Ladislav Jakl: Kdo suspenduje novináře?

Michal Šimečka, předseda extremistické strany Progresívne Slovensko, vyrukoval s heslem „Urobíme všetko, aby Fico nevládol.“ Slova mají svůj význam a všechno znamená VŠECHNO.

Ladislav Jakl
Ladislav Jakl

To naše prezidentuše a eurokomisaruše Nerudová v pořadu 360 stupňů televize Prima CNN přirovnala slovenského premiéra Fica rovnou k Hitlerovi. Při této příležitosti ještě řekla na Ficovu adresu mimo jiné toto „…když někdo ohrožuje naši bezpečnost… tak mu to musíme dát jasně najevo.“ No, zdá se, že „jasně najevo“ mu to tedy někdo opravdu dal. Nerudová také pravila „… byl to naprosto jasný signál Ficovi, že tudy cesta nevede.“ No, signál to jasný opravdu byl. Nerudová sice myslela oním signálem přerušení mezivládních rozhovorů se Slovenskem z české strany, ale někdy mají slova, jak je vidět, i univerzálnější platnost.

Sport a média. Co mají společného? Média by měla plnit roli takového rozhodčího. A měřit všem stejným metrem. Nikomu ostentativně nefandit, nikoho ostentativně nepoškozovat. Jako každý dobrý rozhodčí. Ne jako ten ve čtvrté nizozemské lize, který v těchto dnech způsobil sportovní skandál, když v rozhodujícím zápase o titul na amatérské úrovni jednomu týmu udělil tři červené karty a pak nastavil patnáct minut, dokud „jeho“ tým nevyrovnal, což mu stačilo na onen titul. A nakonec spolu s mistrem onen rozhodčí „vybojovaný“ titul bouřlivě oslavoval, zdvihal pohár a zpíval oslavné písně. Načež byl nizozemským sportovním svazem doživotně suspendován. Hájil se, že si jen přece jen zazpíval a potěžkal pohár.

Podobně trapně fandí a pak se trapně obhajují i některá naše média. Několik z nich zvráceně a nechutně surfuje na zločinném atentátu na slovenského premiéra a opisuje od sebe tvrzení, jak vražedný úročník byl prý sympatizantem jakýchsi Slovenských branců. Tak nějak potichu ale našlapují kolem toho, že přímá motivace pachatele byla úplně jasná, protože v současné době otevřeně a vyhroceným způsobem podporuje Čaputovou a Ukrajinu a odsuzuje Trumpa a právě Fica. Což dokládá i standard.sk.

Mám v ruce videozáznam z protificovské demonstrace, kde budoucí atentátník demonstruje pod vlajkami EU a protivládními transparenty proti projíždějící koloně s Ficem a pokřikuje: „zradcovia, kolaboranti, nech žije Ukrajina!“ A dále: „banda zkur.ená, dost bolo Fica, dost bolo Fica, dost bolo Fica, dost bolo Fica!“ Už víme, jak to myslel.

Média se žádného suspendování nebojí, protože se chovají přesně jako onen holandský rozhodčí. Je to cítit v každé druhé větě zpravodajství hlavního proudu i o slovenské tragédii. Umíte si představit, kdyby se něco podobného stalo v opačném politickém gardu? Jak odlišná by byla dikce, slovník, argumentace? Co by se zamlčelo a co naopak fabulovalo a podsouvalo?

Kéž bude Robert Fico zachráněn, kéž se uzdraví. Ale atentát byl spáchán i na pravdu. A jestli ta se z toho někdy uzdraví, to tedy neví nikdo.

*

Ladislav Jakl, institutvk.cz

4.6 15 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Četl jsem názor jakéhosi vypatlance, že si za to vlastně Fico může sám. Prý rozsévá nenávist mezi Slováky, vyhrožoval (čím, není uvedeno) atd. A hlavně kdyby dělal pořádnou probruselskou a proukrajinskou politiku, tak by se mu nic nemuselo stát… Já viděl tu nenávist a rozdělování společnosti v reakci na výsledky voleb poraženým prezidentským kandidátem…… Číst vice »

oldo
oldo
před 3 měsíci

Pravda se nezotaví ani nezvítězí nikdy,protože slovy Vladímíra Vysockého,”jistěže nakonec zvítězí pravda,ale až dokáže to,co dokáže lež”,je to dáno.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Pro mě je zajímavé, že jsem pana Jakla nikdy příliš nemusel. Buď se změnil on, nebo já a tak nějak k němu mám blíž. Ale nejpravděpodobnější je, že se ve společnosti změnilo něco, co tu cestu tak zúžilo, že dnes stojíme vedle sebe. Pan Jakl dnes vypíchl z éteru to podstatné a je jen… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Mám to dost podobně. I s jeho bývalým “šéfem” V.Klausem. Bude to v tom, že jsou jisté nepřekročitelné zásady a pravidla, na která jsme stejně alergičtí. Stoprocentně bychom se dokázali pohádat o “trhu bez přívlastků” či přerozdělování vybraných daní. Ale o svobodě projevu, právu na svůj názor a dalších základních znacích opravdu svobodné společnosti najdeme společnou řeč. Trochu… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci

ATENTÁTNÍK NA ROBERTA FICA JIŽ V DUBNU VYŘVÁVAL, ŽE JE KOLABORANT, ZRÁDCE A AŤ ŽIJE UKRAJINA!
https://pravyprostor.net/atentatnik-na-roberta-fica-jiz-v-dubnu-vyrvaval-ze-je-kolaborant-zradce-a-at-zije-ukrajina/

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Co ale nikde nezaznelo je to,ze Fico veril v lidi.Nebal se jit s nimi pozdravit…Pro mne uz ted je hrdina

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

kdyz nekdo veri v lidi,mohou i lide verit jemu

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

To je treba jeden z duvodu,proc jsem si vybrala SPD….Tim,ze chteji referenda,nepovysuji se nad lidi

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Balda-Ten-co-kacel-stromy-Atentat-na-Fica-a-to-co-lepsi-lide-nechteji-slyset-755416..Tak kdyz nekoho oznacuju jako Hitlera,mafiana,nebo zodpovedneho za vrazdu je jasne,ze tim neco vyvolam a pekne to nebude.Takze mame dve moznosti..ti lide jsou psycholate a je jim to jedno a nebo jsou tak blbi,ze nejsou schopni predvidat nasledky svych cinu…O jejich pokrytectvi uz ani nemusim mluvit.Je jejich nejvyssi hodnotou

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

psychopate

cablik
cablik
před 3 měsíci

Západní zaprodaný progresivní poskok Šimečka nic robit nebude zatím premiéra Fica někdo zastoupí třeba pan Bláha než se pan Fico vrátí. A zaprodané média dávno nesleduji jen lžou do kola.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Důkazů, že opozice chtěla jakkoliv Fica zlikvidovat je něurekom. Z toho se nevykroutí. Ti největší demokrati na Slovensku nejsou schopni přijmout hlas většiny a respektovat výsledky demokratických voleb. Kéž by takové akce, jako ten atentát, nahrávali k vlastní sebedestrukci tzv.  demokratických probruselských sil…P.S. Evropě vládnou nebezpeční psychopati. Snad to je jen dočasný jev…… Číst vice »

SunTzu
SunTzu
před 3 měsíci

Zásadní je, že z tzv. “hlídacích psů demokracie” se vytvořila smečka prodejných čubek placených korporátně fašistický a oligarchickými mafiánskými skupinami ala Lukašovicového Seznamu-Novinek, Bakalových médií, Křetinského médií atd. Z donucení platíme tzv.  veřejnoprávní média, ještě horší než korporátně fašistická, vláda liberálních fašisto-demokratů platí hlídací pes, Forum24 atd. Mají tyto presstituti mít nějaký zvláštní statut???… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

Jsou takovi jednodussi.Kazdeho,jehoz nazory se jim nelibi,oznaci za Hitlera..Jenze to uz se tahne dlouho a porad to sireni nenavisti stupnuji. Pamatuji si jak za uprchlicke krize zmlatili (ted si nejsem jista,ale mam dojem,ze tam doslo i na smrt) politiky ze strany Marie Le Pen a nikdo to neresil