Zelenského režim se začal hroutit! Nemilosrdná irská lekce Fialovi a Bartošovi! Nečekaná inspirace pro vítězství v českých volbách! Šiřte, to se v ČT nedozvíte!

Michael Svatoš
Michael Svatoš
Irská vláda vyhlásila před pár dny šokující plán – postavit v příštích 5ti letech neuvěřitelných 300 000 sociálních domů a bytů, a na jejich výstavbu hodlá vyčlenit 20 miliard EUR (500 miliard CZK). Cílem plánu je, aby žádný Ir nebyl bez bytu.
Irsko, člen NATO, dále oznámilo, že na zbrojení bude vydávat jen 0.5% irského HDP. ČR vydává na zbrojení podle nově přijatého Fialova zákona 2% HDP. Kdyby ČR vydávala na zbrojení 0.5 % HDP stejně jako Irsko, zbylo by ve státním rozpočtu 120 miliard CZK ročně, třeba na výstavbu bytů. Za pět let by tak bylo možné postavit sociální byty za 600 miliard CZK.
Irové mají příští rok volby, a tamní vládnoucí strana, hodlá na “výstavbu sociálních bytů” přitáhnout hlasy hlavně mladých Irů, kteří nemohou sehnat finančně dostupný byt a založit rodinu. Zdá se, že je to i dobrá taktika pro příštího vítěze voleb v ČR. Stačí se podívat na “nové irské sociální byty” na následujících fotografiích. 

Nové irské sociální byty. V Irsku se jich má postavit za 5 let do roku 2030 celkem 300 000 za neuvěřitelných 500 miliard CZK. Nová irská politika – Finančně dostupné byty místo zbraní! (Zdroj fotografie ze 16. května 2024 Senátorka Mary Fitzpatrick, mluvčí irské vládní strany Fianna Fáil – Republikánská strana Irska – pro bytovou politiku.)

Ministr bytové výstavby Irska – Darragh O’Brien otevírá 25. dubna 2024 první sociální nájemní byty, nájem v nich musí být o 27% nižší, než je běžný nájem v místě, kde stojí! (Zdroj fotografie)

Irsko staví byty pro Iry bez bydlení raketovým tempem. Zatímco neschopný Pirát Bartoš, který má v ČR jako ministr výstavbu bytů na starosti, jen kecá, fláká se, a nanejvýš přemýšlí, že lidi zbaví trápení s jejich prázdnými byty, aby je mohl sám za stát pronajímat.

V Irsku kompetentní ministr Darragh O’Brien otevírá jedno staveniště nových státem zaplacených bytů za druhým. Včera večer se třeba na tomto krásném videu chlubil, jak díky státním dotacím ze staré ruiny vznikly nádherné sociální byty. Video si prohlédněte, ukazuje stav před a po. Krása. A zde máte jeho X síť, ať vidíte, jak schopný mistr pracuje. Jen letos v dubnu začala irská vláda stavět neuvěřitelných 18 000 sociálních bytů. Celkem od začátku roku už 29 000. A to se projekt výstavby státem dotovaných bytů v Irsku teprve rozjíždí.

O bydlení se v ČR mladým lidem, rodinám a sociálně slabším může jenom zdát. Bartoš hodlá letos podle vlastních slov na stavbu levných bytů věnovat 1 miliardu CZK, v příštích letech celkem 8 miliard CZK, a výhledově až 20 miliard CZK. Průměrně tak do roku 2030 jen 6 miliard CZK ročně. Irové pumpují do výstavby bytů 5 miliard EUR (125 miliard CZK) ročně, a do začátku roku 2030 hodlají za nové byty utratit 500 miliard CZK! Aby ČR stavěla byty stejným tempem jako Irsko, které má jen 5.1 milionu obyvatel, musela by jich do roku 2030 postavit ne 8000, jak plánuje Bartoš, ne 300 000, jak schválila Irská vláda, ale 600 000.

Kdysi chudé Irsko, které mělo v roce 1989 nižší životní úroveň, a stejnou dobu dožití, (Viz MAP 1961) se díky svým schopným vládám stalo tygrem Evropy. Průměrný plat v Irsku je nyní 92 000 CZK, v ČR jen 46 000, tedy jen 1/2. Plat předsedy Irské vlády je 402 000 CZK, po odečtení dobrovolného daru Irsku z důvodu současné hospodářské krize, který ve výši 10% odevzdávají zpět Irsku všichni irští vrcholní politici! Plat Fialy je 274 900 CZK. Fiala si tak oproti předsedovi Irské vlády vyplácí o 72 900 vyšší plat po přepočtení na průměrné platy v obou zemích. Je to legrace. Fiala maká zá půl předsedy irské vlády, ne-li hůř, státu nic dobrovolně nevrací, ač způsobil fialovou drahotu i krizi. Ale vyplácí si po přepočtu na průměrné platy obyčejných občanů v obou zemích skoro o 1/3 víc!

Ve hlavním městě Irska je měsíční cena pronájmu průměrného bytu 1513 EUR, (38 000 CZK), při průměrném platu 92 000 CZK. Celkem 41% z výplaty tak v Dublinu stojí nájemné. V Praze je poměr obdobný, a Pražané zaplatí za nájem 40% své mzdy. Obě města i země patří nyní mezi nejhorší v Evropě v dostupnosti bydlení. Jenže Irové se rozhodli, aby situaci na trhu bydlení zlepšili, postavit 300 000 bytů.

A Fiala se rozhodnul, aby situaci s dostupností bydlení ještě zhoršil, místo stavby bytů kupovat raději zbraně, a posílat je hlavně na Ukrajinu, aby válka trvala, a byty se nemusely stavět.  A aby už neměl, kdo v ČR byty stavět, kdyby se po volbách náhodou situace otočila, vymyslel poslanec Kolář z TOP-09, že se Ukrajinci pošlou zpátky na Ukrajinu, aby tam hrdinně padli. A Ukrajinští muži to jsou především dělníci na českých stavbách. A bez nich se v ČR v nejbližších letech ani žádné byty ani jiné stavby nepostaví, přiznává každý odborník. O tom, jak poslanec Kolář, syn Pavlova hradního Koláře, myslí na plnění volebního programu, za který byl zvolen, svědčí, že raději pošle ukrajinské zedníky do války, než aby plnil program, a požadoval po vůdkyni Pekarové – Adamové, aby donutila Fialu stavět 40 000 bytů ročně, jak voličům slíbili, aby je nalákali. Nejenže Fialova vláda ani žádné byty nezačala stavět, jak slíbila. Ale i způsobila svojí politikou nejhorší krizi ve stavebnictví a propad komerční i svépomocné výstavby bytů.

Fiala tak opět ukazuje v čem je mistr – naslibovat a vysmívat se. Oproti tomu irský předseda vlády slíbil v roce 2023 podobně jako Fiala, že bude stavět 40 000 bytů ročně. A ač letos odstoupil, a vládne místo něj jiný spolustraník, plán se rozjel. Loni 30 000 bytů, letos už 29 000 rozestavěno, a to se v zahajování staveb pokračuje. Irů je přitom půlka obyvatel ČR!

Dojemné a poučné je, proč se tak najednou výstavba bytů v Irsku rozjela. V Irsku se z čista jasna odehrála volební proměna a poslední průzkumy ukazují, že novou nejsilnější stranou je Sinn Fein, (původně Severoirská strana), která v Irsku nikdy nebyla ve vládě, a neměla podporu voličů. Tato čistě irská Sinn Feinn je tradiční levicová strana, a vsadila před pár lety na státní bytovou výstavbu.  Dnes je v Irsku nejsilnější, a populární mezi mladými. (28% v průzkumech, volby budou příští rok.) V Irsku nemá 250 000 domácností odpovídající bydlení. Mladí voliči, umělci a další pracující lidé se začali v posledních letech bouřit, že nápor přistěhovalců za prací a spekulace majitelů bytů vyhnaly ceny bydlení na neúnosnou mez.

V Irsku se za “bezdomovce” považuje i pracující osoba, která žije na ubytovně, či v nedůstojných podmínkách, třeba že musí sdílet byt s jinými nájemníky. Tito lidé představují volební potenciál a uspokojení jejich základní životní potřeby je důležité pro stabilitu a demokracie Irska, a pro úspěch tradičních stran ve volbách. Proto tradiční irští politici pochopili, že dosavadní soukromé financování bydlení hypotékami, nebo výstavba komerčních bytů, problém zaměstnaných Irů bez bydlení nevyřeší, a aby si zachránili koryta, spustili v roce 2023 masivní vládní dotace výstavby bytů. Od té doby strana Sinn Fein ztratila 7% voličů, kteří se vrátili k tradičním stranám.

Co Fiala a spol. slíbili v roce 2021, a do teď nesplnili. Irští politici slíbili v létě 2023, a už se staví za státní miliardy (500 miliard CZK). To vytváří krásný recept pro volby do evropského parlamentu. Tlak na výstavbu bytů ve stejném měřítku jako v Irsku buď přesune od vládní koalice k opozici značné množství jejích mladých voličů, a nebo Fiala pochopí, že ODS skončí ve volbách stejně jako kdysi vládní ČSSD, a fialová vláda začne stavět levné byty. Že naší opoziční politici nemají zrovna za ušima je zřejmé, i z toho, že už do Fialy několik měsíců nebuší, kdeže ty slíbené byty jsou. A, že oni je rádi postaví.

Ukrajinských stavebníků přitom bude v příštích letech dost. Jak včera přiznal Mauro Langobardo, ředitel největší ukrajinské ocelárny ArcelorMittal ve městě Kryvyj Rih, jeho továrna je na zavření, protože mu muži utíkají ze zaměstnání. Za poslední měsíce se do práce v hutích, koksovnách, válcovnách a v dalších provozech nepřihlásil žádný muž. Jednak Zelenského komisaři nyní často hlídají vchody do továrny, a jak vidí muže, uloví ho, naloží do auta a zmizí s ním na frontu. Jednak dílenští mistři musí povinně po továrně roznášet povolávací rozkazy. Vznikají tak doslova komické situace.

Jakmile zaměstnanci v hutním provozu, nebo jinde uvidí, že jejich manažeři nesou na dílnu desky, okamžitě z pracoviště zmizí, a už je v továrně nikdo nikdy neuvidí. Všechny snahy uchránit zaměstnance zaplacením výpalného Zelenskému, protože jsou důležití pro válečnou ekonomiku, selhaly. Zelenského komisaři je odvedou stejně. 5.45% mobilizovaných zaměstnanců Arcelor Mittal už padlo na frontě, nebo zmizelo na bojišti beze stopy. Ředitel Mauro Langobardo včera v USA oznámil, že půjde-li to takhle dál, největší a nejvýdělečnější ukrajinskou továrnu bude muset zavřít.

Pro Česko to je nečekaná výhra. Budou stavební dělníci. Pro Fialu je to pohroma. Kdyby začal stavět levné byty za státní miliardy, jak slíbil. Ukrajinci si to řeknou, a budou raději stavět byty v ČR, než bojovat proti Rusům. Zdá se tak jasné, proč se v ČR nesmí stavět byty, stejně jako se staví v Irsku. Zelenskyj by musel uzavřít mír, a Fiala by neměl kam dodávat zbraně. Zbrojařům by se to určitě nelíbilo. Proto raději byty pro české rodiny, aby se zase rodily děti. Než zbraně pro Zelenského, aby tamní muži zbytečně umírali. Irská vláda to vidí stejně, na zbrojení dává jen 0.5% HDP, a raději staví byty. U Fialy je to opačně. Na Zbraně dává 2% HDP, Ukrajině 1% HDP, a na byty tak není!

*

Michael Svatoš, MaP1996

4.3 12 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 3 měsíci

No,jestli si autor myslí,že by tato vláda bez výdajů na Ukrajinu nějak hodně stavěla SOCIÁLNÍ byty,asi spadl z višně.

Praded
Praded
před 3 měsíci

Neumím dávat odkaz, tak se podívejte na výstavbu v Mariupolu na YT: BIG OWERIEW OF WORKS, RUSSIAN IN MARIUPOL.

paullad
paullad
před 3 měsíci

🍓Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ https://ja.cat/id563096

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  paullad

Neotravuj.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

Ceska vlada take dominuje v jedne veci….v sebechvale…V zivote jsem nevidela lidi,kteri by se takhle od rana do vecera chvalili…Pak jim nemuze zbyvat cas i na neco jineho

orinoko
orinoko
před 3 měsíci
orinoko
orinoko
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Ano, zrychluje. Rusko na svojí základnu v libyjskem Tobruku prevedlo další potřebnou výzbroj, z čehož se bidetovi a Micronovi udělala zácpa.

orinoko
orinoko
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Už jsem ptal jinde: Proč Írán používal emericke obstarozni vrtulníky BELL pro nejvyšší státní šarže? Z Azerbajdzanu měly startovat 3. Dva doletly v pořádku? Nepohybovalo se ve vzduchu v oblasti nejake emericke kurvitko? Už to začíná zase vyplouvat. Otázky a pochybnosti. S ohledem na pokusy o mocenské zvraty právě teď v Turecku i Saúdské Arábii je tato událost… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem orinoko
cablik
cablik
před 3 měsíci

To je naprosto skvělé tak by to mělo být ale tihle zloduši v Čechách nepodporují rodinu a  snaží se normální život zničit tak nebudou stavět byty.

SunTzu
SunTzu
před 3 měsíci

Oprava – Irsko (republika) není členem NATO . Severní Irsko jako součást Velké Británie , “tedy spojeného království”.

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  SunTzu

A tak by tedy mělo být vysvětleno, kdo tedy dává těch 0.5 % na zbrojení. Irsko (Republic of Ireland) nebo Severní Irsko? To Severní Irsko asi ne, neb je součástí UK, tedy nemá asi svůj vlastní rozpočet na armádu. A o Irsku čtu, že má historické zvýšení rozpočtu na obranu. Kolik je to… Číst vice »

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Ale ty lidi v tom článku a Dublin, to je Irsko, tedy nepatřej k UK…(ale maj jako členové EU Eura, heč…)

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Jasne.Severni Irsko je Belfast

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Republic of Ireland

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Jedna z vyhod nebyt v NATO…Druha je,ze tu nikdo tolik nehuci..Vypousti tu blaboly,ale neni to tak drsne jako treba v Cechach