Expert: vojáci SVS Wagner se začali bouřit proti svému vedení

Ruský novinář a vojenský expert Jurij Podoljaka hovořil o tom, proč 24. června selhala vzpoura SVS Wagner. Podle něj byl jedním z důvodů postoj řadových bojovníků společnosti, kteří pochopili, že je podporují jen OSU a Západ, ale ne obyvatelé Ruska.

Podle Podoljaka byla vzpoura SVS Wagner dobře naplánovanou akcí a ostřelování týlových táborů společnosti, které údajně bylo, bylo jen záminkou k vystoupení.

“Podle mých informací bylo ostřelování jen vymyšlené Prigožinem, aby se postavil proti centrální moci”, poznamenal expert.

Novinář zdůrazňuje, že na Moskvu se pohybovalo hned několik skupin SVS Wagner a sám Prigožin se svým štábem se usadil v Rostovu na Donu ve štábu Jižního vojenského okruhu a čekal na další vývoj událostí.

“Jevgenij Prigožin zjevně neočekával, že se celá ruská společnost semkne proti vzpouře”, soudí expert.

Zároveň Podoljaka zdůrazňuje, že obyvatelstvo země respektuje SVS Wagner za jejich bojové hrdinství. Jedinou cestou k mírovému urovnání konfliktu bylo podle něj vysvětlení řadovým bojovníkům společnosti, že jejich vedení vyvolalo vzpouru proti Rusku.

“Celý den jsme řadovým bojovníkům SVS Wagner vysvětlovali, že jejich vedení se vydalo špatnou cestou, že byli podvedeni”, řekl Jurij Podoljaka.

Expert poznamenává, že právě postoj řadových bojovníků SVS Wagner způsobil, že Jevgenij Prigožin zastavil pohyb kolony směrem na Moskvu.

“Řadoví bojovníci SVS Wagner se začali skutečně bouřit proti svému vedení. Začali se ptát svých velitelů, kam a proč jdeme, proč jediní, kdo nás podporují, jsou OSU, Zelenský a Centrum informačních a psychologických operací OSU”, poznamenává novinář.

Podle vyjádření Jurije Podoljaka bylo v sobotu k večeru Jevgeniji Prigožinovi jasné, že prohrál.

“A naprostou pravdu měl ruský prezident, když řekl, že právě jednota Ruska hrála proti povstalcům”, shrnuje expert.

Jurij Podoljaka

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

topcor

4 6 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

To se ani nedivím že se mužstvo bouří proti šílencům ve vedení do Moskvy by nikdy nedošli nebo by je Ruské letectvo a armáda zlikvidovalo.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Zelenskij se obává, že toto všechno je jen bouda a kouřová clona. Wagnerovci se mají bleskově přesunout z Běloruska k Rovnu a dál na jih. Tím pádem zabránit dodávkám zbraní z Polska. Dojde k otevření druhé fronty a obklíčení Zelenskeho. Pak už by válka nemusela dlouho trvat. Ale jsou to jen spekulace. Naším úkolem zde v Česku je… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Nevíte někdo, kdo je to nějaký Votápek? Mainstream ho vede jako “experta”. Na Novinkách tvrdí, že Putina nechtěl nikdo bránit. Putin je bez podpory armády, Rusko je křehké, na prahu kolapsu. A Putina se lze lehce zbavit a už se to veze! Skutečnost ale zcela jasně ukazuje opak! Prigožin to zabalil proto,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Votápek přece těmito řečmi nemůže nic zkazit. 🙂 I kdyby se nic z toho, co říkal, nesplnilo, všichni by ho stejně pořád poplácávali po zádech, že aspoň snažil…že má pozitivní myšlení. Votápek není ruský troll, je prozápadně orientovaný a to je to hlavní.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Pokud máte namysli Karlíka Schwarzenbergů, tak to je starý pán, naneštěstí od narození stižený lehkou idiocií. Ale pán Bůh i takové má rád a my protože jsme národ empatický, také. I ta jeho choroba se u nás klasifikuje nikoliv jako idiocie, ale knížecí noblesa. No a Votápek? Votápek je takový rozmočený lívanec, ze kterého je… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Náš národ má rád šlechtice. Zejména německé šlechtice. Modrou krev. Být německým šlechticem je v Praze ideál.

Lubez
Lubez
před 1 rokem

A co když je to všechno trochu naopak? Trochu podivně ale účinně sehraná komedie pro celý nejchytřejší západní svět. Je potřeba odlehčit jednotkám na pozicích a jejich traumatu ze sebemasakru UK. Dále zdůvodnit přemístění síly do dostupné vzdálenosti od Kyjeva. To je možné k odvrácení pozornosti a tím pádem i rozmělnění sil Ukáček a žoldáků.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Prigožin něco prohrál? Co? Vždyť nemohl ani pomýšlet na odstranění vůdce Ruska. Rusové jeho kolony vítali, jako statečné bojovníky, bojující na jejich straně! Akorát zmatek a chaos, nemožnost se domluvit!? Prigožin s Wágnerem asi moc oslavovali a měli pak velikášská gesta! A velení armády…?

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Pak je to jednoduché. Prigožin byl dosti pravděpodobně uplacen Bidenem. To musí zjistit GRU. Doufám, že ho nebudou moc mučit. 🙁 Jeho vojáci jsou ale pravděpodobně bez viny, můžou je poslat zase na frontu. Rusové si musí dávat více pozor na špiony a Bidenem případně uplacené velitele. Stalin byl v tomto ohledu… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem

Žádné postavení proti centrální moci -pokus o státní převrat se nekonal …
Jde jenom o spor Wagner group a MO RF, reprezentované intrikánem Šouguem ..
Střelil se Putin do hlavy?, to je komentář k údalostem od P.C.Robertse, který je výtečným politickým pohledem blízkým mocenské realitě v Ruské Federaci ..

https://www.zvedavec.news/komentare/2023/06/9691-strelil-se-putin-do-hlavy-.htm

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Bohužel Robertsův komentář není moc dobrý. Rusko přece nikdy nemělo v úmyslu obsadit celou Ukrajinu či Kyjev, šlo jen o oblasti, které odmítly americký puč z roku 2014 a které měly později dostat autonomii. Což Zelenskyj později odmítl udělat a místo toho je chtěl vyvraždit či vyhnat. Tyhle oblasti bylo třeba obsadit, zachránit obyvatelstvo před genocidou. A teď… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Už stokrát promácháno a každý má možnost si vybrat svoji verzi. Horší je, že ve všem mainstreamu, tzv. západu, na povel začalo divadlo jak Rusko z ničeho nic prohrává. Nic na tom nemění fakt, že i západní odborníci tvrdí, že je to opačně. Ale novinářská pakáž si jede svou. Obávám se, že se připravuje… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Zelenskij s Bidenem a Fialou snad už stojí před Moskvou a dívají se dalekohledem na kremelskou věž? Nebo stojí před Volgogradem a hodlají přeplavat Volhu? Protektorátní Lidové noviny tvrdily ještě v dubnu 1945, že Hitler válku s Ruskem, USA a Velkou Británií vyhraje. Říká se tomu povinný optimismus. Když umřel Roosevelt, bylo to pro Hitlera to samé,… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Bohužel, obávám se naprosto stejně. Současné hlášky Ukrajinců o Záporožské atomové elektrárně nevěstí nic dobrého. Ona ta jaderná provokace může mít i jiné “provedení”. S ohledem na to, že už ví, že ji nikdy nedostanou zpátky nelze verzi jejího zničení vyloučit. Může to souviset i s nedostatkem vody na chlazení reaktorů, které se nedají vypnout… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Jednat se nebude. Havárii atomové elektrárny se statisící obětmi Biden s EU, Fialou a Zelenskym svedou na Putina. Jako zatím všechno od roku 2014 (resp. už od roku 2000). Sestřelené letadlo s Holanďany, Vrbětice, Buči…všechno Putinova práce. Můj lékař mi vykládá, že český odpor vůči očkování proti covidu je Putinova práce. Putin prý… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 rokem

Přehnané ambice Prigožina, proto musí mimo jurisdikci Ruska. Exhibicionizmu amíci perfektně rozumí, ale nerozumí myšlení Rusů. Všech jde jak má, jenom ne pro nás.

Anonym
Anonym
před 1 rokem

další možná verze…