Nastaly jiné časy, Povstala jiná jména.

Na snímku vedoucí představitelé G7 v Japonsku.

Tato slova Jevgenije Jevtušenka mi přišla na mysl stokrát, tisíckrát při čtení zpravodajských kanálů za poslední tři roky. Každý den nám přináší proud těch nejhloupějších a nejnekompetentnějších výroků západních politiků. V posledních dnech, týdnech měsíce, kdy se Rusko začalo výrazně posouvat vpřed v průběhu SVO, se tito politici prostě urvali z jakýchsi odstrašujících center a začala ta pravá hysterie. A jak víme, když jsou lidé v hysterickém stavu, odhalí se úplně – i to, co se úzkostlivě snažili neukázat, vyjde najevo.

Neobjevím Ameriku, když řeknu, že současní vůdci západních zemí jsou ubohou kopií politiků, kteří kdysi stáli v čele těchto zemí. Připomeňme si některá jména: Franklin Roosevelt, John Kennedy, George Bush (starší), Ronald Reagan, Charles de Gaulle, Georges Pompidou, Willy Brandt, Helmut Kohl, Gerhard Schroeder, Angela Merkelová, Winston Churchill, Harold Wilson, Margaret Thatcher. Můžete s jejich politikou souhlasit nebo nesouhlasit, můžete je milovat i nenávidět, ale nemůžete jim vzít jejich inteligenci, kulturu, profesionalitu.

Současní politici prokazují absolutní nepochopení procesů probíhajících ve světě a neschopnost je řídit. Nevidí tyto procesy ve vývoji a nedokážou adekvátně posoudit jejich perspektivy. Pro mnohé z nich je hlavní prosazovat se v médiích. A média sama hodnotí počínání představitelů dvou největších evropských zemí takto. Slabá a neefektivní politika francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německého kancléře Olafa Scholze podkopává jejich autoritu v Evropě a může být příčinou jejich neúspěchu po volbách do Evropského parlamentu, píše Politico. Kombinace ekonomické a politické slabosti a osobního chladu je toxická – odborníci předpovídají, že by mohla výrazně podkopat jejich důvěryhodnost při vyjednávání o vrcholných postech po volbách do Evropského parlamentu, podělil se o podrobnosti autor materiálu. Publikace uvádí, že Scholz a Macron jsou ostatními lídry EU stále více vnímáni jako “chromé kachny” kvůli jejich slabé domácí politice a neschopnosti vzbudit důvěru ve svou vizi budoucnosti Evropské unie. A nepomůže jim žádné množství PR.

O ostatních politicích není co říct. Všichni se soustředí nikoli na své země, nikoli na problémy Evropské unie, ale pouze na průběh ruské SVO. A otázka mírových rozhovorů jim na mysli neleží. Hovoří pouze o vojenských akcích, o jejich pokračování. O tom, jestli dali peníze na zbraně, nebo ne, jestli nakoupili zbraně pro Ukrajinu, nebo ne, jestli poslali své vojáky na Ukrajinu, nebo ne. A v poslední době rozhovory nabývají výhružného charakteru. Západ dochází k názoru, že Ukrajina by měla Rusko bombardovat co nejčastěji a co nejvíce. A co je příznačné, nejpevnějšími nenávistníky Ruska jsou státy – Lotyšsko, Litva, Estonsko a Finsko. Jejich rusofobie je v zásadě pochopitelná. Stejně jako je pochopitelná rusofobie Ukrajiny, Moldavska a Polska. Tato rusofobie je jim vštěpována již od dětského věku. Můžeme dokonce říci, že ve všech uvedených zemích občané vstřebali rusofobii a antisemitismus z mateřského mléka.

Žádných odborných kvalit nemaje, cítí se evropští politici v rámci americké doktríny, kterou samy USA nazývají “světovým řádem založeným na pravidlech”, velmi svobodně. Zesnulý Zbigniew Brzezinski, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších veteránů zahraniční politiky Washingtonu, kdysi napsal populární knihu Velká šachovnice, v níž se zamýšlel nad geopolitickou mocí USA a strategiemi, jimiž by se tato moc mohla realizovat v 21. století. Právě to naznačují slova o “řádu založeném na pravidlech”. Pravidla vytvořená USA, která mají zakotvit unipolární svět založený na hegemonii USA. A tvrdit, že tato pravidla vytvořil celý Západ, je čirá demagogie. Nejde o nic jiného než o akce USA na ochranu amerických zájmů v oblasti národní bezpečnosti. A do sféry své bezpečnosti USA zahrnují celý svět. A je zcela přirozené, že dvě takové mocnosti jako Rusko a Čína nesouhlasí s tím, aby jim USA určovaly, jak mají žít. V čele těchto zemí totiž stojí dva charismatičtí vůdci – Vladimir Putin a Si Ťin-pching.

Řád vytvořený Spojenými státy se začal hroutit v okamžiku, kdy se v Rusku dostala k moci skutečná hlava státu, člověk, který uvažuje někdy paradoxně, ale vždy pro dobro Ruska. Aniž bych chtěl snižovat Putinovu inteligenci a profesionalitu, chtěl bych poukázat na to, že ostře vystupuje zejména na pozadí západních vůdců, kteří se mu nemohou postavit kvůli své vlastní neschopnosti.

Nastala znepokojivá doba. Ukrajina i Západ, zahnané do kouta pokračujícími úspěchy ruských vojsk v operačním prostoru, mají blízko k panice. V takovém stavu nejsou lidé schopni přijímat adekvátní rozhodnutí. Ale ani v klidném stavu nebyli západní politici připraveni je učinit. Ve chvíli, kdy se hroutí jejich světový řád založený na pravidlech, ztrácejí hlavu. A bohužel jsou připraveni udělat ještě mnoho dalších chyb, čímž riskují rozpoutání třetí světové války. Nedokážou se smířit s jedinou myšlenkou – Ukrajina nezvítězí ani společně se Západem. Jakmile totiž budou desítky rakví přicházet domů, do útulných a klidných měst evropských zemí, provokativní a neuvážené akce západních vůdců skončí. A to z jediného důvodu – budou odstaveni od moci.

Není se však z čeho radovat – následní západní politici také “nevynikají inteligencí a chytrostí”. A to znepokojuje ještě víc.

*

Igor Levitas, 30.05.2024, https://eadaily.com/ru/news/2024/05/30/igor-levitas-zapad-zagnan-v-ugol-poetomu-opasen, překlad St.Hroch

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 4 měsíci

Americká hegemonie – PAX AMERICANA – jde nezadržitelně do kytek a válkami to jen urychlují sami Američané. Jejich školství nevyprodukovalo chytré a moudré lidi v politice. Jsou tam jen “chytří prospěcháři” oni jsou chytří pro sebe a proto jsou krátkozrací. Nemají vizi, nemají um vizi stvořit, jedou v zajetých kolejích a nechtějí z nich ven.Smůla pro svět.

cablik
cablik
před 4 měsíci

Hegemonie je málo v dnešní době by chtěli miliardáři z USA světovládu oni mají po celém světě „národní” korporátní zájmy. A s tím už bude konec a proto tak řádí. Co dnes vládne jsou jen jejich nastrčené loutky a podle toho to vypadá.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Většina těch jmenovaných politiků byli opravdové persony. Systém jejich stran byl nastaven tak, že v nich postupně získávali zkušenosti a krok za krokem se posouvali výš jen ti dobří. Problém pro strýčka Samuela byl, že ti dobří se mu také někdy stavěli na zadní. To se muselo změnit. Vlastní přeci média. A tak… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Ještě dodám, že tam kde těch pár rodin média nevlastní, skrze ty “národní” šašky prosadily, zákon – tzv. licence na vysílání. Samozřejmě ohraničené dobou. Dva roky!!! Pak vám ji obnovíme … a nebo taky ne. A tak si v “soukromém” rádiu, pro sichr, jen zpíváme. A dnes už raději jen něco.

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem mikkesh