Problémem není občanská neposlušnost, ale občanská poslušnost

Naše společnost nemá krizi antisemitismu. Nemá krizi krajně levicového radikalismu, islámského extremismu, podpory terorismu ani podněcování nesouhlasu cizími mocnostmi.
Naše společnost má morální krizi. Krizi krutosti. Krizi imperialismu. Krizi militarismu. Krizi propagandy. Krizi neupřímnosti. Krizi hlouposti. A krizi poslušnosti.

Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone
Manažeři impéria a imperiální spinmeistři se snaží předstírat, že v naší společnosti panuje nějaká děsivá existenciální nouze zahrnující nenávist k Židům nebo lásku k Hamásu či jiný směšný nesmysl, protože i impérium je v krizi. Lidé se probouzejí z ukolébavky její propagandy a odmítají její narativní manipulaci jako nikdy předtím, a proto místo aby ustoupili a smířili se se zničením Gazy ze strany impéria, odpor proti němu jen sílí.
Pověření strážci imperiálních narativů se proto zoufale ohánějí a snaží se znovu získat kontrolu tím, že veškerou občanskou neposlušnost, které jsme svědky, překrucují tak, aby to vypadalo jako nějaký problém, který je třeba vyřešit. Ale jak řekl Howard Zinn: „Občanská neposlušnost není náš problém. Naším problémem je občanská poslušnost.“Naším problémem není to, že stále více lidí se stále agresivněji staví proti zvěrstvům podporovaným izraelským impériem v Gaze, naším problémem je to, že lidé se proti tomu dostatečně agresivně nestaví. Naším problémem je, že příliš mnoho lidí má stále svou mysl nastavenou na mainstreamový světonázor a ignoruje nejnaléhavější záležitost naší doby, nechává své myšlenky zaměstnávat frivolními nesmysly a věří, že naši vůdci dělají to, co je pro nás nejlepší.

Mainstreamová kultura je tak povrchní, mdlá a idiotská, že když jeden umělec rapoval o tomto bezkonkurenčně naléhavém problému, zařadil do něj větu „Chci příměří, kurva odpověď od Drakea“ – a všichni věděli, co tím myslí. Měl na mysli, že mainstreamová kultura je fixovaná na falešné veřejné spory mezi milionářskými popovými hvězdami, zatímco americké impérium sype do Izraele zbraně k vyhlazení, aby je shodilo na obří koncentrační tábor plný dětí. O této podvodné dystopii, v níž žijeme, tolik vypovídá, že je třeba něco takového říkat. Ale stalo se.

Problém není v tom, že by se lidé stávali příliš neposlušnými, problém je v tom, že lidé zůstávají příliš poslušní. Problém není v tom, že by se lidé příliš radikalizovali proti své vládě, problém je v tom, že lidé nejsou dostatečně radikalizovaní. Problém je v tom, že zrůdy, které nám vládnou, se nás dostatečně nebojí. Problém je v tom, že jsme ještě nedospěli ke kolektivnímu poznání, že je nás mnohem víc než jich a že vlastně nemusíme snášet, jak nám přímo před očima dělají šílené a zlé věci.

Místo toho lidé sedí a slintají s očima upřenýma na obrazovky plné nekonečného rozptýlení, zatímco děti jsou trhány na kusy vojenskými výbušninami dodanými Západem jen proto, že náhodou patří ke špatné etnické skupině.

To je skutečná krize naší společnosti. Ne imaginární epidemie antisemitismu. Ne vysokoškoláci, kteří neposlouchají autority. Ne levičáci. Ne anarchisté. Ne islám. Ne Hamás.

Skutečná krize naší společnosti spočívá v tom, že příliš mnoho lidí je stále slepě poslušných vražednému a tyranskému impériu, které by mělo být rozsekáno na kusy a rozprášeno do větru.

*

Autorka: Caitlin Johnstone, The Problem Isn’t Civil Disobedience, It’s Civil Obedience vyšel 21.5.2024 na aitlinjohnstone.com.au. Překlad v ceně 204 Kč Zvědavec.

5 5 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maxim
maxim
před 3 měsíci

Hmmm, krize antisemitismu …, není to o semitech, ale o židech jako idiotských lepšolidech … Židovství v celých dějinách je jenom falešně religiologizované a etnologizované lepšolidství idiotů, kteří nejsou schopni pochopit že normální lidi vždycky svojí idiotskou povýšeností naserou, a když si to s nimi lidé chtějí vyřídit a v minulosti mnohokrát vyřídili, tak potom pláčou jako malé… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Myslím, že blud o vyvolených nepochází od padlého anděla, tedy Satana, ale prozaickým přepisováním Bible. Přepisováním byli ve velké míře pověřeni nejen křesťanští kněží, ale i židé. A ty si tam postupem staletích z otroků a sluhů, stejně tak z nemocných duchem, upravili ono známé, že i takové má Pán Bůh rád. Pak jedny z nich má více… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem mikkesh
maxim
maxim
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Mikkeshi, díky za doplnění …
Bible byla mimo jiné základní knihou práva, a to “právo” v novověku a moderní době se zcela vzdálilo od “mravnosti” Svatého písma Nového zákona a stalo se světským ..
To je ten problém o kterém píšu, a to zvrhlé právo které označuji jako sanhedrinskou debilitu ničí a zničí Západní civilizaci ..

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Ano, jsme v době, kdy už nepotřebují něco upravovat, ale právo jaké potřebují si prostě píší. My už jen prosíme, aby dodržovali alespoň to co si napíší. Souhlas, nejlepší cesta k zániku.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Dovolím si vstoupit do vaší diskuse. Za to, že Židé byli po tisíciletí nenáviděným a proto i diskriminovaným národem si mohou jen a jen sami. A Bible je psána stylem, sám si udělej názor, co tím chtěl autor vlastně říci. Tak, že výklad mnohých podobenství může být i protichůdný. Můj názor. Hezký den

Praded
Praded
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Vystihl jste to perfektně. Jak někdo řekl: Náboženství je opiem lidstva.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

Dokud nebudou opravdova pravidla,ktera budou muset dodrzovat vsichni stejne,svet fungovat nebude..Bohuzel tem nejbohatsim to tak vyhovuje,protoze nikdy nemaji dost a “nekonecny rust” v miru asi nejde

skeptik
skeptik
před 3 měsíci

Problémem je lhostejnost lidí a to, že poslušně věří propagandě šířené KoZa a bezmyšlenkovitě hltají ideologii.

standa
standa
před 3 měsíci

Velmi pěkně napsáno a pravdivě ! Je dobře, že lidé se začínají nepodvolovat a probouzejí se. Je však toho velmi málo. Lidé příliš konzumují mainstream a předžvýkané názory propagandy. Pevně doufám, že svět Orwella 1984 nevyhraje, protože se řítí kupředu NWO pod vedením Číny a ten není tak válečný a ničitelský jako svět Anglosasů !!!

Praded
Praded
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Jestli to všechno není jen další podvod: Fox Allen: Rusko, Vladimír Putin a Insiders of Wall Street.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Ano největší problém jsou média. Respektive jejich vlastníci. Mainstreamová kultura je opravdu tak povrchní, mdlá a idiotská … ale jen proto, že taková je i společnost. Pokud se dozvídáme, že příkladně se demonstruje proti zákonu o transparentnosti financování médií, tedy právě toho největšího problému … tzn. mladí lidé poskakující na takovém protestu, ve věku… Číst vice »

Praded
Praded
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

I ta Bible je vlastně médium.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Praděde, Bibli si může vyložit každý po svém a upravit si její myšlenky dle svých potřeb. Rozdíl se současnými médii je v tom, a jak já věřím, že až tolik nelže. A z vlastní zkušenosti vím, že i mnohé popisované zázraky se mohly stát… Spíš bych ji přirovnal k nástroji propagandy.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Ten poslední odstavec se povedl krize je opravdu v tom že nám vládnou všehoschopný tyrani. No a lidi jsou ohlupováni propagandou a pak to takhle vypadá korporátní fašismus v celé své „kráse”.

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Tím, že jsme dosud neprovedli generální stávku, jen ukazujeme jak jsme poslušní tyranů.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Pane kolego není to u nás možné opozice na sebe útočí a není jednotná. Tak nelze udělat generální stávku liberální tyrani to mají u nás jednoduché bohužel.

Praded
Praded
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Mám pocit, že většina opozice je řízená parazity.