní, společensky použitelní lidé a záviděl nám to celý svět. Bohužel časy se mění a my jsme si za vzor vzali to nejhorším co jsme mohli. KoZu. Neboli takzvaný kolektivní Západ.

Poté, co jsme dokonalé speciální školství, kde každý měl možnost vzdělávat se a hlavně se uplatnit dle svých, mnohdy omezených možností, jsme zavedli inkluzi, desítky asistentek a z poloviny nepoužitelné vyučovací hodiny. Výuka se přizpůsobuje nejslabšímu, kvalita rapidně klesá, klesá pozornost a jediné co stoupá je přehazování výuky domů na rodiče. Osobně si nepamatuji, že by se se mnou rodiče někdy učili, kromě matematických olympiád, kde se můj otec pokoušel na mne v šesté třídě aplikovat matematiku z ČVUT. Nutno dodat, že bezvýsledně. Dnes s polovinou toho, co má dělat dítě ve škole zápasí rodiče doma.

Klesá též náročnost zkoušek a přijímaček. A co nejhůř, pořád se něco mění a ty děti pořádně nevědí, zda dostudují v systému aktuálním, nebo se změní ministr a vymyslí systém zase jiný, v drtivé většině o dost horší. O třiceti letech likvidace učňovského školství se teď přichází na to, že ne každý má na to být atomový inženýr, a ne každý zedník musí být nutně Mongol nebo „mongol“. Co nepotřebujeme, jsou ovšem téměř rakovinně se rozrůstající humanitní obory „o ničem“, nicméně s titulem. Být magistr je poslední dobou spíš urážka, než zásluha.

A protože je těch změn asi málo, ale hlavně je díky všem těm rušením už nefunguje fakt nic moc, ačkoliv se do školství lejou nemalé peníze, budeme měnit dál!

Novela školského zákona například umožní nahradit školní část maturitní zkoušky absolventskou prací a obhajobou. To zejména v případě odborných škol umožní provázat závěrečnou zkoušku s praxí. Což jako nic proti ničemu, ale maturita má být zkouška dospělosti, tedy i znalostní, nejen zásluhová. Proto máme obory s a bez maturity. Maturita tu není od toho, aby ji udělal každý, ale aby každý kdo ji má, měl požadované znalosti. Doktor taky nejste jen proto, že umíte vykuchat žábu.

Rozhodnutí má být prý na školách, takže se nebude podle ministra jednat o hromadnou záležitost. Aha. Takže víte, jak to bude vypadat třeba na soukromé „odborné“ škole, jejímž cílem je nalákat žáky a cílem rodičů ty děti někam uklidit. Měla jsem známou, která takto složila i maturitu z ruštiny, kdy já jsem uměla lépe než ona, a to rusky neumím.

Trump: Válku na Ukrajině vyprovokovaly Bidenovy plány s NATO

A další perla, jedná se o možnosti zavedení distanční výuky. A to po dohodě i na základních školách. Jako jste normální? Vy nevidíte, co s dětmi udělalo to covidové šílenství? Děti jsou tvorové smečkoidní. Potřebují kolektiv, potřebují si budovat hierarchii. Nebo na to jednou šeredně doplatí.

Možnost, kdy si budou moci ředitelé sami kombinovat prezenční a distanční výuku, byla ozkoušena po první vlně covidu. „Mělo by to být koncepční, mělo by to být naplánované, ale to rozhodnutí bude na řediteli školy,“ vysvětluje předseda školských asociací Zajíček.

Aha. Takže kromě toho, že místo maturity budete moci dělat nějaký obskurní projekt, jehož jediná podmínka je, že část bude v cizím jazyce, ještě nebudete muset do té školy chodit vůbec. Bravo. Tak snad tam nakonec budou chodit alespoň ty stovky asistentů, které jsme díky nefunkční inkluzi museli nabrat,” uzavřela Marková komentář na svém facebooku.

*

Jana Marková, První Zprávy,

*

Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

*

4.5 11 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 měsíci

Univerzita Karlova – Filozofická fakulta: Zablokovaná diskuse! Červen byl na FF UK v duchu přednášek na téma LGBTQ “Na Filozofické fakultě UK se uskuteční série přednášek na podporu měsíce LGBTQ+ komunity” https://www.ff.cuni.cz/2024/06/na-filozoficke-fakulte-uk-se-uskutecni-serie-prednasek-na-podporu-mesice-lgbtq-komunity/ https://www.prahain.cz/zivot-ve-meste/univerzita-karlova-po-odhaleni-nazvu-prednasky-hromadne-blokuje-komentare-19137.html Tak mě tak nějak napadá, jestli si FF UK nekoleduje o nějakého dalšího šíleného střelce, obzvláště, když zablokování diskuse… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem Pozorovatelka
Jarda
Jarda
před 3 měsíci

Mikuláš Bek je obyčejný vlastizrádný, protičeský škůdce a mělo by být s ním naloženo jako s K.||||H.||||||||Frankem a možná by se také stály fronty na lístky.

standa
standa
před 3 měsíci

Česko důsledně kopíruje Ameriku. Žádné školní obědy – rodioče doma připraví svačiny. Ve škole každý den do 16,00. Střední škola v česku degraduje na základku a základka na mateřskou školku. No je třeba nepustit na ulici to, co je veškole – holt Amerika. Návody jak užívat drogy. Trestná činnost nedospělých gangů. Násilí… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci

Je to v relaci. Lokaj umí pouze papouškovat to,co vidí u svého páníčka , aby se mu dostatečně zavděčil. A tak je to i se školstvím – made in USA!

Jarda
Jarda
před 3 měsíci

Smutné čtení,ještě smutnější je skutečnost,že hajzla beka zvolili tupci dobrovolně a že tento hajzl bek manipuluje s mladou generací za naše peníze.

kolokol
kolokol
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Jarda

Ano, určitě smutné čtení. Ale na druhou stranu, ruku na srdce, to socialistické školství bylo tak skvělé za jaké ho paní Marková vydává? Už tenkrát bylo školství v úpadku a odsouzeno k úpadku ještě většímu. Vím o čem mluvím, zažil jsem tu dobu a rozhodně se mi po ní nestýská, i když mi přisoudila vysokoškolský titul.

kolokol
kolokol
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Možná, žes mě Jardo nepochopil. Když jsem mluvil o školství v úpadku a odsouzení k ještě většímu úpadku, neměl jsem tím pochopitelně na mysli jen to socialistické. Prostě se dívám na dění v naší civilizaci z širší perspektivy a tento trend v průběhu staletí je (pro mě) patrný. A patrný je i díky tomu, že se po hadráku zpřístupnilo velké množství… Číst vice »

Praded
Praded
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Socialistické školství se podle mé zkušenosti od VÁLKY rozvíjelo. Nebylo vše na výbornou, ale zlepšovalo se. Ti co vynikly, byly většinou přetaženi na západ a to ze všech státu na CELÉM světe. Od vítězství pravdy a lásky jde celý vzdělávací systém do hajzlu. Ztratil návaznost na požadavky všech odvětví státního hospodářství. Prostě… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Pročítal jsem početné příspěvky k témuž článku na Litterate. Byli tam pedagogičtí experti, kteří změny fundovaným jazykem kladně hodnotili. To, že už desetiletí vedou ministři školství vzdělávací systém k těžkému úpadku přitom blahosklonně přehlížejí. Tady naopak spousta diskutérů zamrzla v době reálného socializmu. Možná by se to tu mohlo přejmenovat na Stará republika.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Školství jde do kytek protože nepotřebují chytré a vzdělané lidi ale to si jenom myslí a také na to doplatí. Hlavně budou chudákům dětem cpát ve školách LGTB zelený blábol a jejich ideologie.

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Někde jsem čet, že školství bude především vychovát chybějící techniky, abychom byli na špici, ja říká ňákej Fiala – mezi TOP 10 zemí světa !

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

No právě bez vzdělaných lidí žádné nové technologie nebudou a ten rádoby západ si převezme Čína a Rusko. A nejhorší bude islám prý to mají skopčáci za pár.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Úroveň vzdělání rapidně klesá, ale zase na druhou stranu jsou naši žáčci uvědomělí. Před základními školami vlají ukrajinské vlajky, aby naší žáčci věděli, komu mají fandit. A kdyby nefandili, se zlou by se potázali.

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A když jsme promovali, tak jsme neměli ani páru o tom, co dnes žáci v první třídě vědí: jak se proklikat k hezkým obrázkům (prosím, žádný detail, co ty obrázky ukazují…)

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Historie nás poučila, že s těmi vlajícími vlajkami před základními školami a 
uvědoměním, je to spíše naopak. “Soudruzi” připravující u nás před rokem 1989 delší dobu “sametovou revoluci” a následující “majetkový převrat”, určitě o tom věděli své…
Otázkou tak je, zda se historie v jiné podobě spíše neopakuje ?