SVOBODA SLOVA VŠUDE „NA ZÁPADĚ“ JE STÁLE VÍCE V OHROŽENÍ

Upozorňovala jsem již mnohokrát na to, že svoboda slova začíná být v reálném ohrožení, ale začíná být stále více jasné, že je definitivně v prdeli. Každému, kdo nemá nasráno v hlavě, tak musí být jasné jediné, že svoboda slova na západě je definitvně v háji.

Izrael nedávno zakázal Arabskou Al-jazeeru a Amerika pro změnu zakázala Tik-tok, což by ve všech lidech, kterým není lhostejný stav občanských svobod a práv, mělo vyvolat minimálně znepokojení. Upozorňovala jsem již mnohokrát na to, že svoboda slova začíná být v reálném ohrožení, ale začíná být stále více jasné, že je definitivně v prdeli. Cenzura v reálném čase a on-line pomocí umělé inteligence byl nenápadný začátek tohoto procesu, teď už to soudruzi nemají zapotřebí dělat nenápadně, teď už to dělají na tvrdo, veřejně a před očima všech a to jak zákazy různých pltatforem sociálních sítí, tak nepohodlných médií, televizí a jiných zdrojů nezávislých informací a dokonce kvůli tomu přijímají nové zákony. Důvod? Aby umlčeli nepohodlné kritiky své politiky, nebo třeba válečné kritiky Izraele, USA, Gazy a podobně.

Když izraelský parlament letos v dubnu položil základy k definivnímu zákazu Arabské Al-Džazíry na svých hranicích, tak tehdy Bílý dům velmi správně řekl, že se to týká i USA a tedy potažmo celého západu „V neděli Izrael učinil svůj krok. Asociace amerického zahraničního tisku tento krok označila za ´temný den pro demokracii´.“, uvedl k tomu The Guardian.

Pokud je Bílý dům ale skutečně znepokojen, tak má minimálně velmi zvláštní způsob, jak nám to ukázat. Joe Biden a jeho administrativa totiž svojí politikou rovněž podporovali a povzbuzovali nedávné cenzurní zákony a precedentní soudní případy, které prakticky zajišťují, že „temné dny svobody slova“ nastali i ve Spojených státech.

Nejkřiklavějším příkladem je třeba nový zákon, který Biden podepsal minulý měsíc, aby v USA zcela zakázal nebo si doslova vynutil prodej TikToku. Stejně jako izraelský zákaz Al-Džazíry se tento zákon opírá pouze o ničím nepodložená tvrzení o jakýchsi obavách o národní bezpečnost a ignoruje tím tak například docela prozíravé varování soudce Huga Blacka ve známém případu Pentagon Papers , že „slova národní bezpečnost“ je jen jakási velmi široká, a dost vágní právní obecnost, jejíž obrysy by rozhodně neměly být používány ke zrušení základních zákonů obsažených v prvním dodatku“, uvedl dále The Guardien.

To samé platí o značně kontroverzním zákonu o zákazu kritiky Izraele, přestože a protože Izrael provádí naporosto zjevnou genocidu civilního obyvatelstva v pásmu Gazy. Kdyby tohle udělalo Rusko na Ukrajině, tak světová média spustí halasný křik a společenství národů by hlasitě křičelo. Když ale Izrael provádí genocidu civilního obyvatelstva, vypaluje civilní domy a buldozery srovnává celé vesnice se zemí tak je ticho po pěšině a údajně demokratické země přijímají zákony umlčující jakoukoliv kritiku tohoto nechutného počínání. Přitom je to naprosto to samé, co prováděl Wermacht v rámci operace Barbarosa za druhé světové války v Rusku. Ale světové společenství najednou mlčí a přijímají se dokonce zákony, které zakazují toto počínání dokonce i kritizovat! Kritizovat Izrael není dovoleno.

Další věc, kterou třeba mají tyto dva zákony společnou, je to, že je již na celém bývalém západě jakýmsi veřejným tajemstvím, že tyto takzvané obavy o národní bezpečnost jsou pouze docela průhlednou záminkou pro umlčení rostoucího odporu veřejnosti všude na západě proti válce mezi Izraelem a Gazou. Senátor Mitt Romney to v podstatě veřejně přiznal a to v nedávném rozhovoru s Antony Blinkenem, ministrem zahraničí USA. Nebyl však rozhodně vůbec první, kdo to konečně řekl nahlas a to i to, o čem se nahlas dnes raději na západě nemluví. Každému, kdo nemá nasráno v hlavě, tak musí být jasné jediné, že svoboda slova na západě je definitvně v háji.

Zákon o zákazu či nuceném prodeji platformy TikTok, stejně jako zákon o zákazu Al-Džazíry v Izraeli, ale vůbec nejsou omezeny jen na svůj původní cíl. Otevírá to totiž dveře pro budoucí zákazy i všech možných dalších platforem – včetně třeba zákazu online zpravodajských kanálů, které jsou pod zahraniční kontrolou –, které americký prezident považuje za hrozbu pro národní bezpečnost. Ale na rozdíl od izraelského zákona, který vyžaduje, aby premiér získal souhlas bezpečnostního kabinetu nebo vlády, tak ten americký zákon umožňuje v podstatě i jednostrannou exekutivní akci. Bylo by asi dost naivní si myslet, že TikTokem to celé skončí.

Tím to totiž rozhodně nekončí. Biden totiž třeba také podepsal zákon Reforming Intelligence and Securing America Act (tzv.Risaa). Tato legislativa totiž umožňuje americké vládě pověřit každého „poskytovatele služeb, který má přístup k zařízení, které je nebo může být používáno k přenosu nebo ukládání drátové nebo elektronické komunikace“, aby jí tím pomohl legálně sledovat cizí cíle.

Americká administrativa tím naprosto ignorovala konsenzus různých obhájců občanských svobod v USA , stejně tak jako veškerá varování amerických zákonodárců, jako byl třeba senátor Ron Wyden, který oficiálně a veřejně varoval před tím , že Risaa by mohla americké vládě dovolit třeba skutečně přímo nařídit „jakémukoliv zaměstnanci, aby vložil jejich USB flash disk do serveru v kanceláři, kterou třeba jen uklízí nebo zkrátka ji třeba jen hlídá přes noc“.

Ale touto kanceláří by mohla být třeba také jakákoliv zpravodajská redakce . Risaa je koneckonců jen další novelou amerického zákona o zahraničním zpravodajství, který již byl zneužit přímo ke špehování novinářů, než jej Kongres ještě rozšířil. Je to totiž doslova sázka na jistotu, že jakékoliv zahraniční zdroje budou velice váhat jestli vůbec mluvit s nějakými americkými novináři, pokud si třeba jen myslí, že ta redakce může být odposlouchávána.

Další zákon, který ale již skutečně nedávno schválila Sněmovna reprezentantů, by pak ministrovi financí poskytl nekontrolovanou pravomoc zrušit status osvobození od daně jakékoli neziskové organizaci – a to právě třeba včetně neziskových zpravodajských médií –, kterou ministr zkrátka bude považovat za nějakou „organizaci podporující teroristy“. Financování terorismu je samozřejmě již v USA naprosto nezákonné, ale návrh takového zákona by se navíc i zbavil toho zdlouhavého procesu potřebného k oficiálnímu označení nějaké skupiny za teroristickou organizaci nebo rovnou umožnil její stíhání za domnělou materiální podporu terorismu.

Legislativa totiž ještě navíc přichází v době, kdy federální zákonodárci a státní zástupci již jasně naznačovali, že podle nich ta hlavní zpravodajská média v USA jako CNN, Associated Press, New York Times a Reuters a další již přímo podporují terorismus, a to například tím, že jen kupují obrázky od palestinských nezávislých pracovníků nebo třeba tím, že pouze kritizují Izrael. . A to ani nemluvě o podbízivých politicích, kteří pouze na základě podobně velmi chabých důkazů tvrdí, že třeba různé studentské skupiny jsou podlke nich podporovatelé teroristů.

Někteří komentátoři pak dokonce po Kongresu požadovali, aby byl návrh zákona rozšířen ještě o odstranění neziskových organizací, které podle nich splňují definici antisemitismu podle přitom velmi kontroverzního International Holocaust Remembrance Alliance . Tato definice, kterou ale nedávno v USA již skutečně přijala také sněmovna, je přitomn poměrně široce kritizována za to, že třeba nesmyslně spojuje znevažování Izraele s antisemitismem – což je přesně ta taktika, která byla rovněž použita všemi těmi zastánci zákazu Al-Džazíry v Izraeli!

To by dalo americké vládě ale ještě mnohem větší pravomoci umlčet jakékoliv nepohodlné zpravodajské zdroje – přinejmenším stále běžnější neziskové zdroje –, než o jakých by mohl sále jen snít i Benjamin Netanjahu. Americká vláda sice zatím přímo neřekla, zda neziskový návrh zákona podpoří, ale její náklonnost k dalším cenzorským zásahům státní moci rozhodně není dobrým znamením.

Dále je dobré připomenout fakt, že třeba takový floridský novinář Tim Burke v současnosti čelí federálnímu obvinění podle dost vágního a často zneužívaného zákona o počítačových podvodech a o zneužívání trestů za pouhé „ prohledávání “ internetu, aby zde našel jakékoliv důležité zprávy, které ale přitom korporace chtěly udržet v tajnosti. Zastánci svobody tisku se obávají, že pokuty a nedostatek transparentnosti kolem nich by mohly velmi zpomalit nebo dokonce úplně zastavit jakékoliv online shromažďování pro establishment nepohodlných zpráv!

A pak je tu také ještě i u nás dobře známé stíhání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange. Americká administrativa to přitom považuje za hackerský případ , přestože 17 z 18 jeho obvinění nemá vůbec nic společného s hackováním a vše to pouze souvisí se zcela rutinními metodami shromažďování zpráv , které všichni investigativní novináři používají skoro každý den. Bidenova administrativa navíc ani nepopřela, že tento precedens umožňující uvěznění vydavatelů vládních tajemství by mohl být zneužit – pouze nabízí jakási velmi pofidérní ujištění o tom, že tak neučiní (a znovu pouze cituje velmi mlhavá tvrzení o škodách a nebezpečích pro „ národní bezpečnost “).

Biden a mnoho dalších demokratů dnes neustále hlasiě varuje před tím, že Donald Trump by se v jeho případném druhém funkčním období mohl chovat jako autoritář. Přesto ale stále trvají na tom, že mu budou nadále přidávat nové a nové pravomoci, které ale může snadno zneužít, zejména proti jeho velmi oblíbenému obětnímu beránkovi: tedy hlavně nezávislému tisku.

Mimochodem, toto vše je jen dalším jasným důkazem stále větší fašizace současného západního neoliberalismu, na kterou nejen já již docela dlouho upozorňuji. A ve fašismu není pro svobodu slova žádné místo, ve fašismu jsou povoleny jen ty oficiální a zhora schválené názory, a to ať se již týkají čehokoliv. A nemyslete si, že se nás to netýká, když se to děje v USA a v Izraeli, opak je pravdou. A je jen otázkou času, než to vše povede až k zavedení nových koncentračních táborů pro fyzickou likvidaci všech těch, kteří jsou politicky nepohodlní, včetně mě. Obávám se, že na má slova brzy dojde a nemyslete si, že to není možné, nejen že je, ale brzy to uvidíte na vlastní oči. Myslím si, že naše Fialová chunta to svým jednáním dává více než jasně najevo.

*

Myšpule, zdroj, čerpáno z:  https://www.theguardian.com/commentisfree/article/2024/may/07/israel-al-jazeera-us-tiktok-ban

4.2 6 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Vsechno je postaveno na penezich a moci…Zijeme v novodobem feudalismu.Nemohou si dovolit,aby nevolnici byli presprilis v obraze

cablik
cablik
před 1 měsícem

Jo jo žádná demokracie neexistuje tak korporátní fašismus cenzuruje a zakazuje různé zdroje. Stejně to je i s zakázáním Sputniku v EU aby opět nezakázali České weby.