Kde se berou příznivci protistátní vlády?

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

„…každý však šel a na chytrost měl štempl, náš cíl se skvěl, jsi proti, tak jsi lempl.“ (Karel Kryl)

„Ahoj Jindro!“ Otočil se a ve tváři měl rozpaky. Dobře, čtvrt století jsem ho neviděl a není na mě zvědav. „Zdravím tě, protože tě vidím, to je vše“, doplnil jsem pozdrav ujištěním, že od něj nechci vůbec nic.
„Já bych se tebou rád mluvil…“, odpověděl: „Ale před tím, než jsi vstoupil do té protistátní partaje.“
Tak dobře, říkám si. Ještě se otočil: „Hana je z tebe taky otrávená.“
Občas mě někdo na ulici osloví a chválí mě. Za dlouhá léta mi nadával a vyhrožoval jen jeden psychopat. Ale mlčící většina si možná většinou myslí to, co Jindra. Pokud se nespokojí s prostou úvahou, že nějak bylo a nějak bude.
Dlouhodobě si kladu otázku, kde se bere tak velká loajalita k panovníkům a jimi povýšeným lokajům.

Jindra není debil, je doktor přírodních věd a na fakultě měl červený diplom. Proč se zastává vlády a nesnáší její odpůrce?

Už desetiletí neplatilo to, co popsal Karel Havlíček Borovský skoro před dvěma sty lety: „Snadno dobrým panovníkem býti, třeba lidu nic nedal, rádi budou jeho jméno ctíti, za to, že jim nic nevzal.“ To platilo za rakouskouherské totality, dokud nebyla konstituční. Pak se politici museli ucházet o přízeň lidu, i když volby nebyly všeobecné a rovné. Ještě více v demokratických zemích, kde se představitelé báli o svoji oblibu a snažili se, aby to přinejmenším vypadalo, že lidu něco dávají. Tak to bylo i v demokracii s přívlastkem „socialistická“. „Každá moc se bojí síly o kterou se opírá“, řekl mi kdysi politolog prof. Mlynář, a dodal, že Lubomír Štrougal komentoval na Předsednictvu ÚV KSČ projednávaná opatření slovy: „Hlavně, aby se nenasrali dělníci!… A v Číně se báli rolníků, dodal prof. Mlynář. A dnes se eurounijní slouhové v pozicích ministrů a premiérů bojí nadnárodních korporací a hlasu z americké ambasády, aby se nenasrala hyperburžoazie, dodávám já.

Ale kde se berou ti, kteří ctí jména vládců, ani omylem nesloužícím lidu, ale co nepochybně škodí a berou přijatelnou perspektivu dalším generacím?
Napadá mě několik vysvětlení.

Konformita, tedy tendence přizpůsobit se, přijímat bez odporu normy a tvrzení, to je také osobnostní rys. Ať slyším nebo čtu cokoli, kladu si otázku, zda to není chybná úvaha, nesprávný údaj, lež, pokus o podvod… Nemohu za to, jsem nositelem opačného osobnostního rysu.

Někteří lidé žijí v klidu „taháni za nos“ s přesvědčením, že „přece by nám nelhali“.
Mnozí lidé dokáží být konformní s jakoukoli módou, ideologií, náboženstvím, režimem. Protože „tak je to správné“. A pokud by to někdo zpochybňoval, pak je to dezinformace, nepřátelský úskok, zášť nepřejícníků a závistivců. A proti dezinformacím a dezinformátorům je třeba bojovat v zájmu uchování víry. Už se neupaluje, jen vyhazuje z práce a odsuzuje u soudů.

Proč konformita? Protože pochybnosti a nejistota s sebou přinášejí úzkost, a tu většina lidí špatně snáší. Raději přijmou pochybnou jistotu.

A pak je tu vědomí sounáležitosti. Zase ta konformita. Petr Drulák v brilantní přednášce o francouzské politické scéně řekl, že velká většina Francouzů sdílí názory a argumenty Le Penové, ale volit ji nebudou, protože je přece o ní známo, že její názory jsou špatné a podporují je lidé z nižších společenských vrstev a „k těm mi přece nepatříme“, my elita přece musíme volit někoho, o kom je známo, že pochází z elity a elitu podporuje. Že v praxi nebere ohled na naše zájmy, to přehlédneme.
Je pravda, že lidé méně vzdělaní kašlou na ideologie a sliby, všímají si naplnění svých reálných potřeb, zatímco lidé indoktrinovaní „vzděláním“ vidí svět prizmatem zaručeně správných názorů.

Jindrovi vadí „protistátní partaj“ SPD. Jenže já tvrdím, že protistátní je tato současná pětikoaliční vláda. Stát je instituce, která ovládá a spravuje věci veřejné na svém území. Stát, v němž žijeme, je Česká republika. Evropská unie není stát, ale mezinárodní organizace založená smlouvami. Pětikoaliční vládě se podařilo za jediný rok snížit průměrné reálné příjmy o osm procent. Přijímá „Zelený úděl“ rozvracející průmysl, zemědělství a sociální jistoty obyvatelstva. Podílí se na militarizaci směřující k přímému zapojení do válečného konfliktu. Podporuje mezigenerační konflikt a narušuje sociální smír. Je smířena s imigrací a jejími důsledky tak, jak jsou vidět na předměstích západoevropských států. Tato vláda masivně zadlužuje budoucí generace. Souhlasí s předáváním moci Evropské unii. Vzdává se naším jménem svrchovanosti.

Jak by tuto vládu Jindra asi obhájil, kdyby se mnou byl ještě ochoten mluvit? Asi by opakoval fráze, které slýcháme od „našich představitelů“ v jejich České televizi. Co jiného? Nebo, že by byl jako důchodce 70+ nadšen ze snížení valorizace důchodů? Úzkost z poznání pravého stavu věcí drží tuto protistátní vládu u moci. Jak dlouho ještě? Pokud zbývá stopa demokracie, jistý vliv má lid a je nezbytné počkat, až se dostatečné množství občanů přesvědčí o pravém stavu věcí na místo přesvědčení o pravdivosti shora nabízených lží. Představa defenestrace se může líbit, ale prohlubující se krizi by nevyřešila.

Budeme nadále informovat občany, zatímco vláda bude „bojovat proti dezinformacím“.

5 11 hlasy
Hodnocení článku
28 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 1 rokem

Jsme součástí přírody a v té vždy zvítězí parazitizmus. Vzděláním nezískáváme moudrost, tu získáváme snahou o činnost ve prospěch většiny a to koriguje ego. Většina věděla o zločinech kterých se od 2SV dopouštěly, přes to, chtěly žít emerický život.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Největší úspěch antikuřácké akce v Americe, zaznamenali když kuřáky, kteří přece ví, že to škodí jejich zdraví a přesto kouří označili za hloupé, nevzdělané, s náznakem, že jsou to takoví Portorikánci, Mexikáni … prostě opovrhovaní lidé. No a ani ten největší americkej blb, samozřejmě nechtěl být zařazen, lépe řečeno, aby ho druhý nezařadil do… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Nepovažuji se až tak moc za málo vzdělaného ale vždy jsem s nimi hlasoval. Proti Schwarzenbergovi, proti Drahoušovi… Vždy se méně vzdělání a staří lidé vytahovali jako nějací méněcenní co šli proti elitě, sečtělým inteligentntům, co mají ten jediné správný názor.Lze souhlasit s tím, že ve svém oboru jsou dobří ale jinak jsou… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem

Také znám takové “Jindry.” Od doktorů po pomocné dělníky. Nepojí je inteligence ani vzdělání, ale poslušnost vůči autoritě, byť někdy s opatrnou kritikou v rámci hranic nezpochybnitelné loajality, a strach, aby na ně nezaměřila káravý pohled, aby se s ní nedostali do střetu. Milují ty, které miluje autorita a nenávidí její nepřátele. Vždy, za každého režimu… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Jsme svědky zrodu nové politiky? ODS ovládá všechny klíčové posty . ČSSD svou politikou(říkám tomu B ODS) opustila v roce 1989 levicovou politiku. Uskupení ANO je Céčkem ODS. Co z toho vzniklo máme před očima ,která slzí. Lež,okrádání,válka nová politika, kdysi hrdá Československá republika je v troskách.

kolokol
kolokol
před 1 rokem

Ano, pan David, jeví se to tak, je nekonformní a silný. To je dobrý součet pro tuto dobu. Byť to Jindrové chtějí vidět jinak.

explorer
explorer
před 1 rokem

Jestli v úvodu zmíněný Jindra má vysokou školu a za sebou úspěšnou kariéru, má s velikou pravděpodobností i nadprůměrný důchod, možná úspěšné děti, a tak asi žije v příslušné bublině nadprůměrných, kteří – statisticky vzato – budou „mainstreamoví“ a nechtějí být spojováni s “lůzou”. A chybné je si myslet, že všichni ze střední a nižší vrstvy, na které situace doléhá… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem explorer
Prodost
Prodost
před 1 rokem

Konformita je vskutku povahový rys, podkopávající samotný pud sebezáchovy. Inu “jen lehkovážní plují po hladině”…
P.S. A to víte, že třeba J.A.Komenský si kladl otázku, zda člověk je vůbec tvorem vzdělatelným? Jistě věděl proč. Ono totiž vzdělání, tedy zušlechtění je něco jiného, než získání profesní kvalifikace, že?

Prodost
Prodost
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Prodost

Znáte píseň od Pink Floyd “Confortably Numb” z alba The Wall? 44 let jí je. Kdykoliv ji slyším, mám husí kůži! Tehdy jsme říkali “naskočil mi vládní exem. To v narážce na Husáka.

vachav
vachav
před 1 rokem

Mám pocit,že doktor přírodních věd asi skutečně není debil,ale může to být docela pěkný pitomec-a to těch doktorátů může mít klidně i několik.Při sledování výroků a názorů velké části příslušníků tzv.intelektuální “elity” se o tom přesvědčujeme dnes a denně již více než 30 let.Jako příklad možno uvést názory řady středoškolských a vysokoškolských profesorů,kteří vymývají mozky… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem

Motivace těchto, mnohdy vzdělaných a chytrých lidí ke “splynutí s davem” je většinou “hodnotově pragmatická”, nečestná a neodvážná. A oni to i zhusta moc dobře chápou. Místo toho, aby nesnášeli ty, pro které k ohýbají páteř, paradoxně svůj hněv a nenávist otáčí proti těm, kteří se podvolit, jako oni, nechtějí a vzdorují systému. Je to i má osobní zkušenost.… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Ano, to je, myslím, český národní povahový rys. Znáte Kunderův “Žert”? Jistě! Tak ten je právě o tom!

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Prodost