Kterak Švýcarsko o dobrou pověst a neutralitu přišlo

Bude se konat diplomatický debakl? Švýcarská prezidentka Viola Amherdová a švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis slíbili mírovou konferenci o Ukrajině na vysoké úrovni. Momentální stav – v rezortu Bürgenstock u památného jezera Vierwaldstettersee, kde se ve středověku uskutečnila legendární švýcarská přísaha tří kantonů, se nejspíš bude konat setkání států NATO a uctívačů Zelenského.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

To píše Hubert Mooser pro švýcarský web Weltwoche:

V dubnu, po rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, švýcarská prezidentka s velkým elánem oznámila, že Švýcarsko uspořádá „mírový summit na vysoké úrovni“. Dne 10. dubna informoval ministr zahraničí Ignazio Cassis média v Bernu o této významné události, která se bude konat v červnu na Bürgenstocku. Stále se hovořilo o konferenci na vysoké úrovni.

Jenže plánovaná mega párty v srdci Švýcarska se čím dál tím více podobá balónu, kterému pomalu dochází vzduch. Hlavy států těch zemí globálního jihu, které mají blízko k Rusku, jako je brazilská hlava státu Lula da Silva nebo Cyril Ramaphosa, hlava státu Jižní Afriky, 15. a 16. června do Švýcarska nepřijedou.

Je také nepravděpodobné, že přijede čínský prezident Si Ťin-pching. Na začátku dubna Neue Zürcher Zeitung napsal ohledně účasti amerického prezidenta Joea Bidena, že je velká šance, že Biden bude mluvit o míru na Bürgenstocku. Nyní ale mluvčí Rady bezpečnosti USA sděluje médiím: V Bidenově plánu není nic, co by naznačovalo, že se „mírové konference“zúčastní.

Bude chybět několik ústředních klíčových hráčů, relevantních aktérů s politickým a ekonomickým vlivem.

Evropská obranná agentura (EDA) však hrdě oznamuje, že se zaregistrovalo kolem sedmdesáti národů. Seznam účastníků však stále nemohou předložit – tři týdny před „závěrečným utkáním“.

Amherdová a Cassis slíbili, že uspořádají mírovou konferenci na vysoké úrovni. Nyní připravují setkání členských zemí NATO a Zelenského uctívačů s delegacemi z globálního jihu jako pozorovateli. Kdo by to proboha měl brát vážně?

Tolik Weltwoche.

Švýcarsko zkrátka ztratilo pověst, kterou si budovalo po staletí. Nyní už na jeho neutralitu nikdo nesází a nevěří, že by poskytovalo neutrální „dobré služby“ v diplomacii. To, že nepozvali jednu ze stran konfliktu a chtějí s pomocí zemí kolektivního Západu deklaratorně nutit Rusko, vítězící na frontě i mimo ni, ke kapitulaci, je přinejmenším – inu naivní. Přinejhorším je to přímo slabomyslné. Stejně tak jako nutit státy globálního jihu k souhlasu s nesmyslnou „Zelenského formulí“. Nota bene, když už de iure není ani prezident Ukrajiny.

Zelenský nicméně prohlásil, že pokud by bylo Moskvě dovoleno převzít iniciativu, bude moci využít svých ekonomických vazeb a diplomatického vlivu k dosažení požadovaného výsledku. Z tohoto důvodu by podle Zelenského měli účastníci summitu vypracovat plán bez Ruska a ten pak předat Moskvě přes prostředníky. “Pak se Rusko bude muset zodpovídat globální většině,” řekl.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva je sice připravena jednat o Ukrajině, ale summitu ve Švýcarsku se nezúčastní, protože jediným účelem je uvalit na Rusko „ultimátum“. Dodal, že schůzka zcela ignoruje jiné mírové iniciativy a že Švýcarsko – které se podílelo na západních sankcích vůči Rusku – ztratilo svůj neutrální status.

*

Autor: MUDr. Ivan David, CSc. – europoslanec za SPD, který se uchází o vaši přízeň a hlas ve volbách do Europarlamentu i pro příští volební období.

Zdroj: FB autora

5 13 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 3 měsíci

To je škoda že to vše zahodili za hlavu ale též patří na západ tak podle toho jednají bohužel pro ně. Jednat o Rusku mohou ale oni žádné jejich závěry nevezmou.

standa
standa
před 3 měsíci

Švýcarsko ztratilo svou neutralitu a poškodilo si samo vlastní, dříve vynikající pověst pro možná jednání na nejvyšší úrovni. Samo předává a předá později klíče někomu u koho budou moci jednat všichni a nebude zainteresován. Bez Ruska a Číny či Brazílie padá veškerá možnost dojednat mírovou dohodu a ukončit válku s NATO prostřednictvím Ukrajiny. Švýcarsko ztratilo důvěru světa. A Biden… Číst vice »

spartak
spartak
před 3 měsíci

Neutralita ztrácí svůj význam ,tak jako politika ztrací demokracii. Švédsko i Finsko díky tlaku USA patří mezi militantní státy ,Švýcarsko je již napůl namočeno..

Jarin G.
Jarin G.
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Napůl? Země, která se už připojila k řadě sankcí vůči Rusku, nemůže být neutrální. A to, že pořádá tzv. “Mírovou konferenci” bez účasti RF a na základě tzv. “Mírového plánu” a to jen dle ukrajinských požadavků, je neslučitelné s neutralitou. Jestli někdo nečetl ty Zelenského požadavky, tak vězte, že se jedná o bezpodmínečnou kapitulaci Ruska, s uznáním porážky Ruska… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zacni-s-woke-a-zkrachuj-Seznamu-vyrazne-ubyvaji-ctenari-755812 A tohle uz take vime,jak dopadne…Nikdo je nechce cist,tak je budeme muset povinne dotovat

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dopadnete-jako-Fico-Premier-odhalil-vyhruzku-z-EU-755810 Od naprosto jasneho vydirani (treba sankcni seznam) je k takovemu vyhrozovani jen krok..Tak at se nedivi,jak si to prebral

shoty
shoty
před 3 měsíci

Švajčiari si musia zvyknúť, že globalisti ich majú na háku.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

Za ne bez nich nefunguje a fungovat nebude…To mohli zkouset jen na male staty jako bylo Ceskoslovensko

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Zas až tak bych Švýcarsko neobviňoval. Úmysl mělo bohulibý a Západ v tom mohl mít příležitost se z toho jejich ukrajinského maléru nějak vymotat. Nevím, zda popud k tomu aby se sumitu nezúčastnilo Rusko, dalo samo Švýcarsko, nebo k tomu bylo donuceno. Nemyslím, že by tato zem jednou nepovedenou konferencí přišla o neutralitu, obvzláště, když její… Číst vice »

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ty neutralitu už dávno ztratili. Je snad neutrální se přidat ke všem sankcím EU proti Rusům? A to gigantické jmění ve šv. bankách už od dob cara? O to se snad postaraly čs. légie. A to co tam Rusové teď mají, je jaksi zablokované. Švýcarsko se chová přesně jako soudruzi v EU, dokonce jako… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Máte pravdu. Myslel, jsem, konkrétní případ, že tou konferenci (měl jsem napsat už)neutralitu neztratí. Švýcaři už dávno neutrální nejsou. Zrovna tak jako třeba Švédové…

Jarin G.
Jarin G.
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To jako fakt chceš “Bicha” honit? Asi jsi myslel Fibicha, ne?
Ale jinak máš pravdu. Švýcaři budou pozdě bycha honit. Neutralitu si zničili sami jednostrannou podporou UA na straně “kolektivního Západu” a ještě si mohou zničit svou bankovní pověst a to by byl, víceméně, konec jejich blahobytu.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Jarin G.

Nikdy jsem se s Bichem ani Bychem nesetkal a opravdu jsem nevěděl jaké i y. Děkuji za upozornění a hluboce se vám omlouvám. Když tak ho ode mne pozdravujte…

Jarin G.
Jarin G.
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Dám Vám (když už si vykáme) radu. Když něco nevím, tak není problém si to, na jakémkoliv vyhledávači, ověřit.
No a také není od věci si nastavit kontrolu pravopisu, ta pak na ty hrubky sama upozorní.
Pozdrav panu Bychovi od Vás rád předám jakmile ho uvidím.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Jarin G.

Vaše rady jsou neocenitelné ale nevím zda v kontrole pravopisu najdu Bych Bich. Když něco nevím tak to přiznám a vy mi to doplníte, to je diskuse. Já dám radu vám, příště se zaměřte na obsah a formu nechte být. Chybu tady udělá skoro každý. A budete mít klid. Koho neznám, tomu vykám. Dobrou… Číst vice »

Jarin G.
Jarin G.
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Dobrou! Vám i panu Bichovi.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nemáte až tak docela pravdu. Chybná forma mívá za následek chybné pochopení obsahu, což je špatně.
Na konci příspěvku klasický rébus: doplňte diakritiku v následující větě:
Nova ekonomicka soustava.
Uvidíte sám, jestli se shodneme – vy, jako autor, já jako čtenář… 😉😎

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Čtěte tu někdy Větvičku? Udělám li hrubou chybu, stydím se. A já ji občas udělám. Větvička dělá hrubky zcela úmyslně. U něj vám forma nevadí? U něj máte stoprocentní pravdu. Jeho forma podle mne decimuje obsah. Takhle přesně by on tu vaší větu napsal. ,,Humorný” text o vážných věcech…a tu se na něj nedá dopustit.