BBC a 800 miliard liber

převzato z FB

BBC zveřejnila krátký reportážní film z Oděsy, který ukazuje poměrně pravdivě skutečnosti v tomto městě. Začíná záběrem na svatebčany, kterým nepřišli jejich hosté a kamarádi, protože se bojí vycházet.

Dokumentuje svědectví nevěsty, jejíž otec byl zabit v říjnu na frontě a která říká, že nechce manžela ztratit. Říká, že naprosto chápe kamarády, kteří se bojí vycházet.

Nádraží, supermarkety, parky nebo fotbal jsou pro tyto muže tzv. “no go” zóny, protože mobilizační čety mají dle BBC hrůznou pověst, chytají muže kdekoli, tahají je z autobusu nebo z vlaku. V záběru z náborového střediska je vidět jediný smutný kluk, kterému se nepodařilo utéct. Čeká ho teď cvičení v délce 34 dnů, než bude přidělen k jednotce na frontě. Naučí se za měsíc válčit?

Muži ve výcviku mezi 40 a 50 lety – chovatel prasat, vedoucí skladu nebo stavitel – v dokumentu přiznávali, že by tam radši nebyli. Reportáž mluvila o rozdělené společnosti, ve které je otázka mobilizace v každé diskuzi a ženy se dělí na ty, jejichž muži už padli nebo jsou na frontě a na ty, které své muže skrývají doma. Prakticky každý zná někoho, kdo padl, což je zvláštní, protože Zelenský naposledy mluvil o kolika? O 30 tisících? Žijeme v demokratické společnosti a pomáháme prý demokratickému státu a všichni ví, že jejich prezident lže. Je to normální? Ne to je panoptikum.

Po filmu jsem přemýšlel, proč mi ta reportáž přijde tak zvláštní, vždyť je to “jenom” poctivá novinařina bez příkras. Asi právě proto. Jsme přes dva roky zavaleni proslovy politiků a tvář Zelenského se na nás valí i ledničky. Kecy o nějaké obraně demokracie už málokdo z Evropanů i z Ukrajinců věří, i když ti jsou pod každodenní masáží, že nepřítel jim znásilní ženy a zabije děti. Ten nepřítel, s kterým léta obchodovali.

Starou poctivou reportážní žurnalistiku o tom, jak to je ve skutečnosti, prakticky nevidíme, slyšíme jen fanatická hesla a řeči o tom, jak musíme posílat další a další peníze a jak oni hrdinně bojují.

Slyšíme prakticky nepřetržitě jen kolik peněz ta země potřebuje, jak a kdo je má poskytnout, slyšíme z vládních míst nehorázné řeči o tom, jak na válce vyděláváme a jaké další zbraně musí dostat, aby mohla dosáhnout jakéhosi abstraktního cíle, kterému už stejně ani tady a ani tam nikdo nevěří. Jsme svědky hašteření politických loutek na PR summitech.

Pokud byste tento BBC film pustili malým dětem, první otázka by byla, proč se tedy dále válčí a proč se nesnaží domluvit. Stejně jako by to řekli dětem, jsou nám dospělým podsouvány floskule válečných fanatiků o tom, proč to není možné.

Ty pravdivé odpovědi ale stejně nedostaneme. A jaké to jsou? Válka je neskutečný byznys. Kolik už tu zemi a i Západ tahle válka stála se asi nikdy pořádně nedozvíme. Vše je na dluh a na něm vydělává spousta lidí i organizací. My si půjčujeme abychom mohli půjčit nebo darovat a dělají to tak všichni. Ta země si půjčuje, aby vůbec mohla ještě chvíli existovat a my si půjčujeme, abychom ji udrželi funkční. Na půjčku se kupují zbraně a dělají to jak oni, tak my. Stále dokola a výsledek je stále horší.

Včera zveřejnil britský deník The Times rozhovor s jistým Volodymyrem Pikuzem, který vede ukrajinskou Agenturu pro obranné zakázky. A ten řekl, že Ukrajina potřebuje 800 miliard britských liber, aby porazila Putina, a ani se u toho nezačervenal. To je podle přepočtu ca 23,4 biliónu korun jen na zbraně..

.. vidinu takových obchodů si nenechají zničit i kdyby pro Maksyma z Oděsy měli dojít verbíři až domů, kde se schovává..

4.5 15 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 17 dny

23.4 biliony korun je docela hodně. Mohli bychom se snad na toho pana Pikuza složit, aby Putina porazil. 🙂

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 18 dny

Herec Petr Štěpánek *1.Protože Evropská unie nutila Ukrajině nepřijatelnou asociační dohodu, ukrajinský prezident Janukovyč ji odmítl podepsat. *2.Protože prezident Janukovyč asociační dohodu s EU odmítl podepsat, nastal Majdan* *3.Protože nastal Majdan, vlády nad Ukrajinou se s podporou EU a USA zmocnily ultranacionalistické síly.*4.Protože se vlády nad Ukrajinou zmocnily ultranacionalistické síly, okamžitě přišly s návrhem… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 18 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Mame inteligentnejsi herce nez Slovaci ( Vasaryova,Knazko)…Tento text od Petra Stepanka jsem prekopirovala od jednoho diskutera na HS…tedy u Slovaku

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 18 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Ted mne napadlo,ze to mohli i poplest a mohlo se jednat i o Petra Stepanka z Trikolory ( to neni sice herec,ale to na slovenske diskuzi vedet nemusi)

oldo
oldo
před 17 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Herec,který tvrdí,že žijeme v neuvěřitelném luxusu to jistě nebude.
https://www.youtube.com/watch?v=1OLnQVXsoqc

Karel2002
Karel2002
před 17 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Milovníka červeného vína herce Petra Štěpánka, syna slavného Zdeňka Štěpánka, znám docela dobře, ten by něco takového neřekl. Je mu v tomhle současném světě dobře. Jednalo se zřejmě o bývalého člena ODS a bývalého člena Rady ČT, který byl v roce 2001 ze svého postu nelegitimně svržen havlisty. Je od té doby přehnaně kritický… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 18 dny

Pan Šik tam slovo proč opakuje opravdu mockrát. Ale pokud píše, že “Starou poctivou reportážní žurnalistiku o tom, jak to je ve skutečnosti, prakticky nevidíme”, tak tam mu to slovo proč vypadlo. Proč? Tam je totiž ten zakopaný pes. Ano skutečnost v žurnalistice opravdu nevidíme. PROČ? Kde se pan Šik dozvěděl, že… Číst vice »

standa
standa
před 18 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Stará poctivá žurnalistika neexistuje ! Co existuje ? Lživá propaganda, kde poctivost umřela !

cablik
cablik
před 18 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Západ od 11 září když si zdemolovali ty baráky tak jen lžou kdepak poctivá žurnalistika ani náhodou to jsem se v socialismu dozvěděl více zpráv než dnes. Tak to chodí v korporátním fašismu co si říká liberální „demokracie”.

trebron
trebron
před 18 dny
Odpověď uživateli  cablik

presne, od puli 90-tych jsem zacal o tom uvahovat ze to co nam media vykladaji bilo treba nekdy neprvdive. Prelom bil u me 11 zari, od te doby zapadnim mediim neverim nic ale vubec nic.

cablik
cablik
před 18 dny
Odpověď uživateli  trebron

Když páchají kurevstva tak nemohou říkat pravdu a když ji někdo odhalí tak se ho snaží zlikvidovat.

oldo
oldo
před 18 dny
Odpověď uživateli  trebron

To jste ale výjimka i mezi podobnými jako vy.Já mám zkušenost, že i lidé, kteří tvrdí, že masmédiím nevěří, pokud se jim nějaká informace hodí,souzní s jejich zakořeněným názorem, najednou začnou argumentovat “DÁVALI TO V TELEVIZI”Chování člověka je nějaké “absurdné”,nějak se nepovedl.