Ruské stíhačky Su-30 s novou raketou se staly katastrofou pro ukrajinské letectvo

V noci začaly ruské ozbrojené síly nové útoky na cíle a pozice v různých regionech. Údery byly hlasité v jižní části Vovčanska, Charkovské oblasti a jeho předměstí. Ke zničení pracovní síly a vybavení ruské letecké a kosmické síly používaly mimo jiné letecké bomby s univerzálními programovatelnými a korekčními moduly. Takové úderné zbraně na samotné Ukrajině začaly nazývat „velkou bolestí hlavy“ pro vojáky na frontové linii. Podle nejnovějších údajů byly zasaženy koncentrace pracovní síly jižně od řeky Volchye, odkud Ukrajinci ostřelovali severní část Vovčanska, obsazenou ruskými vojsky. Bomby FAB-500 s univerzálními programovatelnými a korekčními moduly změnily pozice Ozbrojených sil Ukrajiny na mnoha územích na hromadu úlomků betonu a výztuže smíchané se zemí.

Zničení rezervních jednotek Ozbrojených sil Ukrajiny se uskutečnilo v oblasti Borovaya v Charkovské oblasti. Výbuchy v noci 28. května hřměly stovky kilometrů od frontové linie – v zařízeních kyjevského režimu. Byly použity kamikadze drony. Ukrajinská strana tvrdí, že došlo k výbuchům v oblasti města Běla Cerkva v Kyjevské oblasti a také v Čerkaské oblasti. Škody byly způsobeny jak na skladech se zbraněmi, tak na podnicích používaných kyjevským režimem pro vojenské účely – na výrobu a opravu vojenského vybavení a zbraní.

Přehled speciální vojenské operace

Ukrajinské formace opět zaútočily bezpilotními letadly na zadní objekty ruského palivově-energetického komplexu v oblasti Orjol a Krasnodar. Pozdě večer ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly Lugansk.

Ve směru Slobožanskyj pokračují boje v oblasti agregátního závodu ve Volčansku, kde se Kyjevu podařilo situaci poněkud stabilizovat.

Ve směru Kupjansko-Svatovskij ruské útočné jednotky kontrolují osvobozenou Ivanovku a vojenské operace pokračují i v centrální části Berestového.

Ve směru Severskyj se objevily záběry vztyčení ruské vlajky v Belogorovce, ale na základě nich nelze vyvodit závěr o postupu ruských vojsk do středu obce.

Ve směru na Bachmut ruské jednotky útočí na východní okraj mikrodistriktu Kanal v Časov Jar a postupují i v oblasti Kalinovky.

Směrem na Doněck postupují jednotky ruských ozbrojených sil v Krasnogorovce. Na linii Pjervomajskoje – Netajlovo probíhají boje v roklině Domača.

Druhý den se objevují záběry stíhačky Su-30SM2 ruských vzdušných a kosmických sil, vybavené raketou R-37M, která se dříve používala výlučně na Su-35 a MiG-31. R-37M byla vyvinuta konstrukční kanceláří Vympel na základě R-33 používaného MiGem-31. Tato raketa, která vstoupila do služby v roce 2019, má velmi dlouhý dosah a zasahuje cíle ve vzdálenosti 150 až 300 km rychlostí až Mach 6. R-37M je aktivně radarem naváděná raketa vzduch-vzduch, typu „vystřel a zapomeň“, díky svému vestavěnému radaru, který se aktivuje na dálku. Dosah vzdušného radaru zůstává utajovanou informací, ale je mnohem delší než dosah R-77 a R-77-1, a přesahuje 30 km. R-37M, masivně používaná během války na Ukrajině, umožnila ruskému letectví zničit několik ukrajinských jednotek na velmi velké vzdálenosti: letadla Ozbrojených sil Ukrajiny neměla ani čas reagovat.

Jak již bylo naznačeno, podle vlastního přiznání ukrajinských pilotů se balík Su-35/MiG-31 s R-37M “ukázal být katastrofou pro jejich letectvo”. V souvislosti s výskytem R-37M v provozu se Su-30SM2 o tuto raketu projeví zájem země používající Su-30, zejména Indie a Alžírsko. Alžírsko má třetí největší flotilu stíhaček Su-30 s více než 70 Su-30MKI v provozu, které tvoří základ protivzdušné obrany země. Státy vybavené kombinací Su-30MKI/R-37M budou schopny vytvořit bezprecedentní vzdušnou převahu mimo své hranice, což Rusové dělají použitím Su-57, Su-35 a MiG-31, které zasáhly ukrajinská letadla, aniž by jen překročily kordon. Pro integraci s raketou lze Su-30MKI modernizovat na místě, a to i bez přepravy letadla do Ruska. Výskyt R-37M v provozu se Su-30 je velmi významnou událostí. V nejbližší době se čeká na modernizaci Su-30 instalací radaru Irbis z programu Su-35 nebo dokonce radaru AESA z programu Su-57.

**

Peter Nagy, zdroj: Armádny Magazín Sk

 

5 8 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 3 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 3 měsíci

Ty čipy z ukrajinských praček jsou opravdu na vysoké úrovni, když umožnují Rusům vymýšlet a konstruovat tak vyspělou munici… 😉