Sándor: Obávám se, že budeme zataženi do války

Ukrajina byla dotlačena Západem, aby zahájila protiútok, zatímco nebyla plně připravena a vybavena. Je možné tímto způsobem dosáhnout určitého úspěchu, ale je otázkou, zda to změní výsledek války – řekl Magyar Hírlap generál Sándor Andor, narozený v Érsekújváru na Vysočině (Magyar Hírlapnak) a bývalý šéf českého obranného zpravodajství.

Andor Šándor
Andor Šándor

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru řekla, že Západ dal Ukrajině čas, aby se připravila na bitvu. Myslíte si, že Ukrajina vyprovokovala ruský útok?

– Existují dva důvody, proč Rusové zaútočili na Ukrajinu. Prvním důvodem bylo, že Moskva nechtěla pustit Ukrajinu ze své sféry vlivu. To by se stalo, kdyby Ukrajina vstoupila do NATO. Druhým důvodem je ochrana ruské menšiny na východě Ukrajiny. Domnívám se, že Ukrajina by sama o sobě ani jako součást NATO nepředstavovala pro Rusko vojenskou hrozbu. Rusku se možná západní orientace Ukrajiny nelíbila, ale Moskva stále neměla právo na ni útočit.

Někteří odborníci považují rusko-ukrajinskou válku za projev geopolitické soutěže mezi velmocemi. Proč proti sobě na Ukrajině stály obě mocnosti?

– Souhlasím s těmito odborníky. Kdyby Spojené státy netlačily na členství Ukrajiny v NATO, nebyla by válka. Přijetí Ukrajiny do NATO by znamenalo, že Rusko je slabé. Jedinou zemí, která z tohoto konfliktu nic neztrácí, jsou Spojené státy americké. Ale Západ jako celek hodně ztrácí, nebo už hodně ztratil. Věřím, že Spojené státy nezměnily svou politiku vůči Evropě, to znamená, že nedovolí žádné zemi vládnout kontinentu. Spojeným státům se z velké části podařilo zpřetrhat vztahy mezi Ruskem bohatým na přírodní zdroje a největší evropskou ekonomickou mocností, Německem. EU je stále více závislá na americkém plynu a dalších ropných produktech. Americký vojenský komplex vítá rozsáhlé zakázky evropských zemí na vybavení jejich armád americkými zbraněmi a vojenskou technikou.

Nejdůležitější otázkou je, zda ozbrojený konflikt zůstane lokální, nebo bude eskalovat.


– To je základní otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Všichni říkají, že totální válka s Ruskem není v žádném zájmu. V průběhu historie jsme byli svědky konfliktů, do kterých se žádná země nechtěla zapojit, ale nakonec se to stalo. Obávám se, že budeme stále více vtahováni do tohoto konfliktu. Z Kyjeva slyšíme, že bojují v této válce, aby ochránili i nás před Rusy. S tím nesouhlasím. Ukrajinci bojují s Rusy, aby přežili tuto krvavou agresi a obnovili suverenitu nad celým svým územím. Ztráta Krymu může být důvodem, proč chce Rusko rozšířit konflikt mimo Ukrajinu.

Ukrajinská protiofenzíva buď nezačala, nebo se zastavila. Proč se Ukrajincům přes výraznou pomoc Západu nepodařilo dosáhnout strategického vítězství?

– Tuto otázku lze vysvětlit několika důvody: Rusové věděli, jaký je účel protiútoku, a měli dostatek času na důkladnou přípravu obranné linie; 

  • malý počet tanků, kombinovaných bojových obrněných vozidel a obrněných transportérů,
  • nedostatek ženijního vybavení k odstranění minových polí a nedostatek munice;
  • nedostatek lidských sil; bez řádného výcviku nemůžete vojáka naučit bojovat za tři až šest týdnů. Západní výcvikoví důstojníci nemají ponětí, o čem tento konflikt je;
  • přílišná rozmanitost a mix západních vojenských vozidel a vybavení,
  • nedostatečná logistika;
  • neexistuje žádná ukrajinská vzdušná převaha, která by podporovala pozemní síly;
  • špatná taktika pro prolomení ruských obranných linií.

Obávám se, že Ukrajina byla dotlačena Západem k útoku, aniž by byla plně připravena a vybavena. Nějakých úspěchů lze ještě dosáhnout, ale je otázka, zda to změní výsledek války.


Ruské obsazení Krymu je poprvé od druhé světové války, kdy evropský stát anektoval území jiného státu. Následovala anexe části Donbasu. Znamená to, že se změnilo globální bezpečnostní prostředí, skončila unipolární dominance USA?

– Spojené státy jsou stále největší supervelmocí, i když Čína to zpochybňuje. Ale navzdory tomu zůstávají Spojené státy vojensky dominantní. Západ jako celek však postupně ztrácí svůj význam a dominanci. Stále častěji slyšíme o konceptu strategického jihu – studiích shrnujících plány zemí jižní Asie, Indie a Pákistánu ohledně jejich strategické a jaderné situace – a to je třeba brát v úvahu. Multipolární svět je stále realitou, které musíme čelit. Nejen anexe Krymu, ale i odtržení Kosova, nacionalismus a mnohé další ohrožují mezinárodní právo a uznání hranic.

Když mluvíme o Srbsku a Kosovu, nezapomínejme na jugoslávské války. Není pro Evropu příliš riskantní znovu brutálně prosazovat územní nároky?

– Potřeba získat zpět ztracená území silou je riskantní a může vést k válkám. Takových případů, které mohou vést i k násilí, je mnoho.

Podle některých názorů není cílem Vladimira Putina obnovit Sovětský svaz, ale udělat Rusko znovu velkým. Sdílíte tento názor?


– Nikdy jsem nevěřil, že Putin chce obnovit Sovětský svaz. Lituje rozpadu Sovětského svazu, když se 25 milionů Rusů stalo občany nových nezávislých států. Zhruba 50 procent ekonomiky podporované Ruskem přestalo existovat. Na druhou stranu Putin vrátil Rusům národní hrdost.

Z Varšavy se ozývají hlasy, že by byla katastrofa, kdyby Rusko dosáhlo strategického vítězství v regionu. Jaká je šance, že se Moskva pokusí rozšířit svůj vliv za západní hranice Ukrajiny?

– Jakého vítězství může Rusko dosáhnout na Ukrajině? To je otázka, kterou si musíme v tomto případě položit. Nemyslím si, že Rusové chtějí okupovat celou Ukrajinu. To se vám s 200 000 vojáky nepodaří. Chtělo by to čtyřikrát tolik. Rusům se nepodaří svrhnout režim v Kyjevě. Nemohou zničit ani ukrajinský národ. Těžko tomu říkat vítězství. Pravděpodobně budou i nadále okupovat části země a zároveň čelit ukrajinské partyzánské a partyzánské válce. Je to vítězství? Faktem je, že NATO se rozšířilo o bývalé sovětské satelitní státy a pobaltské státy, zatímco Rusko neudělalo nic. Zároveň se nevzdala rozšiřování svého vlivu na tyto země s cílem podkopat stabilitu západních zemí. Moskva to dobře ví

Do jaké míry může dlouhotrvající válka destabilizovat region střední a východní Evropy? Hrozí regionu, že se stane nárazníkovou zónou mezi Východem a Západem?

– Obávám se, že konflikt na Ukrajině je válkou, která skončí kolapsem Ukrajiny, utrpěním těžkých ztrát a krachem. Ve světě dojde k dalšímu zmrazenému konfliktu, který způsobí mnoho problémů té části Evropy, ve které žijeme. Na základě historických zkušeností a vzhledem k vnímaným hrozbám a zátěži bude Rusko i nadále faktorem spojujícím země střední a východní Evropy.

Maďarsko je jedinou zemí v NATO a EU, která Ukrajině nedodává zbraně. Na vládu v Budapešti je vyvíjen obrovský politický tlak. Nic nenasvědčuje tomu, že ostatní země budou následovat příklad Maďarska?

– Pokud bývalý slovenský premiér Robert Fico vyhraje tento měsíc volby a podaří se mu sestavit fungující vládu, mohla by jeho země následovat příklad Maďarska. Jsou země, které v dohledné době nebudou na Ukrajinu dodávat zbraně, protože nemohou pokračovat v oslabování vlastních ozbrojených sil, protože jejich zásoby zbraní jsou prázdné.

**

Rozhovor , který vedl G. Fehér Péter s genrálem Sándorem pro Magyar Hirlap (vyšlo 7.9.2023) přetiskla Myśl Polska 8.9.2023, překlad N.R.

 

2.3 26 hlasy
Hodnocení článku
38 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 11 měsíci

Sú to len kecy. Keby sa Šándor zamýšľal, kto tu vlastne určuje naše životy. A to nie je len Ukrajina. Je to aj migrácia, aj vakcinácia, aj bohapusté odrbávanie na komoditných burzách, absurdné tlačenie peňazí vedúce k hyperinflácii, úplne absurdné žvásty o uhlíkovej stope….GMO, šialené kravy, vtáčia chrípka, mor ošípaných… Je toho dosť.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 měsíci

Rusové nemohou připustit takové přiblížení NATO ke svým hranicím včetně vojenských základen USA a jaderných zbraní. I válka útočná může být válka spravedlivá: Lenin. A a Ruský mluvícím občanům se dostalo zastání zrovna tak, jako kosovským Albáncům. Tak jako co Ándor?. P.S. je známo, že Ándor někdy dost kličkuje. Je to alibistický populista!
.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

…a jestli se pán Šándor něčeho obává, ještě neznamená, že to tak bude…

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pan Šándor si myslí, že Zelenskeho Ukrajina v NATO a jaderné popř. biologické zbraně na rusko-ukrajinských hranicích by nepředstavovaly pro Rusko žádné nebezpečí, protože USA jsou, jak známo, mírumilovnou a demokratickou zemí.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kosovští Albáci byli nikým neohrožovaná menšina v Srbsku / Jugoslávii. To je vleký rozdíl od rusky mluvících občanů Ukrajiny, kteří se stali cílem genocidy náckovského kyjevského režimu jen proto, že mluví jina a chtěli faderaci. Dnes, po 9 letech teroru kyjevské junty, už o žádné federaci s banderovci nemůže být ani slovo.

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci

Sandor úplně opomíjí fakt, že všechny vlády od Majdanu nejsou legitimními ukrajinskými vládami. Násilný převrat, svržení prezidenta a vlády proběhlo v rozporu s ukrajinskou ústavou. Navíc ozbrojený převrat proběhl fakticky v režii USA. Jednalo se tedy o porušení mezinárodního práva a v podstatě agresi USA proti nezávislé zemi. Ze strany pučistů se jednalo a jedná o trestný čin vlastizrady.… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Svým způsobem se jedná o obdobu syrské války, kdy USA vyzbrojili místní vojáky s cílem svrhnout nepohodlného prezidenta Basara Al-Asada. Chtěli pak nasadit do čela Sýrie svého člověka (něco na způsob Porošenka se Zelenskym, dříve Pinocheta) a udělat ze Sýrie závislou zemi, kolonii. Podobný scénář hrozil i v Turecku. V Sýrii přišlo Al-Asadovi na pomoc Rusové.… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ale na druhou stranu se general Pinochet ukazal jako muž činu a vyvedl Chile z bídy a chaosu.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Damned!

cablik
cablik
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Typický nacistický režim i s koncentráky a mučením.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Reproduktor je typický NATOidní AI robot. Píše nesmysly podle amerického narativu, a protože je umělý a tedy hloupý, musí papuškovat jen ty neblbější floskule americké impreální propagandy.

reproduktor
reproduktor
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Jsem netuší, že budete obhajovat komunistu Allendeho, ktery privedl Chile do kolapsu. Inflace dosahovala 600 procent, v obchodech chybělo základní zboží a marxistické milice zabavovaly průmyslové podniky, farmy a domy třídních nepřátel. Pinichet mu věrně slouzil a ohlbhajoval jeho “politiku”, ale vse má své hranice.

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

On byl socialista, nikoliv komunista. Chile mělo tehdy svou komunistickou stranu, kterou vedl Luis Corvalan.

Primak
Primak
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Neukázal se nějakých 50 let před ním jiný diktátor (sice ne Ge-nerál, ale Ge-freiter) taky jako muž činu? A nevyvedl taky tu zemi z bídy a chaosu? (Ja ja, aber die Koncen…)

Naposledy upraveno před 11 měsíci uživatelem Primak
vaclav
vaclav
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

asi jako naše pětidemolice podporovaná babišovo ANO.

Primak
Primak
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Je dobré si najít něco o chilské Colonia Dignidas. Přičemž, co se jeden dočte ve Wiki je dost silné, ale skutečnost je ještě horší. Vybudované za vlády Pinocheta Němcem Paulem Shaeferem, podporované německou vládou (ne tou NDR), i Franz Josef Strauss tam byl x-krát na návštěvě.

Primak
Primak
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Wiki píše (česká to nemá): Colonia Dignidad (“Dignity Colony”) byla izolovaná kolonie Němců založená v Chile po druhé světové válce emigrantskými Němci, která se stala notoricky známou internací, mučením a vraždami disidentů během vojenské diktatury generála Augusta Pinocheta v 70. pod vedením německého emigrantského kazatele Paula Schäfera.[2] Colonia Dignidad byla popsána jako „stát ve státě“.[3][4]… Číst vice »

Primak
Primak
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Pinochet byl v  Praze za Havla. Sice ten se k němu dost veřejně nehlásil, nechal to na Klausovi. Prodali mu zbraně…

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Veřejně se k němu hlásil Václav Benda.

vachav
vachav
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Sandor poslední dobou silně otočil.I z tohoto článku jasně vyplývá,že si v mnohém odporuje a dokonce plácá nesmysly.Zřejmě ví,co dělá !?

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci

Zná někdo články 106 a 107 Charty OSN a v jakých případech lze podle nich postupovat?

cablik
cablik
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

OSN je v zajetí globalistů a neplní funkce pro které byla stvořena je nedůvěryhodná.

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Putin řekl generálnímu tajemníkovi OSN, že SVO spustil na základě článků 106 a 107 Charty OSN. Tyto dva články dovolují vítězným mocnostem z 2. světové války použít vojenských prostředků proti zemím, kde by byl vzkříšen nacismus či fašismus. Nejedná se tak o svévolnou agresi a porušení mezinárodního práva. Rusko za takovou zemi pokládá Ukrajinu po Majdanu. Problém je… Číst vice »

cablik
cablik
před 11 měsíci

Německo prudce zvýšilo dovoz ruského plynu. Evropa však o tom mlčí…
https://zvedavec.news/komentare/2023/09/9773-nemecko-prudce-zvysilo-dovoz-ruskeho-plynu-evropa-vsak-o-tom-mlci.htm

JK
JK
před 11 měsíci

Opravdu byly těmi důvody k vojenské akci pouze uvedené dva a opravdu nemohlo začlenění Ukrajiny do NATO představovat pro Rusko žádné ohrožení vlastní bezpečnosti? Opravdu byla administrativa Kennedyho připravena rozpoutat třeba i jadernou válku jen proto, aby se Kuba nevymanila z vlivu USA? Já si to nemyslím, ale já nejsem vojenský odborník. Ve větě… Číst vice »

JK
JK
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  JK

Na válku s Ruskem nemůže být Ukrajina připravena dokud nebude mít tak velkou armádu a výzbroj, jako má RF. Tedy nikdy. Ale o vítězství Ukrajiny se nehraje a nikdo v Západních řídicích štábech o tom jistě nikdy seriózně neuvažoval jako o reálném cíli. Pokud je “Ruské obsazení Krymu poprvé od druhé světové války, kdy evropský stát anektoval… Číst vice »

cablik
cablik
před 11 měsíci

No jo prorežimní a US poskok dělá z Rusů blbce když budou chtít tak banderu obsadí už byly tanky u Kyjeva ale mají jinou strategii. Pokud to opravdu rozpoutá 3 sv tak budou tihle poskoci prdět do hlíny s námi.

vaclav
vaclav
před 11 měsíci

Už jen to , že tohoto šaška do generálské funkce dostal šašek Havel stojí za úvahu. Šašek vašek a šašek Šándor.

kolokol
kolokol
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Neověřuji to, ale důvěřuju vašim znalostem. To by prozrazovalo mnohé. I to, že tento pán svého času výrazně změnil svůj kurz. Dávám přednost pevnějším charakterům.

standa
standa
před 11 měsíci

Ruské obsazení Krymu je poprvé od druhé světové války, kdy evropský stát anektoval území jiného státu. – zcela mimo mísu. Krymčané chtěli do Ruska a dali to najevo sebeurčením. Krym nikdy nebyl součástí unitárního “státu” Ukrajina, byla to zcela samostatná jednotka o kterou se Ukrajina nestarala, ale násilím ji nechtěla pustit i přes… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Ještě je tady vytvoření severokyperské republiky tzn. anexe části Kypru Tureckem. Ale to je za hranicí Evropy. Nicméně tehdy to bylo na úkor Řecka.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kypr je součástí Evropy. Anekce velké části Kypru Tureckem byla reakcí na fašistický převrat v Řecku, při kterém řečtí “černí plukovníci” deklarovali vyhnání Turků z Kypru. Svět zemí NATO je poněkud složitější, než se nám snaží namluvit ČT A ČRo.

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Politicky je Kypr součástí Evropy (členem EU), geograficky patří spíš do Asie. USA v boji proti SSSR a Varšavské smlouvě potřebovalo jak Řecko, tak Turecko. Proto se nakonec obě tyto země staly členy NATO, třebaže se vzájemně neměly rády.

mikkesh
mikkesh
před 11 měsíci

Od Šándora jako vždy jalové.