A co když má Foltýn príma bráchu?

Velmi dlouho jsem přemýšlel, jak naložit s odkazem na jeden článek z roku 2012, který mi zaslal P.

Kosa není a nebude nikdy žádný bulvár. Ani nezkusí se chovat jako Alexader Vondra vůči Zdeňku Jandejskovi, když se pokusil jej na Primě skandalizovat pře s jakýsi prý jím napsaný dopis ruské ambasádě, kde údajně nabízel Rusku svoje služby. Nehodlá nikoho skandalizovat. Tohle není nic pro Kosu ani pro vlka.

Nicméně – trvalý markant tohoto blogu představuje kladení otázek. Řekl bych , že důležitých. A to i přes to, že na nikdy nedostane odpověď. Což není moje chyba.

Nakonec ten Pavlův 12 let starý link na Kosu přeci jenom pustím. Nijak se netajím tím, že se nemohu smířit s tím, že čerstvě dosazeným vládním rétorem je exšéf Vojenské policie Otakar Foltýn. Není nic, co by kolidovalo se zákonem. Ale dovolím si v této souvislosti citovat Senecu:

Co povoluje zákon, nedovoluje dobrý mrav!

A přesně tohle tvoří můj problém s Foltýnem. Kdyby nastoupil například na ministerstvo školství a tam získal pověření vybudovat systém branné výchovy pro českou mládež nebo kdyby nastoupil na vnitro a tam se staral o krizový management, s orientací třeba na civilní obranu atp. , neřekl bych ani popel. Tam svými zkušenostmi , předchozí službou a naturelem jednoznačně patří. Ale strategická komunikace s občany??? S jeho přístupy, chováním a postoji???

Tady zopakuji už jednou použitý příměr – je to asi stejné, jako kdyby bordelmamá z nejluxusnějšího pražského nevěstince šla šéfovat rezortu školství nebo kultury, protože přece má zkušenosti s bordelem!!!

Cítil jsem nutnost tohle předeslat, než vám nabídku onen text , který vyšťoural P.

Bývalý elitní policista stojí u soudu, s kumpány vydíral podnikatele

Vydírání, loupež a nedovolené ozbrojování. Z těchto trestných činů se před soudem v Jihlavě zpovídá bývalý brněnský elitní policista Martin Foltýn. Se dvěma kumpány vydíral podnikatele z Jihlavska. V lese ho zbili a spoutali, pak mu na dům hodili granát a zapálili mu dveře. Před jihlavským soudem ve čtvrtek stanula trojice obviněných – bývalý brněnský policista Martin Foltýn, Roman Motičák a Zdeněk Zapletal. Ti podle obžaloby od loňského srpna vydírali dvaapadesátiletého veterináře Miloše Kucharoviče z Velkého Beranova na Jihlavsku.

Organizátorem vydírání byl údajně osmatřicetiletý Motičák, který podnikateli dlužil přes milion korun. Kucharovič na něj již dříve kvůli dlužné částce podal trestní oznámení pro podvod. Muž pak skončil za mřížemi.Podle Kucharoviče byla právě žaloba pro Motičáka důvodem ke mstě. „Místo aby mi peníze vrátil, vyhrožoval mi už předloni v říjnu, kdy jsem na něj žalobu podal, likvidací mé rodiny,“ prohlásil u soudu veterinář.

Čtyřiatřicetiletý expolicista Foltýn v tomto případě figuruje jako hlavní vykonavatel vydírání. Podobnou, i když menší úlohu hraje v kauze i třicetiletý Zdeněk Zapletal z jižní Moravy. Ten je jediným z trojice obviněných, který je stíhaný na svobodě.

Svázali ho v lese, na dům mu hodili granát

Série událostí se začala odvíjet loni v srpnu, kdy Miloše Kucharoviče vylákala na opuštěné místo nedaleko jeho domu neznámá žena. Chtěla, aby utratil jejího psa. Místo nemocného zvířete tam ale na muže čekali maskovaní vyděrači, kteří ho svázali a mučili.

„Zezadu mě strhli na zem, spoutali lepicí páskou a do očí mi stříkali slzný plyn. Přitom mi vyhrožovali rozleptáním kyselinou, pokud jim neřeknu, komu dlužím peníze. Vyhrožovali mi také, že mi zlikvidují syna a zapálí barák,“ popsal soudu přepadení Kucharovič.Z mobilního telefonu, kterým jeden z jeho trýznitelů rusky hovořil, prý podnikatel poznal hlas Romana Motičáka. Poté, co vyděrači odjeli a jemu se podařilo vysvobodit z pout, zavolal policii a všechno nahlásil. Vydírání ale ani zdaleka neskončilo.

Dva týdny po události probudil Kucharovičovy výbuch cvičného granátu, který někdo hodil na jejich balkon. Další granát, zavěšený v plechovce na domovních dveřích, a čtyři výhrůžné dopisy adresované jednotlivým členům rodiny zajistila policie.

Kriminalisté pak rodinu odvezli na utajené místo a dům podnikatele sledovali. Přímo při činu se jim tak 18. září podařilo zadržet Martina Foltýna. Zásahovka ho zatkla poté, co polil vstupní dveře Kucharovičova domu hořlavinou a zapálil je.

Foltýna následně obvinili z vydírání, loupeže a nedovoleného ozbrojování a vzali ho do vazby. Z účasti na žhářském útoku obvinili i expolicistova kumpána Zdeňka Zapletala.

Za žhářský útok se expolicista omluvil

Ani jeden z obžalovaných u soudu nevypovídal. Pouze Foltýn, který již dříve přiznal pouze účast na žhářském útoku, se Kucharovičovi veřejně omluvil. Ten omluvu přijal s tím, že sám Foltýna považuje za potenciální oběť Motičáka, který si ho údajně jako vymahače najal.

Soudce Zdeněk Chalupa po výslechu Kucharoviče a Foltýnova bratra Otakara, jehož auto mohlo být při jednom z útoku údajně použito, odročil jednání na 16. července.

Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků, na nichž trvá obhajoba, výpovědí znalců například z oboru biologie a hasičských expertů, které si vyžádal Foltýnův obhájce Radek Ondruš.

Ten se snaží zpochybnit věrohodnost pachových stop, které jsou zatím jediným důkazem obžaloby v prvních dvou případech proti Foltýnovi. Žalobce Ivo Novák naopak označil obhajobu za účelovou.

Foltýn figuruje i v brněnském Delta týmu

Martin Foltýn dříve působil v policejním Delta týmu, což byla skupina policistů, která se podle inspekce vyznačovala bezdůvodnou agresivitou k cizincům a příslušníkům menšin.

Členové komanda také měli údajně blízko k myšlenkám neonacismu. Část z nich opustila řady policie v souvislosti se zákrokem na Vietnamce v Brně, který po zásahu zemřel.

Sám Foltýn se stal veřejně známým poté, co v africké Libérii v sebeobraně zabil dvojici banditů, kteří fingovali dopravní nehodu (více zde). Později na sebe upozornil znovu ve chvíli, kdy už u policie nepracoval. To bez použití násilí dopadl dvojici lupičů, kteří vykradli chatu jeho známé.

***

Na první dobrou jde o klasický příběh českých mafiánů, kteří problémy řeší brutálním násilím. V devadesátkách celkem „běžná“ věc. Ale v roce za „požehnané“ vlády NečasKalouskovské famiglie? To už jeli jiné kšefty.

Ale nehodlám tu zkoumat historii českého podsvětí.

Jde o něco jiného – totiž že vedle grázla a mafiána Martina Foltýna vypovídal u soudu také jeho bratr Otakar.

Prohlašuji rovnou, že cílem tohoto článku není skandalizovat plk. Otakara Foltýna, Fialova strategického komunikátora. Není k tomu žádná indicie.

Popravdě, snažil jsem se vygůglit o plk. Foltýnovi, co nejvíce. Ale v podstatě marně. Popisovány jsou pouze jeho studia a karierní dráhy. O jeho rodině, odkud pochází, kdo jsou/byli jeho rodiče, zda má nějaké sourozence a dokonce ani o tom, jestli on sám založil rodinu nikde ani slovo. Snaha zjisti, zda existuje nějaký bratr Martin vyzněla naprázdno.

Takže nelze sebeméně dovozovat, že zmíněný gauner, ba gangster Martin Foltýn je pokrevným příbuzným strategického vládního komunikátora.

Nicméně ačkoliv příjmení Foltýn není úplně zvláštní nebo dokonce unikátní, nepatří ani zdaleka mezi ty plošně rozšířené typu Dvořák, Novák, Procházka a tak podobně. V celé republice je evidováno 1218 Foltýnů. To zas není až tak moc. Kolik z nich se asi jmenuje Otakar? Těch prý v Česku běhá 6253. Když tohle číslo vydělíte počtem mužů v Česku dostanete hodnotu 0,125%. Při velmi hrubé další aproximaci se dostaneme k odhadu, že Otakarů by mezi nimi mohlo být snad až 70. Což opravdu není málo. Jenže…

Jenže plk. Foltýn pochází z Jihlavy. Kde podle databáze žijí celkem ČTYŘI Foltýnové. A v této konstelaci mi přijde docela zvláštní, že gaunera Martina Foltýna soudil soud, v popsaném případě v JIHLAVĚ!!! Samozřejmě i tohle může mít na svědomí náhoda.

Opravdu, nelze dohledat žádné propojení mezi plk. Otakare Foltýnem a gangsterem Martinem Foltýnem. Ale… ale v každém případě červíček pochybností hlodá.

Zejména proto, že Martin Foltýn toho má evidentně na svědomí více. Viz

Hrdina skončil u policie

Takže se posuňme k nějakému uchopitelnému závěru!

Plk. Otakar Foltýn je pověřen sdělovat vládní geniální myšlenky občanstvu. A sám se pověřil bojem proti dezinformacím. A alternativu vidí takhle:

Som koordinátor, takže nemôžem ministrom úplne určovať, čo majú hovoriť. Pravdepodobne na to nemám ani výrazne lepšie predpoklady ako ostatní, avšak viacerí kolegovia, ktorí by to mohli robiť lepšie ako ja, to jednoducho robiť nechceli. Vedia, že by okamžite schytali od alternatívnej scény, od ľudí, ktorých už ja nepovažujem za stúpencov demokracie. Títo ľudia sa chytia každého vášho menej zručného vyjadrenia, každej vulgárnosti, každej hrubosti vo vašom podaní – to všetko sa mi stalo a stalo by sa to každému na takomto mieste.

Prostě alternativa a každý, kdo s ní má cokoliv společného podle něj ztrácí nárok na označení demokrat!!!! Protože si dovolil / dovolí projevit svůj vlastní názor na cokoliv a dopouští se té svatokrádeže, že většinou zcela odlišně od toho, co si myslí on sám!

Jestliže si to takhle nastavil, postrádá, dle mého, zřejmě nedemokratického názoru, jakýkoliv puvoir na tu funkci, jíž ho Fiala a Obludárium pověřili!!! Co kdyby se zamyslel nad tím, jak s těmi nedemokraty asi tak bude strategicky komunikovat? Co kdyby připustil, že i těm nedemokratům jde především o to, aby se České republice dařilo co nejlépe, lépe než teď, což zase není, vzhledem k „výkonům“ Fialy a jeho Obludária nic extra složitého. Jen si ti nedemokraté myslí, že cesta k dalšímu rozvoji vede úplně jiným směrem než nás nahání Fiala a spol! Ale podle Foltýna je nedemokratické si myslet cokoliv jiného než je jediný, dle něj správný názor!

Když on to má postaveno takto, tak já v tom případě se domnívám, že jestliže by snad měl bratra Martina, o němž je v tomto článku pojednáno, nemá takovýhle typ, s tímto příbuzenstvem , co na úřadu vlády co dělat!!! V žádné funkci a v té, spojené se strategickou komunikací co dělat. Nikdo sice není zodpovědný za činy svých sourozenců, nicméně pochybuji, že kdyby plk. Foltýn vlastnil soukromou firmu, že by na místo finančního ředitele či prokuristy zaměstnal člověka, jehož brácha jel ve velké a sofistikované zpronevěře a který vypovídal v té věci před soudem, protože jeho bratr k té zpronevěře použil například jeho počítač.

A já jako občan a daňový poplatník mám právo očekávat, že důležité státní funkce převezmou lidé bez jakékoliv poskvrnky a pochybnosti. A to včetně rodinných vazeb a příslušníků.

Opakuji, není mým cílem plk. Foltýna sebeméně skandalizovat. Už proto, že nemám indicie, že on a zmíněný gauner Martin Foltýn jsou rodina.

Nicméně nevzdám se otázky na plk. Foltýna:

Máte nebo nemáte bratra Martina Foltýna, pravomocně odsouzeného pro vydírání? Nebo jinak – jste brácha, co má „príma“ bráchu? Ano nebo ne?

Pokud by odpověď zněla ano, měl byste okamžitě rezignovat! Stejně jako nedávno jako jakýsi Tuleja, kterého si TOP 09 a prezident Pavel vybrali jako ministra pro vědu místo tety Běty Langšádlové. aby se ukázalo, že publikoval v jakýchsi ne úplně prestižních časopisech. Za mne naprostá marginálie ve srovnání s čistě hypotetickým bratrem gangsterem.

Takže znovu:

Jste brácha, co má toho „prima“ bráchu? Ano nebo ne?

Nic více po vás nežádám.

*

Petr Vlk, Kosa Zostra, pro Kosu našel podkladový materiál P.

*

Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

4 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 9 dny

Myslím,že tomu pitomci, nebo zločinci je věnováno příliš pozornosti.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 9 dny

Život otroka: V „nepřátelském a krutém“ středověku tvořily daně odváděné vrchnosti desetinu příjmů – takzvaný desátek. To fungovalo celý středověk až do konce 19. století. Dnes, sto let poté, platí lidé vrchnosti spolu s tzv. sociálním a zdravotním pojištěním okolo 45-50% svých příjmů. Další daně na ně ale čekají v podobě DPH, kdy si vrchnost při koupi zboží… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 9 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Prevzate od L.Vetvicky…Jeste bych pridala,ze s tim ani neumi hospodarit a neuveritelne nas zadluzuji

oldo
oldo
před 9 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Výborný nápad,zrušíme důchody,nemocenskou a zdravotní pojištění.Taková pitomost zatím nenapadla ani fialu a že to je pěkný hajzl.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 9 dny

Rikali,ze musime verit ” statu” ( tedy jeho zastupcum)…Nemel by jim nekdo vysvetlit,jak se buduje duvera?

cablik
cablik
před 9 dny

A čemu se divíte v US absurdistánu když ve vládě sedí mafie četl jsem článek jak kolem Fialy umírají lidé a bylo jich dost. A další mafián dostal funkci ať si mele hubou ale poslouchat ho nebudu ani náhodou.

standa
standa
před 9 dny

Foltýn neodpoví, i když by bylo nejjednoduší podezření tímto smést. Fiala neodpoví – i když Fiala musí vědět, co a jak je s Foltýnem. Divné je, že vlastně nemá historii, dělal špinavosti ?