Eurovolby v Německu – „semafor“ už jen poblikává

AfD a BSW (Sahra Wagenknechtová) jsou jasní vítězové voleb – „semaforová“ koalice prohrála, nejvíc ztratili Zelení

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Jednoznačným vítězem unijních voleb je CDU následovaná AfD, která je ve východním Německu dokonce na prvním místě. Vládní strany jednoznačně ztratily podporu, zejména Zelení a SPD. Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) získal 6,2 procenta na první pokus. Volební účast byla 64,0 procen.

Podle předběžných konečných výsledků v Německu vyjdou unijní strany z evropských voleb v roce 2024 jako vítězové. AfD si přes všechny skandály, kampaně a překážky dokázala zajistit druhé místo. Druhým překvapivým vítězem je BSW. Všechny vládní strany znatelně ztratily podporu občanů. Prudce klesla podpora Zelených, zejména mezi mladšími lidmi. SPD dosáhla historicky nejhoršího výsledku ve volbách do EU.

V evropských volbách hlasovalo 27 zemí současně pro nadcházející složení Evropského parlamentu. Z očekávaných 720 zástupců představuje Německo největší národní delegaci s 96 zvolenými. Předběžné výsledky voleb z Německa jsou:

CDU 23,7 procenta – plus 1,1 procenta (2019: 22,6 procenta)
AfD 15,9 procenta – plus 4,9 procenta (2019: 11,0 procenta)
SPD 13,9 procenta – minus 1,9 procenta (2019: 15,8 procenta)
Zelení 11,9 procenta – minus 8,6 procenta (2019: 20,5 procenta)
BSW 6,2 procenta – poprvé
FDP 5,2 procenta – minus 0,2 procenta (2019: 5,4 procenta)
Levice (Die Linke) 2,7 procenta – minus 2,8 procenta (2019: 5,5 procenta)
Volt: 2,6 procenta – plus 1,9 procenta (2019: 0,7 procenta)
Strana 1,8 procenta – minus 0,6 procenta (2019: 2,4 procenta)

Unijní strany CDU/CSU společně vyhrály volby s 30,0 procenta, což je mírný nárůst z 28,9 procenta v roce 2019. Nejlepších výsledků dosáhly v západní části Dolního Saska a Bavorska. Po sečtení všech 400 okresů se AfD umístila na druhém místě celostátně. Na východě země je dokonce na prvním místě, podle většiny potvrzení médií na základě informací poskytnutých šéfkou spolkového volebního úřadu.

SPD dosáhla nejhoršího výsledku v celostátních volbách. Zelení ztrácejí obrovské množství hlasů, zejména u 16-24letých, voličskou klientelou, na kterou byla cílena jejich kampaň, nejvíc u takzvaných prvovoličů.

Podle hodnocení Süddeutsche Zeitung se ukazuje, že Zelení „v porovnání s rokem 2019 zaznamenali ztráty všude, zejména ve svých městských baštách“. Alespoň v zelené baště Berlína dokázalo výsledek poněkud zmírnit 19,6 procenta pravidelných voličů.

Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) dosáhl díky migraci bývalých příznivců SPD (580 000 hlasů) a zklamaných levicových voličů (470 000 hlasů) výsledku, který byl pro mladou stranu více než potěšující.

Navzdory v poslední době více než provokativními a proválečnými výstupy nejvyšší kandidátky FDP do EU Agnes Strack-Zimmermannové, tohoto „Eurofighteru“ německých Svobodných, nejmenší strana semaforské koalice nehrála ve volbách do EU významnou roli.

Hubený výsledek kancléřovy strany SPD se projevil v diskusním volebním večeru televize n-tv, kde byli jako hosté členové vedení stran. Lídr SPD Lars Klingbeil zaútočil na předsedkyni AfD Alici Weidelovou a tím i na voliče strany a varoval, že „náckové“ by v nadcházejících federálních volbách neměli posílit. Když se Weidelová zeptal, zda by ji nazval “nacistkou”, Klingbeil odpověděl stručně: “Ano.”

Francie: Macron rozpustil parlament a vyhlásil nové volby

Zcela jiná byla reakce bavorského premiéra Markusa Södera (CSU). Ten po debaklu německých vládních stran– způsobeným především totálním kolapsem Zelených – volá po co nejrychlejších předčasných volbách – jako ve Francii. “Semafor byly de facto odvolen,” řekl šéf CSU

„Tato vláda je v podstatě vyřízená. A teď to musí být podobné jako ve Francii: Objevily se výzvy k novým volbám, stejně jako to udělal Macron ve Francii“ řekl Söder v pondělí pro n-tv. ( Ve francouzských eurovolbách získala strana Marine Le Penové 32 %, pozn, překl.)

To prý nyní platí i pro Německo: „Naše země potřebuje nový začátek. Semafor už nemá mandát a nemá důvěru obyvatel. Proto by nyní měly být nové volby co nejrychleji.” Bavorský premiér varoval vládu, aby pokračovala jakoby nic: „Pokud k tomu dojde, je to vážná demokratická chyba. Protože vláda, která je takhle bez podpory, bez legitimity, už nemůže nic realizovat, zvláště ne rok před volbami,“ řekl Söder.

*

MUDr. Ivan David, CSc. a Jana Kunšteková, FB

Poznámka redakce:

Redakce Nové Republiky blahopřeje zakladateli tohoto webu MUDr. Ivanu Davidovi, CSc. k jeho opětovnému zvolení do Parlamentu Evropské unie a zároveň děkuje všem voličům, kteří dali hlas hnutí Svoboda a přímá demokracie. 

4.2 21 hlasy
Hodnocení článku
32 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 2 měsíci

Doufám, že konečně začal rozpad EU

Jan REPT
Jan REPT
před 2 měsíci

Ruské ministerstvo zahraničí negativně hodnotilo výsledky voleb do Evropského parlamentu 0:36  10.06.2024 23:24 Politika Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že volby do Evropského parlamentu se konaly v atmosféře přísných restrikcí, nedostatku rovných podmínek pro všechny účastníky a pokusů o skrývání alternativních informací. Foto: commons.wikimedia.org autor: Sergey Korovkin 84 je licencován pod Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Ve Francii i v Německu budou volby jen u nás se koryta budou držet dokud je v parlamentních volbách Češi nepošlou do (__!__)

skeptik
skeptik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Nejde je sesadit jestliže jsou Pražáci spokojení. Nejvíc hlasů získalo Spolu v Praze.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Oproti počtům zvolených kandidátů v Německu a Francii, je naše účast v EP spíše symbolická. Podle mne se toho u nás zas tak moc nestalo. Až tak nic moc Vítězství Babiše? Něco jako vítězství Zemana v prezidentských volbách. Zvítězilo nejmenší zlo. Jednooký mezi slepými. ODS se po volbách předvedlo ve stylu magora Novotného, ale máme zřejmě… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Přesně tak-volby nic nezměnily! Kontraproduktivní Německo-americká unie bohužel pojede dál dle přání páníčka za oceánem.No a “Danuše,která nic netuše” to jen punktuje.P.S. Pro mne je tato slepice jen ukázkou toho,v jakém šíleném stavu musí být naše školství.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Máte pravdu. Školství je na tom bídně. Nemohu uvřit, že Prezidentuše byla rektorkou, stejně jako Beck, že profesorem je nejen Fiala, ale i Válek. Univerzita v každém okrese. Jedna katasrofa za druhou. A vrcholem je Prezidentčík.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Opět se bude psát, jak ODS & spol. volili voliči s vyšším vzděláním, myšleno inteligentní. No když vidím ty sečtělé inteligenty…!? Jeden blbější než druhý….

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

To je hlína. Obří diskuse se spouští na Trubce. Kdo, s kým, o čem, pro koho v oblasti pod 5%. Nemáte tušení, kdo tam útočí nejvíce?

Gabrhelik Rostislav
Gabrhelik Rostislav
před 2 měsíci

Podobnost s českou vládou čistě náhodná?
“Protože vláda, která je takhle bez podpory, bez legitimity, už nemůže nic realizovat, zvláště ne rok před volbami,“ řekl Söder”

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Gabrhelik Rostislav

U nás získali devět poslanců. To není debakl. Jen Fiala mohl čekat víc.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Bohuzel, to bude chtit vic. Hloupi lide s aroganci sami od sebe neprestanou ( nemaji cim pochopit,ze ceho je moc…)
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Odhalili-jsme-Turka-moc-pozde-lituje-Nerudova-Z-hodnot-neustoupi-756714

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Tahle ženská je neštěstí. Bohužel to ukazuje, v jakém stavu je akademické prostředí. Jména Fiala, Bek, Válek, Nerudová … varují.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Souhlasim.Vsichni jsou nestesti

vaclav
vaclav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pavel 1964

No jméno plzeňské zrůdy (předsedy US ) mne fascinuje nejvíce.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Blahopřeji panu Davidovi ke zvolení. Je to odměna a uznání za neúnavnou pracovitost. I když jsem byl přesvědčený, že se do EU parlamentu dostanou minimálně dva kandidáti SPD. Pořád se mi vkrádá na mysl, že něco není v pořádku. Nemohu se smířit s dojmem, že pokud hochštapleři a imbecilové mají cca 2% podporu a pak nás… Číst vice »

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

To je víc než desetkrát.

toto
toto
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Také jsem rád, že p. David svůj post obhájil. Je jedním z mála českých europoslanců. kteří svůj mandát berou naprosto zodpovědně a slouží českému státu i občanům. Přeji mu pevné zdraví a hodně trpělivosti, protože zápas bude ještě dlouhý…

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Jsem zvědav na ANALyzy volebního sajrajtu. Davidovi gratuluji. Moje volba poprvé skončila pod 5% . Výsledek Svobodných – obří slabota. Moje okolí většinově SPD anebo vůbec nešlo. Výprask dostalo tvrzení: Kdyby volby něco mohly…” a to neuvěřitelný. Co se v těch hlavach děje, je na psychiatra. Výprask dostali bukanyri, korzari etc. Doufejme,… Číst vice »

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

A co volby změní? Pětikolka devět, ANO sedm. Možná jen Fiala čekal, že to bude víc než devět, ale to je zmatený Fiala. ODS ho pošle do věčných lovišť a příští rok sestaví vládu s Babišem. Správný výsledek je 16:5. Jsou země, kde se situace otáčí, u nás prostě zatím nic. Jen Okamura… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Každý vidí, co chce. Ale každý, kdo nechodí volit by měl držet hubu a neskuhrat s tou ojetou moudrostí.

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Po letech jsem poprvé nevolil SPD. Jisté ženské Bobošíková a Wolfová mne nadzvedly tak, že jsem to hodil Turkovi. Myslel jsem to tak, že výsledek těchto voleb není pro pětikolku katastrofa. Podpora 2 procenta, u voleb 9 mandátů. Mají rok na to, aby se prolhali k podobnému výsledku i u parlamentních voleb.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Bobo a Volfová? Čím vás nadzvedly?

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Útokem na Turka.

toto
toto
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Myslím, že SPD je na tom podstatně lépe, než napovídá výsledek eurovoleb. Celý problém je v tom, že mnoho lidí, kteří SPD obvykle volí do parlamentu, nepovažují eurovolby za důležité, takže je vydávají napospas pravici. Česko pak zastupují Vondrové s rodinou, Nerudové, Kolářové, Gregorové a další, kteří s klidem podpoří jakoukoliv válku USA, udělají… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 měsíci

Zase ty “Die Odkaze”? Co je to za stranu? Moje oblíbená poznámka. Nikdo jinej to nevidí a nediví se?

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Partaj feldkurata Katze.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Jsou to Die Linke, což v naší redakčním variantě je správně německy, ale zobrazuje se takhle špatně a česky. Pokus o opravu nevyšel. Druhý pokus oklikou také nevyšel. Náš redakční WordPress si sám od sebe překládá, a dost blbě. Moc se omlouvám za celou redakci. Zítra se na to podívá webmaster.

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem Václav Dvořák
Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

A Vy ty automatické překlady nezkouknete a neopravujete? A zrovna, když se vyčíslujou ty strany, tak to nikdo nevidí? Teď tam pořád máte ty “Die Odkaze”. Překladač nepřeloží “Die”, ale přeloží “Linke”? V které řeči se vyskytuje “Odkaze”? Vždyť je to k smíchu, kolikrát jsem to tady viděl a upozorňoval – zůstalo bez nápravy…

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Opakované díky za upozornění. Technická chyba, kterou nemumíme opravit ani přepisem. Zkoušeli jsme to na různé způsoby. Už jsme to vysvětloval. Uvidíme, co na to webmaster.