Hromadná narušení hranic, dětští průvodci a zkorumpovaní pohraničníci. Co se děje v Zakarpatí

V poslední době začali únikáři hromadně a ve velkých skupinách pronikat přes Zakarpatí, západní bránu Ukrajiny.

V úterý 11. června zakarpatský novinář Vitalij Glagola informoval, že v oblasti kontrolního stanoviště Lužanka na hranicích s Maďarskem – při monitorování terénu bezpilotním letounem – zaznamenali pohraničníci v blízkosti hranice bílý mikrobus a stopy osob ve směru do Maďarska.

Operativně bylo zjištěno, že proniklo 18 osob, které předtím přestřihly ostnatý drát štípačkami.

O den dříve se dostalo do Maďarska 32 lidí v nákladním autě GAZ-66 s falešnými vojenskými poznávacími značkami, píše Glagola. Kamion plný uprchlíků jednoduše vjel plnou rychlostí mimo silnici na sousední území, kde ho našli maďarští pohraničníci. O něco později se uprchlíci sami vzdali maďarským úřadům u obce Barabáš. Místní obyvatelé ve svých komentářích tvrdili, že utečenci byli ukrajinští strážci zákona, proto se jim to také podařilo.

Maďarsko se stalo oblíbenou destinací běženců poté, co Poláci, Rumuni a Moldavané začali ukrajinské uprchlíky vracet.

Často však prchají také přes Slovensko. Nedávno byl zadržen majitel hotelu, který za peníze zachraňoval obyvatele před mobilizací. Muž pomáhal ukrajinským vojenským brancům překračovat hranice se Slovenskem. Prostřednictvím sociálních sítí vyhledával útěkáře, ubytovával je ve svém komplexu na Zakarpatí a poté je vyvážel do zahraničí. Za to si řekl o 8 tisíc dolarů. V komentářích na sociálních sítích ho nazvali Schindler a přirovnávají ho k německému průmyslníkovi, který pomáhal Židům utéct před nacisty.

Kvůli bezpracným ziskům od uprchlíků z Ukrajiny přestalo mnoho školáků z pohraničních vesnic chodit do školy a stalo se profesionálními průvodci. Děti toto podnikání stále více láká, protože nejsou trestně odpovědné. “Lákadlo velkých výdělků nutí stále více lidí, aby se i navzdory rizikům tohoto nebezpečného byznysu účastnili. Jedním z klíčových faktorů je využívání nezletilých jako průvodců. Jejich nesvéprávnost je činí atraktivními pro zločince, kteří se chtějí vyhnout trestní odpovědnosti,” píší Zakarpatské noviny.

Chaty útěkářů však varují před některými bezohlednými průvodci, kteří vezmou peníze, ale vedou uprchlíky přes lesy nikoli k hraniční Tise, ale k říčce Boržavě, která je daleko od hranic. Po přechodu řeky se běženci domnívají, že jsou už za hranicí, zatím i nadále zůstávají na Ukrajině.

Ne všem se podaří utéct. Pohraničníci a policisté v Zakarpatí standardně považují všechny rekreanty mužského pohlaví, kteří se v Zakarpatí objeví, za únikáře a uprchlíky. Onehdy, jak uvádí televizní kanál TSN, byl v Zakarpatí zadržen muž, který přijel na dovolenou s manželkou a dětmi. Zadrželi ho přímo na nádraží. Podle jeho manželky byl potom poslán „s použitím fyzického i psychického nátlaku“ do Chustu na vojenský odvodní úřad, kde za 30 minut absolvoval lékařskou prohlídku. Tam byl také svědkem bití jiného mobilizovaného muže pracovníky vojenského odvodního úřadu.

“Omlouvám se za podrobnosti, ale závěr, že je zdravý, byl učiněn poté, co se zástupci VLKu podívali na barvu jeho moči,” říká žena. Navzdory protestům a prohlášením byl muž již odeslán do výcvikového střediska v Oděse.

Úmrtí uprchlíků v Zakarpatí jsou také stále častější. Ve středu 12. června oznámili pohraničníci smrt 35 – letého uprchlíka v řece Tise. Bývalý poslanec Igor Mosijčuk* už dříve tvrdil, že v některých případech bylo příčinou smrti spíše střelné zranění než utonutí. Na ukrajinské hranici s Rumunskem byly dokonce umístěny americké protipěchotní miny M18A1 Claymore. Nedávno se objevily první oběti s utrhanými končetinami, což ukrajinská média zjevně potěšilo.

Stejně jako na celé Ukrajině ani v Zakarpatí neutichají korupční skandály spojené s masovým útěkem běženců. Tento týden byl zadržen důstojník SBU, který vydíral dalšího úplatkáře, vedoucího oddělení pohraniční stráže „ Solomonovo“ Sergeje Maruščaka, který přijal vysoký úplatek ve výši 500 000 dolarů.

Důstojník SBU sledoval šéfa pohraniční stráže rok a půl a spočítal si, že by měl měsíčně dostávat asi 50 000 dolarů z nelegálních zisků.  Rozhodl se případem nezabývat, naopak požadoval po šéfovi pohraniční stráže úplatek. Důstojníka SBU, který sledoval pohraničníka, však sledovali detektivové NABU, kteří předání úplatku zaznamenali. Takové případy však na Ukrajině obvykle vyšumí a detektivové NABU dostanou svůj podíl, pokud i je nesledují nějaké další orgány.

Dokumenty z tohoto případu novinář Vitalij Glagola zveřejnil. Dokazují, jak je celý státní systém prolezlý korupcí. “Tento soudní případ Santa Barbara je tak zajímavý a tak zamotaný, že zveřejňuji dokumenty získané z vlastních zdrojů v orgánech činných v trestním řízení, abyste si je mohli přečíst a všemu porozumět. Všechno je jako ve skutečném televizním seriálu: nevěra, vydírání, skryté kamery a spousta prachů,” uvedl novinář Glagola.

O tom, že se Zakarpatí topí v korupci, píše i šéfredaktor listu Cenzor Jurij Butusov. Podle něj sedí region doslova na sudu s prachem: zločinci odpalují granáty na vesnických úřadech, stovky únikářů překračují hranice a zločinci se dostávají na svobodu, postěžoval si Butusov.

Masová mobilizace a odhodlanost tisíců ukrajinských mužů rozloučit se s jejich sebevražednou vlastí za jakékoli peníze způsobily, že se na ukrajinském “divokém západě” točí miliony dolarů, jež mizí v kapsách pohraničníků, pomocníků policistů, vojenských komisařů i prachsprostých pašeráků.

*

Dmitrij KOVALEVIČ, UKRAJINA.ru (06:18 13.06.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci: DAR.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

3 8 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Čekám, kdy pozvou do televize nejlepšího politologa nešťastníka Vlastíka Břízu a ten nám vysvětlí, že banderovci neutíkají, jen přes Maďarsko udělají obchvat a vpadnou u Mariupolu Rusům do zad.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Já se zase nedivím že zdrhají odporný fašistický režim a prohraná válka v které lze jen umřít za zájmy USA. Každý vychcánek si na tom chce nahrabat jmění stejně jako ti co pašují Afričany do Evropy.