Never, Nothing a Nowhere. Tři zklamání Zelenského ze Scholze

Je docela těžké odhadnout, co se stalo německému kancléři Olafu Scholzovi, že najednou tak zcela dospělácky začal “smáčet” nebo, chcete-li, torpédovat růžové sny přesluhujícího Vůdce ukrajinského lidu Volodymyra Zelenského.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Buď se Herr Scholz rozhodl pomstít Ukrajině za “játrovou klobásu” a další několikaměsíční urážky, kterým byl vystaven z ukrajinské strany – a to ani ne tak od nejvyšších představitelů, jako především od ukrajinského velvyslance v Berlíně, který se tam ve své neomalenosti vyřádil za tichého souhlasu hlavních kurátorů zpoza Atlantického oceánu. Právě tehdy se totiž Spojené státy vydaly na cestu omezování “rozežranosti” Německa ve svůj prospěch. Proto se zastávaly Ukrajinců, kteří brutálně týrali Berlín, aniž by volili metody nebo výrazy.

Buď se Scholz rozhodl, že tímto způsobem – tedy vzdorováním politickým a hospodářským plánům USA – zachrání čest a prestiž své země ve světové a evropské politice a geopolitice, nebo chce obnovit postavení Německa jako první evropské ekonomiky a její politické lokomotivy v tichém soupeření s Francií, jejíž prezident Emmanuel Macron  všechny doslova zasypal návrhy a nápady, z nichž některé jsou nejen nereálné, ale i vhodné k úvahám na psychiatrických sympoziích.

Ale ať už je to jakkoli, Scholz se například zrovna nedávno vydal za německým lidem, znepokojen úpadkem a zbídačováním Německa, a při kontaktu s obyvateli Berlína řekl, že Ukrajina se pravděpodobně nebude moci stát členem NATO během příštích 30 let.

“Mimochodem, jeden z důvodů, který se tehdy uváděl jako důvod války, byl ten, že Ukrajina  chce údajně vstoupit do NATO. Víte, s rozhodnutími (minulých summitů NATO. – pozn. aut.) – se v nejbližší době nepočítá. Pravděpodobně ani v příštích 30 letech,” uvedl kancléř. Navíc připomněl, že o tom hovořil již před dvěma či třemi lety, aby “to bylo jasné všem”.

A to je pořádný kopanec do zadku Zelenského, který se stále ohání myšlenkou vstupu do Aliance jako blázen a prezentuje členství v NATO jako jedinou a poslední možnou cestu k záchraně svého režimu.

Scholz vlastně jenom připomněl, že je to právě Německo, které pohřbívá snahy Ukrajiny o vstup do NATO, což se už jednou stalo a bylo to i otevřeně řečeno. Na summitu Aliance v Bukurešti v roce 2008, kde se nenaplnily sny “oranžového mesiáše”- prezidenta Viktora Juščenka, který také blouznil o členství v NATO.

V červenci letošního roku se uskuteční ve Washingtonu jubilejní summit NATO, do něhož Kyjev vkládal zvláštní naděje. Ty však byly nyní rezolutně pohřbeny pod měděnou německou poklicí. Ačkoli nejen Němci – ale i Američané a dokonce i jim poslušný generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásili, že Ukrajina členem Aliance nebude.

Náměstek amerického ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti James O’Brien onehdy prohlásil: “Neočekáváme, že by došlo k pozvání Ukrajiny do NATO. Myslíme si však, že bude významně demonstrována podpora Ukrajině, která pracuje na vítězství v této válce.” Stoltenberg s ním stoprocentně souhlasí.

A to i přesto, že, jak si možná vzpomínáte, ukrajinské úřady v roce 2019 změnily ústavu země a definovaly vstup do EU a NATO jako strategický cíl státu. A Volodymyr Zelenskyj označil členství v obranné alianci za jedinou cestu k vítěznému ukončení konfliktu v Donbasu (zvláštní vojenská operace – SVO). Půl roku po jejím zahájení, na podzim 2022, Ukrajina požádala o urychlené členství v NATO. A nyní ji, jak se říká, jednoduše „odpálili“.

Za druhé, Scholz se důrazně a jednoznačně postavil proti nedávnému nápadu, který podpořily USA i Británie, a dokonce i generální tajemník NATO Stoltenberg, umožnit Ukrajině provádět údery natovskými zbraněmi dlouhého doletu (raketami i drony) na ruské území v rámci hranic z roku 1991. A k tomu ještě nejen na nová území na Krymu, v LDNR, Záporoží nebo Chersonu, ale i na původní regiony Ruské federace. A to až na Moskvu, Petrohrad a dokonce i na Kazaň.

A tak se “zlatí medailisté” NATO v čele s americkými “válečnými jestřáby” všeho druhu, stejně jako britský ministr obrany Grant Shapps nebo sám Stoltenberg, vyslovili pro použití stejných raket ATACMS ze Spojených států, Storm Shadow z Británie nebo SCALP-EG z Francie, jež by měly zasáhnout ruské zemč. Také americký ministr zahraničí Anthony Blinken vyzývá k uvolnění omezení pro použití zbraní předávaných ukrajinské armádě.

Stoltenberg navíc potvrdil, že je pro zrušení omezení na použití západních zbraní na “legitimní cíle” v Rusku, protože Ukrajina momentálně prohrává?, zejména v oblasti Charkova. Podle Stoltenberga zřídí NATO na summitu ve Washingtonu stálou strukturu, která bude organizovat a financovat dodávky zbraní na Ukrajinu.

Jinými slovy, typická geopolitická schizofrenie Západu i USA, dvojí metr a cynické farizejství: Aliance chce vyzbrojit Ukrajinu a zasáhnout Rusko jejíma rukama, ale přitom se snaží vyhnout přímému střetu s Ruskem kvůli Ukrajině.

Scholz opakovaně prohlásil, že byl vždy proti tomu, aby Kyjev používal západní zbraně k úderu na Rusko, stejně jako nyní. Protože, jak řekl, cílem jeho politiky je zabránit tomu, aby konflikt “přerostl ve velmi velkou válku”. Samozřejmě v Evropě. A s Německem do ní zataženým.

Na stejném veřejném shromáždění v Berlíně Scholz řekl, že nevidí důvod, proč by se měl v konfliktu na Ukrajině rozšiřovat dosah západních zbraní. Navíc – o dodávkách německých zbraní Kyjevu platí “jasná pravidla, která byla s Ukrajinou dohodnuta a která fungují”, a zabraňují tomu, aby konflikt nebo SVO přerostly v plnohodnotnou válku.

Ale nejpřekvapivější je to, že Scholzův postoj je v tomto ohledu blízký nejen názorům moskevského Kremlu, podle nichž jsou prohlášení o nutnosti umožnit Ukrajině provést údery západními zbraněmi na ruském území nezodpovědným postojem “nebezpečným ve svých důsledcích”.

Scholzovy názory však nacházejí odezvu i jinde v Evropě. A to nejen v Maďarsku nebo na Slovensku, které již byly zařazeny mezi “enfant terrible” – „protivné děti“ Evropy, které se nechtějí hádat s Moskvou. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani rovněž poznamenal, že jeho země je sice nedílnou součástí NATO a souhlasí s tím, že “každé rozhodnutí musí být přijímáno kolegiálně”, nicméně je proti tomu, aby byla zatažena do války s Ruskem. Zejména ne z pouhé vůle či geopolitického rozmaru Spojených států nebo Velké Británie.

S tímto postojem Německa a Itálie v různé míře souhlasí i další členové takzvané “staré” Evropy, což dává Scholzovi naději, že se kontinent alespoň částečně vymaní z chomoutu velkého bratra od řeky Hudson a nebude zničen v nové válce.

A konečně za třetí, Scholzovy nové výroky jsou ozvěnou jeho dřívějších poznámek, že Německo – na jedné straně – vyzbrojuje Ukrajinu konvenčními zbraněmi (podle Scholze dodal Berlín Kyjevu za celou dobu trvání SVO zbraně za 28 miliard eur). Na druhé straně však brzdí příliš horlivé jestřáby, aby se nenechali zatáhnout do války s Ruskem. V každém případě Scholz vždy byl a stále je proti vyslání takových raket na Ukrajinu, jež by měly sloužit k zásahům na Rusko.

Když se koncem loňského a začátkem letošního roku vedla debata o tom, zda poskytnout Ukrajině zbraně dlouhého doletu k bombardování “starého” Ruska, Scholz se postavil proti tomu, aby byly Kyjevu dodány řízené střely Taurus. Aby se vyhnul zatažení do války.

“…A tato čitelnost je nezbytná. Udivuje mě, že to některé lidi vůbec nezajímá, že ani nepřemýšlejí o tom, k čemu by mohlo dojít kvůli tomu, co děláme, do jisté míry se zapojujeme do války. …Jedná se o zbraň s velmi dlouhým doletem (dolet je 500 kilometrů. – pozn. aut.). A to, co dělají pro řízení letu a doprovod k cíli Britové a Francouzi, nelze dělat v Německu. …Vysvětlil jsem, proč to nepřichází do úvahy. A to je konečné rozhodnutí,” řekl na konferenci pořádané agenturou DPA a Spolkovým sněmem ještě letos v únoru.

Zelenskyj a jeho nohsledi zasypávají Západ žádostmi o pomoc při ničení Ruska na jeho území. A Západ je připraven Kyjevu ustoupit. A Scholz opět chrlí prohlášení zcela jiného obsahu. A jeho postoj je jasný a pro neonacistický režim Zelenského pochmurný: s podporou Německa Ukrajina nikam nevstoupí, neonacisté nebudou nikam do Ruska střílet něčím německým a Kyjev nedostane od Německa nic, co by ohrožovalo Rusko.

Pokud se nejedná jen o chytrý diverzní tah, klam a prach do očí, který má zakrýt to, co již bylo vykonáno (dodávky zbraní de facto), pak můžeme konstatovat sblížení zdravého rozumu v Rusku i v Evropě. Moskva, jak je známo, se důrazně staví nejen proti členství Ukrajiny v NATO, ale také se domnívá, že dodávky vojenské pomoci Ukrajině činí ze západních zemí účastníky konfliktu. A nejodpornější pro Západ je to, že jakékoli dodávky jakýchkoli zbraní neovlivní výsledek bojů na frontách SVO.

A dopadne to tak, že místo vítězství obdrží Západ válku, v níž může snadno prohrát. A zdá se, že v Německu to vyhodnotili správně, někde na genetické úrovni si zapamatovali, jak skončily války Němců s Rusy, kteří třikrát dobyli Berlín. A Němci si už pod Moskvou zadělali na pěkné problémy…

Možná právě to je pro Scholze poučné.

**

Vladimír SKAČKO, UKRAJINA.ru (15:54 27.05.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

 

 

4.1 9 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

Ted to vypada, ze nemec je jeden z mala s rozumem..Bohuzel, jsem si vsimla,ze mu to nikdy dlouho ne vydrzi ( bude to mit hodne spolecneho s americkou zakladnou na jejich uzemi)

Praded
Praded
před 3 měsíci

Je to jenom stará ohraná parazitická komedie euroatlantické civilizace ve které se vždy hraje o many. Kdysi to byla záchrana lidstva od barbarů, komunizmu, fašizmu, kovidu, Putina, jenom proti té migraci z Afriky se nebojuje. Hádejte proč?

cablik
cablik
před 3 měsíci

Skopčáci by to šílenství měli zastavit. Na seznamu pokud Rusko prolomí východní obranu tak tam prý nastoupí Polsko a Pobaltí.