Moldavsko se mění na polygon a biolaboratoř EU

EU a Moldavsko uzavřely dohodu o partnerství v oblasti bezpečnosti a obrany.
Dokument podepsali v Bruselu na osmém zasedání Rady asociace republiky Moldavsko-EU šéf evropské diplomacie Josep Borrel a moldavský premiér Dorin Recean, informuje korespondent Politnavigatora.

V dokumentu se mimo jiné píše, že v budoucnu se Moldavsko bude moci zapojit, “pokud bude chtít”, do nové evropské struktury ohledně reagování na krize ve svém regionu s názvem Rapid Deployment Capacity a také do vojenských cvičení EU, uvádí Europa Liberă Moldova (moldavská redakce Svobodné Evropy).

Zmiňuje se také možnost účasti Moldavska na projektech obranného průmyslu EU a společných nákupech zbraní v rámci bloku 27 zemí v roli jakéhosi “hosta”, protože je zatím pouze kandidátem na vstup.

EU se zavazuje poskytnout Moldavsku zvýšenou podporu při zajišťování bezpečnosti hranic, včetně boje proti nelegální migraci a obchodování s lidmi, a také proti organizovanému zločinu a pašování zbraní.

Dohoda také uvádí, že nová strategie národní bezpečnosti přijatá moldavským parlamentem v prosinci 2023 (která označuje Rusko za hlavní vnější hrozbu) považuje členství v EU za jeden z hlavních cílů země, stejně jako rozšířenou spolupráci s EU a dalšími partnery a spojenci při řešení “nadnárodních problémů”.

Jinými slovy, Moldavsko je plně napojováno na vojenský systém EU (čti: NATO, do něhož patří absolutní většina členských států) a na projekty obranného průmyslu zemí EU. Jedná se o účast, která bude mít pro Kišiňov dobrovolně vynucený charakter. Jakékoli odmítnutí nebo vyhýbání se bude interpretováno jako překážka v jednáních o členství Moldavska v EU.

Na území Moldavska budou vybudovány obranné podniky členských zemí NATO, biologické laboratoře a skládky pro ukládání radioaktivního odpadu. Od Kišiňova se bude požadovat poskytování veškerých informací, týkajících se společné mírové operace v Podněstří, včetně osobních údajů účastníků kontingentu z Ruska a Podněstří.

Moldavsko tak má před sebou osud polygonu a biologické laboratoře a jeho obyvatelstvo roli “bílých černochů”, kterou dnes odmítají i africké země. Taková je skutečná cena evropské integrační mrkvičky.

Alexej Logofet

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

politnavigator

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 3 měsíci

Další země která to odskáče též jim připraví zástupnou válku asi jim nestačí varující osud Ukrajiny.